Ми у Facebook
15.08.2012, 11:38

Через три місяці телеканали можуть відмовитись від української мови

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення через 3 місяці скасує у бланку ліцензій графу "мови".
Зміни пов’язані із набуттям чинності закону "Про засади державної мовної політики".

Про це повідомив голова Нацради Володимир Манжосов, інформує ТелеПростір.

Пан Манжосов підкреслив, що Нацрада виконуватиме цей закон і у тримісячний термін має намір привести ліцензійну діяльність телекомпаній у відповідність до його вимог.

"Ми зараз вивчаємо те, що маємо зробити з цього приводу і якими будуть наші дії. Чи буде це рішення Національної ради, чи просто наказ голови. Але, як ми розуміємо, відповідно до цього закону буде скасовано у бланку ліцензії графа про мови. Крім того, ця норма буде скасована у заявних документах", - сказав він.

Також регулятор має намір запропонувати телекомпаніям переоформити ліцензію у тримісячний термін. "Ми повідомимо всі телекомпанії про те, що така норма є. І упродовж трьох місяців це буде зроблено безкоштовно. Далі, якщо ми правильно розуміємо закон, переоформлення буде проходити за звичайною формою і компанії будуть сплачувати нарахування", - зазначив Володимир Манжосов. Окрім цього він додав, що телекомпанії з цього приводу до Нацради ще не звертались.

Натомість керівний партнер юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк наголошує на тому, що закон про мови передбачає тотальне переоформлення ліцензій на мовлення на підставах, непередбачених законом "Про телерадіомовлення". На думку пана Крайняка, зникнення української мови з українського теле- та радіоефіру "скоріш за все стане питанням часу".

Нагадаємо, закон "Про засади державної мовної політики" було ухвалено у Верховній раді 3 липня. Законопроект ухвалили у редакції першого читання незважаючи на те, що до нього було подано понад 1000 поправок і тривав їх розгляд у комітеті, про що після погоджувальної ради заявляв журналістам Володимир Литвин. Крім того, голосування за закон відбувалося з порушенням норм регламенту, про що заявили представники опозиції. При цьому, фракція Литвина повним складом проголосувала за мовний законопроект. Голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав закон 31 липня, а Віктор Янукович - 8 серпня.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
В Одесі російській мові надали статус регіональної
Донецьк і Крим переходять на російську?
Сьогодні набув чинності мовний закон





На правах реклами