Ми у Facebook
17.08.2012, 10:37

Як у Рівному пройти медогляд школярам?

Незабаром перше вересня, і батьки мають подбати про те, щоб дитина пройшла медичний огляд. Упродовж останніх трьох років такі лікувально-профілактичні огляди стали обов’язковими.
Завідувачка відділу гігієни дітей та підлітків ДЗ "Рівненська міська СЕС" Ірина Ковальчук розповідає, що за статисткою в Україні немає тенденції до покращення здоров’я дітей, особливо шкільного віку.

— Такі огляди дітей шкільного віку проводяться один раз на рік у зручний для батьків школяра час, виключно у закладах охорони здоров`я. Вони проводяться тільки в присутності батьків або осіб, що їх замінюють, — розповідає Ірина Ковальчук. — Такий огляд дозволяє, принаймні, якщо не уникнути, то зменшити можливі ризики перебігу захворювань у дитини, які можуть загостритися під час навчального процесу.

Сама ж процедура розпочинається із відвідування педіатра в поліклініці.

— Дитячий лікар спостерігає за дитиною впродовж декількох років. Він знає, який стан її здоров’я. Не можна обмежуватися лише тим, що педіатр напише “здоровий” чи “не здоровий”. Під час медогляду всіх дітей розділяють на групи здоров’я. Якщо немає ніяких патологій, то дитина буде віднесена до 1 групи здоров’я і до основної фізкультурної групи.

Для того, щоб визначити стан здоров’я дитини, лікар також проводить пробу Руфьє. Це процедура, під час якої вимірюється тиск і частота серцевих скорочень у спокійному стані і після фізичного навантаження (присідання).

Це необхідно для того, щоб перевірити, як швидко у дитини нормалізується робота серцево-судинної системи. До того ж, згідно зі схемою періодичності обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, поглиблений медогляд школярі проходять у віці 6, 11, 14, 15, 16, 17 років. Обов'язковим є проходження таких фахівців: дитячого хірурга, дитячого ортопеда, дитячого офтальмолога, дитячого стоматолога, а дівчаткам з 14-років — і дитячого гінеколога.

— Хочемо закликати батьків, щоб не зволікали із проходженням медоглядів, адже від батьків насамперед залежить здоров’я дітей.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Школярі не поспішають проходити медичні огляди
Як і чим харчують дітей у школах Рівного





На правах реклами