Ми у Facebook
23.08.2012, 16:37

Вибори на Рівненщині: десять років різниці

OGO.ua пригадав парламентські вибори 2002 року та порівняв їх з нинішніми.
Щоб зрозуміти майбутнє, потрібно пам’ятати минуле. Я точно не пам’ятаю, хто це сказав, але фраза, як на мене, достойна уваги. Нинішні вибори до Верховної Ради проходитимуть за змішаною, мажоритарно-пропорційною системою. Востаннє за такою схемою ми обирали парламент рівно десять років тому. Ми вирішили пригадати, скільки тоді було кандидатів і партій у бюлетені, за кого голосувала Рівненщина та хто тоді став депутатом. І чим вже відрізняються вибори нинішні від виборів 2002 року.

Пригадати все...
Всього тоді в бюлетені значилось тридцять три політичні партії і блоки, але пройти п’яти відсотковий бар’єр змогли лише шість: Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" (23,57 відсотка), Комуністична партія України (19,98), Блок "За Єдину Україну!" (11,77), Блок Юлії Тимошенко (7,26), Соціалістична партія України (6,87) та СДПУ(о) (6,27).

Жителі Рівненщини у списках кандидатів у народні депутати

На Рівненщині ці політичні сили показали зовсім інший результат (тут і нижче подані результати у відсотках, згідно з даними офіційного сайту Центральної виборчої комісії — авт.):

1. Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" - 54,8
2. Блок "За Єдину Україну!" - 10,63
3. Блок Юлії Тимошенко - 9,91
4. Комуністична партія України - 5,34
5. Соціалістична партія України - 3,33
6. СДПУ(о) - 2,99

Цікавою була ситуація в округах. Як і сьогодні, у 2002 році, округів в Рівненській області було п’ять. Щоправда, їхня нумерація починалась не зі 152-го, як зараз, а з 153-го. Це сталось через перерозподіл виборчих округів у відповідності з новим законом про вибори.

Одначе пригадаємо, які були результати і кого обрали в народні депутати України жителі Рівненщини десять років тому. Подаємо вам лише ті партії, які подолали п’ти відсотковий виборчий бар’єр на окрузі.

Округ №153
(м.Рівне)

1. Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" - 39,99
2. Блок Юлії Тимошенко - 15,01
3. Комуністична партія України - 7,93
4. СДПУ ˚ - 5,76
5. Соціалістична партія України - 5,7
6. Блок "За Єдину Україну!" - 5,6

Зареєстрованими у місті Рівному були вісімнадцять кандидатів, але п’ятеро зняли свої кандидатури ще до дня голосування. Переміг Юрій Ширко набравши 30,7 відсотка голосів. Формально він був самовисуванець, але всюди позиціонувався як кандидат від Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Вочевидь, це й стало основним фактором перемоги, а ще підтримка нині покійного Василя Червонія. Другу і третю позиції у Рівному зайняли відповідно провладний кандидат Ігор Бакай та тоді ще соціаліст, брат Юрія Луценка — Сергій Луценко.

Округ №154
(Гощанський, Острозький, Корецький, Здолбунівський та частина Рівненського району)

1. Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" - 58,09
2. Блок "За Єдину Україну!" - 10,46
3. Блок Юлії Тимошенко - 9,36

Кандидат від Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" переміг і на цьому виборчому окрузі. Тоді це був Павло Сулковський. Так, саме той Павло Сулковський, який згодом двічі був депутатом Верховної Ради від Партії регіонів. А зараз посідає аж 115 сходинку в списку до парламенту тої ж Партії регіонів. За нього тоді проголосувало аж 30,73 відсотка виборців. Після Сулковського у 2002 році фінішували провладний Олег Бакай та самовисуванець Сергій Кизима.
Із 17 бажаючих поборотись за депутатський мандат на цьому окрузі, до фінішу дійшло п’ятнадцять.

Виборцю – про вибори: що варто пам’ятати рівнянам?

Округ №155
(Дубенський, Демидівський, Млинівський, Радивилівський, та частина Рівненського району)


1. Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" - 68,97
2. Блок "За Єдину Україну!" - 7,17
3. Блок Юлії Тимошенко - 6,45

Святкував на цьому окрузі свою перемогу Віталій Цехмістренко, висуванець все того ж Блоку "Наша Україна". Він набрав тут рекордну кількість голосів — 59,15 відсотка. Його конкуренти, "срібні" і "бронзові" призери, тодішній заступник голови Рівненської ОДА Олександр Чуприна та висуванець СДПУ (о) Микола Кружайло. Вони змогли набрати скромні 18,6 та 1,95 відсотка відповідно.
Кандидатами на окрузі були 14 чоловік і всі дійшли до фінішу.

Округ №156
(Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський та Рокитнівський райони)


1. Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" - 44,59
2. Блок "За Єдину Україну!" - 17,3
3. Блок Юлії Тимошенко - 13,69
4. Комуністична партія України - 6,87

Нині один з "важковаговиків" у ВО "Батьківщина" а тоді висуванець провладного Блоку "Демократична партія України — партія "Демократичний союз" Олександр Абдулін здобув перемогу на поліському 156-му окрузі. Набравши 34,86 відсотка голосів виборців, він залишив позаду висуванця УНП Івана Полюховича (27,96 відсотка) та самовисуванця Віктора Вдовиченка (10,45 відсотка).
Загалом участь у виборах у цьому окрузі взяли 15 кандидатів.

Округ №157
(Березнівський, Сарненський та Костопільський райони)


1. Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" - 61,09
2. Блок "За Єдину Україну!" - 12,11
3. Блок Юлії Тимошенко - 5,4

157-й — це був другий з п’яти округів Рівненщини, де святкував перемогу представник провладної політичної сили. Кандидат від Блоку "За Єдину Україну!" Микола Шершун переміг, набравши 31,53 відсотка голосів виборців. Найближчі переслідувачі тодішнього головного лісника Рівненської області набрали: висуванець Блоку "Наша Україна" Віктор Данилов — 27,83 відсотка та кандидат від Блоку "Демократична партія України — партія "Демократичний союз" Олександр Данильчук — 25,27 відсотка голосів виборців.

Всього на цьому окрузі було зареєстровано 12 кандидатів, але один зняв свою кандидатуру.

Десять років по тому...
У порівнянні з виборами десятирічної давнини, вибори нинішні будуть менш, так би мовити, людними. Попри те, що ще не завершилась остаточно реєстрація кандидатів і партій, можна підбивати вже перші підсумки. Останній день подання документів вже минув. Спливають останні дні, коли ЦВК має право розглядати подані документи і реєструвати кандидатів. Але вже зрозуміло, що у бюлетені 28 жовтня і партій, і кандидатів буде значно менше, ніж у 2002-му році.
Подали свої документи для участі у цьогорічних парламентських виборах 22 партії. Ось їхній перелік (у порядку поданому на сайті ЦВК):

Комуністична партія України
Політична партія "Зелені"
Партія регіонів
ВО "Батьківщина"
Партія УДАР
ВО "Свобода"
ВО "Громада"
Ліберальна партія України
Партія "Нова політика"
Партія Наталії Королевської "Україна — Вперед!"
Партія пенсіонерів України
Партія "Україна майбутнього"
Партія Українська платформа "Собор"
Партія "Наша Україна"
Партія "Зелена планета"
Радикальна партія Олега Ляшка
Партія "Руський блок"
Політичне об’єднання "Рідна Вітчизна"
Партія Зелених України
Соціалістична партія України
Українська Національна Асамблея
Партія "Народно-трудовий союз України"

Уже відомо, як виглядатиме бюлетень для голосування за партійними списками

Значно менше кандидатів і в одномандатних округах. Виняток становлять хіба що 152-й округ (м.Рівне), де вже зареєструвалися чотирнадцять кандидатів, та округ №156 (Березнівський, Костопільський, Сарненський райони), де до участі у виборах ЦВК зареєструвало вже тринадцять кандидатів. У решті округів спад чисельності кандидаів у порівнянні з виборами десятирічної давнини: округ №153 (частина міста Рівного, Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони) — 8 кандидатів; округ №154 (Демидівський, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський, Радивилівський райони) — 9 кандидатів; округ №155 (Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський райони) — всього 6 кандидатів.

Кандидати в народні депутати в мажоритарних округах Рівненщини [ОНОВЛЕНО]





На правах реклами