Ми у Facebook
30.08.2012, 13:40

Як рівнянам не стати жертвами інтернет-шахрайства [+ПОРАДИ]

Протягом восьми місяців цього року правоохоронці задокументували 12 злочинів, які скоювали з використанням інтернет-технологій.
Шахраї продають неіснуючі товари в липових інтернет-магазинах, крадуть гроші з чужих банківських карток, приватну інформацію користувачів ПК, заражають комп’ютери шкідливими вірусами…

Рівненські міліціонери розказали про найпоширеніші схеми інтернет-шахрайства.

Банка тушонки за ціною фотоапарата

За словами начальника відділу по боротьбі з кіберзлочинністю УМВС України у Рівненській області Михайла Войлова, при продажу товарів через Інтернет будь-яка людина може виставити фіктивні лоти, поставити ціни набагато нижчі від ринкової вартості і заволодіти вашими грішми.

– У процесі спілкування по телефону чи «в мережі» покупцю обіцяють вислати товар, який зображений на фото. При цьому просять стовідсоткову передоплату, – розповідає Михайло Войлов. – А фактично людина не отримує нічого. Буває, що покупець попросить код посилки, щоб відслідковувати її через Інтернет. У такому разі шахраї можуть запакувати і вислати будь-який інший товар. Головне, щоб по вазі був такий, як той, що людина замовила. Наприклад, якщо фотоапарат важить близько півкілограма, то відправляють банку з тушонкою. І тоді людина купує банку тушонки за три тисячі гривень. А якось до нас із заявою звернулася дівчина, яка намагалася придбати автомобіль б/в через Інтернет і… перерахувала стовідсоткову вартість авто, яке бачила тільки на фото і спілкувалась з власником лише по телефону.

Михайло Войлов радить ніколи не давати стопроцентної передоплати. А найкращий варіант – купувати в тих інтернет-магазинах, які мають свої представництва у кожному місті. Тобто – замовляти товар через Інтернет, а платити і забирати в магазині.

Розповсюджена схема шахрайства, коли через інтернет-ресурси до вашого комп’ютера прикріпляють вірус, який «просить» скинути гроші на короткий номер мобільного телефону.

– При перезавантаженні комп’ютера на екрані висвічується блокуюче вікно, де написано, що ви використовуєте неліцензійне програмне забезпечення. Для того, щоб зняти це блокування і зберегти при цьому інформацію, вірус «пропонує» перерахувати певну суму коштів на короткий номер, – каже начальник відділу по боротьбі з кіберзлочинністю.


Шахрай – касир супермаркету


Нерідко зловмисники крадуть гроші, використовуючи ваші банківські картки.

– Проблема в тому, що деякі великі банки, які мають свої представництва по всій території України, не ставлять жорсткі умови для отримання кредитної картки, – говорить Михайло Войлов. – Бувають випадки, коли особа (часто неодноразово судима), щоб не оформляти картку на себе, звертається до людини із незахищених верств населення. За певну платню просить піти до відділення банку і виготовити кредитку, яку там оформляють протягом 10 хвилин. Після чого на вулиці зловмисник платить гроші за картку з пін-кодом. І вже стає проблематично знайти особу, яка знімає ці гроші. Адже в процесі спілкування зі справжнім власником цієї кредитки, якщо він зловживає спиртними напоями, то може навіть не пам’ятати, що така ситуація була. Коли починаємо показувати документи, то вже потім згадує, що десь колись пив, до нього підійшов молодик, запропонував продовжити «свято» і дати грошей на горілку в обмін на картку.

Варто пам’ятати, що в такій ситуації до відповідальності притягують не тільки того, хто «придбав» цю картку, а й того, хто «продав». Оскільки картка є власністю банку, а не клієнта, її в жодному разі не можна нікому передавати чи залишати без нагляду. Навіть у супермаркеті.

– В одному великому гіпермаркеті Рівненської області шахраями виявились… касири, – продовжує Михайло Войлов. – Коли люди розраховувались за товар не готівкою, а карткою, то поки пакували покупки, касир запам’ятовував номер цієї картки (а необхідно запам’ятати лише кілька останніх цифр, тому що в кожного банку перші цифри однакові), назву банку, якому належить картка, ПІБ користувача, до якого числа дійсна та CVV код. Завдяки отриманій інформації за допомогою Інтернету цей касир з легкістю поповняв телефонний рахунок. А потім друзям перекидав по 100 гривень на мобільний за ціною 80.

Михайло Войлов радить для більшої безпеки CVV код (тризначний значний код безпеки - авт.) запам’ятати та стерти з картки. Адже якщо загубите картку, до того моменту, поки звернетесь у банк, щоб заблокувати, пройде час. А у супермаркетах обов’язково самостійно вводьте пін-код, а не називайте його касиру.

– Якщо ви скажете пін-код касиру, то він паралельно може провести вашу картку через кард-рідер, – застерігає міліціонер. – Так у нього збережеться вся необхідна інформація, яка є на магнітній стрічці картки. Тоді будь-яку, навіть дисконтну картку, можна перешити під вашу за 20 хвилин, вставити в банкомат і зняти всі гроші. А потім постраждалий звертається до нас із питанням: «Як таке могло статися? Картка в мене, а гроші зникли». І спробуй знайди зловмисника.

Злочини заради самоствердження

Буває і таке, коли людина займається інтернет-злочинністю не заради грошей, а задля самоствердження.

– Мотив такої людини не збагачення, а звичайна самореалізація – перевірка своїх знань, – розповідає Михайло Войлов. – Один з таких зловмисників вирішив випробувати свої сили і зламав сервер, на якому був інтернет-сайт. І на цьому ж сайті розмістив особисту інформацію клієнтів. Коли його затримали, хлопець не заперечував своєї вини, а просто сказав, що вирішив перевірити, на що здатен, адже навчався в спеціалізованій школі, в сфері комп’ютерних технологій. Переважно такі зловмисники – це дуже розумні та ерудовані люди, з ними цікаво спілкуватися.

Буває, що зловмисники розміщають у соцмережах недостовірну інформацію.

– Був випадок, коли від імені людини розмістили порнографічні фото на сторінці в Однокласниках, - каже правоохоронець. – Вже з’ясували, хто це зробив, вирішується питання про порушення кримінальної справи. Зараз не проблема вичислити хулігана в соцмережах. Так само можна знайти аноніма, який розміщує про людину якусь неправдиву інформацію десь у коментарях на сайтах. Проте, притягнути його до відповідальності можна лише в судовому порядку. Ми встановлюємо особу, яка написала коментар, даємо офіційну відповідь, а в суді уже можна стягнути компенсацію за завданий моральний збиток.





На правах реклами