Ми у Facebook
19.09.2012, 15:08

До Рівного приїхали представники Європарламенту [+Фото]

У Рівному відбулася сесія Європарламенту. Тільки не того, який засідає у Стразбурзі, а молодіжного. Його депутатами є молоді люди з усіх країн Європи. Цими вихідними члени Молодіжного Європарламенту прибули до Рівного, аби пропагувати європейські цінності та обговорити вирішення деяких загальноєвропейських проблем.
Серед гостей, що завітали до Рівного, були представники молодіжного Європарламенту з Києва, Білорусі, Португалії та... Нігерії. Нігерія хоч і не європейська країна, нігерійські студенти, що навчаються в Україні, також долучаються до участі у проектах ЄМП (Європейський Молодіжний Парламент).

- Упродовж двох днів у Рівному ми проводимо засідання, яке називається "InterRail", - розповідає представник Європейського молодіжного парламенту у Рівному Володимир Решота. - Це така міні-копія сесії молодіжного Європарламенту, спрямована на розширення меж діяльності організації, її популяризації й залучення до співпраці молодих людей з різних областей України. До участі запросили учнів та студентів Рівного, представників молодіжних громадських організацій міста.



Варто відзначити, що всі учасники засідання спілкувалися англійською, оскільки це робоча мова засідань молодіжного Європарламенту. Темою, яку обговорила рівненська молодь з гостями з Києва та з-за кордону, була практична екологія.

За словами Володимира Решоти, молодіжний Європарламент діє у 60 країнах Європи й з 2000 року - в Україні. За цей час наша держава прийняла дві міжнародні конференції, які проходили у Києві і Львові.

На рівненський "InterRail" зібралися представники різних навчальних закладів та громадських організацій Рівного.



- Нас запросили на такий захід уже вдруге, - розповідає завідуюча відділенням молодіжної політики та органів учнівського самоврядування Рівненського міського Палацу дітей та молоді Руслана Шаркова. - Сьогодні тут присутні 11 дітей з молодіжного парламенту Палацу та молодіжної палати ПДМ. До того ж з минулого скликання тут є лише 4 дитини. Всі інші - новачки. Такі конференції дають їм певний поштовх, оскільки вони зустрічають тут студентів, спілкуються і розуміють, що по завершенні навчання у школі громадська діяльність для них не закінчиться, а навпаки продовжуватиметься й що вони здатні ще більше розширювати кордони своєї діяльності. Ще один плюс - спілкування англійською. Це дуже хороша практика, якої у них немає у школі.

Руслана Шаркова зауважила, що участь дітей у такому заході дає їм стимул розробляти й реалізовувати власні проекти з вирішення тих чи інших питань й вони мають змогу бути почутими не лише в Україні, але й у Європі.



За словами Володимира Решоти, думку української молоді почують у Європі.

- Учасникам таких засідань дається певна проблемна тема для обговорення, й у підсумку вони складають свої пропозиції, щодо вирішення поставленої проблеми, - пояснює Володимир Решота. - Організація намагається вирішувати глобальні питання у соціально-побутовій сфері, екології, економічній галузі усієї Європи. - У підсумку на конференції приймається резолюція, яка надсилається у головний офіс Європарламенту. Євродепутати цілком серйозно сприймають молодь, аналізують їхню роботу й досить багато рішень ЄМП були задіяні Європарламентом задля вирішення питань з прав людини, з економіки й у інших галузях.



Одним з партнерів проведення такої конференції стала Рівненська молодіжна громадська організація "Фундація регіональних ініціатив".

- Участь молоді у таких заходах дуже важлива, - пояснює представник Рівненської "ФРІ" Віталій Примак. - Вона дає молодим людям багато перспектив, оскільки розширяє фактично нівелює будь-які межі у спілкуванні й поширенні власних ідей, реалізації проектів. А у недалекому майбутньому ця молодь вирішуватиме долю української держави, продовжуватиме шлях інтеграції нашої країни у Європейське співтовариство.

Подібні конференції, окрім Рівного, відбуватимуться й у багатьох інших містах України. У підсумку кілька учасників з усієї держави будуть відібрані для участі у міжнародній конференції.





На правах реклами