Ми у Facebook
02.10.2012, 12:52

У Європі суттєво подорожчала кава

Через кризу італійцям доводиться відмовляти собі в зайвій чашечці еспресо або капучіно, а іспанці п'ють менше кортадо. Попит на каву довго вважався нееластичним і невразливим до коливань економічної кон'юнктури.
Але тепер в Іспанії та Італії її споживання на душу населення помітно скоротилося. Багато в чому це пов'язано з наслідками боргової кризи, пише УНН з посиланням на The Financial Times.

Арабіка в Нью-Йорку продається по 1,75 долара за фунт, ф'ючерси подешевшали на 43% відносно недавнього багаторічного максимуму - в минулому році через поганий врожай кави в Колумбії ціни піднялися до рекордної за 34 роки позначки в 3,089 долара за фунт, нагадує британська газета.

Голова італійської галузевої асоціації і глава оптової компанії Imperator Алессандро Положак пов'язує падіння попиту на каву з триваючим четвертий рік економічним спадом.

При цьому в Німеччині і Франції, що займають по обсягах імпорту кави відповідно перше і третє місце в єврозоні, споживання істотно збільшується.

У країнах Середземномор'я тепер більше п'ють каву вдома, говорить керівник компанії Demus, що випускає декофеїнізований напої: "Раніше значний обсяг споживання кави припадав на заклади, що досить дорого, тепер багато перебудовуються".

Воліючи варити каву вдома, покупці також переходять на дешевші суміші, з меншим вмістом преміальної арабіки. У свою чергу, зростає попит на гірку робусту.

Деякі експерти сподіваються в довгостроковому періоді на додатковий стимул для галузі завдяки "капсульній" революції. Наприклад, в Німеччині споживання капсульної кави в останні п'ять років зростає більш ніж на 30% щорічно. Поки ж все більше експертів погоджуються, що поширення нової технології може лише знизити попит на використовувану у виробництві дорогу арабіку і в результаті викличе зниження цін, оскільки при виробництві капсул витрачається менше сировини і утворюється менше відходів. Надія хіба що на те, що в довгостроковому періоді зручність використання капсул в цілому збільшить обсяги споживання.

Через зниження наявних доходів у період кризи зростає споживання розчинної кави і попит на більш дешеву робусту. За оцінками інвестбанку Macquarie, приблизно для 4-5% з 132 млн випускаються кавових пакетиків для заварювання в чашці (альтернатива розчинного напою і кава з френч-пресу). Останнім часом виробники стали використовувати робусту замість арабіки. Зі зміною балансу попиту змінюються і цінові тенденції, зазначає The Financial Times. Робуста в цьому році дорожчає, з січневих мінімумів ціни піднялися на 20%.





На правах реклами