Ми у Facebook
11.10.2012, 17:27

Нобелівську премію з літератури вручили китайцю

Лауреатом нобелівської премії з літератури 2012 року став китайський письменник Мо Янь, який "із галлюцинаторним реалізмом об'єднує народні казки, історію та сучасність".
Про це повідомляється на офіційному сайті Нобелівської премії.

Мо Янь - сучасний китайський письменник, почесний доктор філології Відкритого університету Гонконгу. Мо Янь - це псевдонім, у перекладі з китайської означає "мовчи". Справжнє ім'я - Гуань Моє.

Твори Мо Яня переведені на більш ніж десять мов, включаючи англійську, французьку, німецьку та норвезьку. Російською Мо Янь перекладали лише уривками. Українською його не перекладали.

Зазначимо, що у середу стали відомі імена лауреатів нобелівської премії з хімії. Ними стали американці Роберт Лефковіц (Robert J. Lefkowitz) і Брайан Кобілка (Brian K. Kobilka).

Нагороду вченим дали за "новаторські відкриття, які показують внутрішню роботу важливого сімейства G-білкових рецепторів".

Лауреатами нобелівської премії з фізики 2012 року стали марокканець Серж Хароше (Serge Haroche) і американець Девід Вайнленд (David J. Wineland).

Нагороду фізикам дали за "створення новаторських експериментальних методів, що роблять можливим вимірювання та маніпулювання окремими квантовими системами".

А у понеділок стали відомими імена лауреатів нобелівської премії з медицини.

Одним з них став професор Кіотського університету Сінья Яманака, що розробив методику перепрограмування соматичних клітин людини і одержання з них так званих індукованих плюрипотентних клітин, що володіють властивостями ембріональних стовбурових.

Другий лауреат - британський біолог Джон Гердон, який першим у світі запропонував метод клонування тварин.

Церемонія вручення премії відбудеться 10 грудня 2012 року в Стокгольмі.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ