Ми у Facebook
12.10.2012, 15:40

20 років тому Леонід Кучма очолив уряд України

Два десятиліття тому, 13 жовтня 1992 року, вся країна дізналась ім'я Леоніда Кучми - Верховна Рада України затвердила його на посаді прем'єр-міністра. Тоді мало хто міг припустити, що цей непоказний чоловік з іміджем простуватого, але міцного господарника - майбутній двічі Президент України.
"Україна ніколи не була незалежною державою. Україною керували як обласним центром. Проголосивши незалежність, ми до цього дня не змогли вирватись за рамки провінційної системи управління. Нашим політикам треба усвідомити, що владу не дають і владу не беруть - владу створюють", - заявив Леонід Кучма, на той час народний депутат України і генеральний директор дніпропетровського виробничого об'єднання "Південний", заступаючи на посаду глави уряду. Для характеристики того непростого часу достатньо, напевно, однієї цифри - за підсумками 1992 року - року, коли Кучма став прем'єром - інфляція в Україні сягнула 2000%. Сам новопризначений прем'єр, побувши при владі трохи більше місяця, вже із сумом констатував: "Я думаю, що менше вагона в цій державі зараз крадуть тільки з похмілля..."

На посаді глави уряду Леонід Кучма пробував недовго, менше року - він пішов у відставку 21 вересня 1993 року. Пішов, аби менше ніж за рік повернутись у владу - в головне крісло держави, у крісло Президента. 10 липня 1994 року Леонід Кучма переміг у другому турі президентських виборів чинного тоді главу держави Леоніда Кравчука, набравши 52,15% голосів проти 45,5% у конкурента.

Леонід Кравчук у проекті "ОГО" "ТОП-20: творці Незалежності"

Результати президентських виборів 1994 року в розрізі окремих регіонів України: області, де переміг Леонід Кравчук, позначені оранжевим, де більшість голосів здобув Леонід Кучма - синім. Інфографіка Василя Бабича, "Вікіпедія"
Результати президентських виборів 1994 року в розрізі окремих регіонів України: області, де переміг Леонід Кравчук, позначені оранжевим, де більшість голосів здобув Леонід Кучма - синім. Інфографіка Василя Бабича, "Вікіпедія"


Розпочалась понад десятирічна епоха кучмізму... Щоправда, сам термін з'явився в широкому обігу лише в передостанній рік повноважень Леоніда Кучми, трохи більше ніж за півроку до подій Майдану.


Результати президентських виборів 1999 року в розрізі окремих регіонів України: області, де переміг Леонід Кравчук, позначені синім, де більшість голосів здобув Петро Симоненко - червоним. Інфографіка Василя Бабича, "Вікіпедія"
Результати президентських виборів 1999 року в розрізі окремих регіонів України: області, де переміг Леонід Кравчук, позначені синім, де більшість голосів здобув Петро Симоненко - червоним. Інфографіка Василя Бабича, "Вікіпедія"


Оцінка постаті Леоніда Кучми як державного діяча та кучмізму як явища - справа істориків і політологів майбутнього: недарма ж кажуть, що велике краще бачиться на відстані. Надто свіжими й надто особистістно забарвленими є для більшості сучасників події тих років, коли Леонід Кучма перебував при владі. Ми ж лишень зауважимо, що цьогоріч, попри прогнози деяких аналітиків, які неодноразово зустрічались у ЗМІ напередодні парламентських виборів, Леонід Кучма не пішов у народні депутати за "мажоритаркою" на рідній Чернігівщині. У активних політичних проектах другий Президент України участі не бере, лише час від часу коментує дії влади та ситуацію в країні. Про причетність Кучми до кримінальної справи, порушеної у 2011 році Генпрокуратурою у рамках розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, давно не чути. Загалом нині присутність колишнього глави держави у інформаційному просторі здебільшого обумовлена участю у заходах, які організовує його зять, бізнесмен і меценат Віктор Пінчук або ж "Президентський фонд Леоніда Кучми "Україна".

Знають Леоніда Кучму як мецената і в середовищі активного студентства Рівненщини. Приміром, щороку він традиційно приїжджає до Національного університету "Острозька академія", аби вручити іменні стипендії кращим студентам вишу.

Сюжет телеканалу "Рівне 1" про приїзд Леоніда Кучми до Острозької академії у 2011 році


Серед молоді Рівненщини, яку відзначав у різний час Леонід Кучма-меценат, є й учасники різноманітних проектів Видавничого дому "ОГО" і телеканалу "Рівне 1". Приміром, президентською стипендіаткою Леоніда Кучми була випускниця Школи універсального журналіста, володарка титулу "Гальшка "ОГО" на конкурсі краси та інтелекту "Гальшка року", студентка гуманітарного факультету НаУ "Острозька академія" Ольга Данилюк.

Кучма привіз до Острога гроші та Євангеліє

Переможець Першого обласного рейтингу "ТОП-20: найуспішніші студенти Рівненщини", випускник Школи універсального журналіста, віце-президент молодіжної організації "Smart People", яка є постійним другом і партнером "ОГО", студент факультету менеджменту Національного університету водного господарства та природокористування Віктор Чугай у 2011 році став лауреатом заохочувальної премії конкурсу "Україна: 20 років державотворення", проведеного за підтримки Фонду Леоніда Кучми "Україна". А ще одна фіналістка рейтингу "ТОП-20: найуспішніші студенти Рівненщини", студентка факультету романо-германських мов НаУ "Острозька академія" Ліна Тимощук увійшла до "двадцятки" переможців зазначеного конкурсу, завоювавши Другу премію.

Леонід Кучма вручає диплом і премію студентці Острозької академії Ліні Тимощук
Леонід Кучма вручає диплом і премію студентці Острозької академії Ліні Тимощук


А у травні нинішнього року програма "Факти" телеканалу ICTV розповіла, як завдяки фонду Леоніда Кучми побачила світ збірка казок "У парі з ангелом" дев'ятикласника з Рівного Андрія Медведєва.

Кучма видав збірку казок 9-класника з Рівненщини

До слова, і Острозька академія, і НУВГП отримали статус національних університетів відповідно до указів тодішнього Президента Леоніда Кучми - у 2000 та 2004 роках відповідно. Можливо, серед нинішніх студентів цих закладів є хтось, хто, коли настане час, також обійме одну з найвідповідальніших державних посад, на яких працював Леонід Кучма - державний діяч, який, хто б як його не оцінював, є частиною новітньої історії українського державотворення, нашої з вами спільної історії. А, можливо, хтось із майбутніх лідерів навчається нині і у навчально-виховному комплексі с.Балашівка Березнівського району, який Леонід Кучма відкривав особисто, будучи Президентом, у 2004-му. Тоді закладові присвоїли ім'я тодішнього глави держави і навіть відкрили там невеличку кімнату-музей, експонати якого пов'язані з життєвим шляхом другого українського Президента.

На Рівненщині у школі імені Кучми відкрили спорткомплекс





На правах реклами