Ми у Facebook
18.10.2012, 18:00

Найсмачніші фестивалі осені: де скуштувати яблука, гранати і каштани

Осінь - це не лише час холодних дощів, університетських і робочих буднів, а й найцікавіших і найоригінальніших осінніх фестивалів. Пропонуємо надзвичайно цікаву добірку смачних фестивалів осені-2012.
Свято врожаю, Вірменія

Саме час пакувати валізи і вирушати на смачнюче свято врожаю у Вірменію.

Час проведення: кожної другої неділі жовтня. У 2012 році ця дата припадає на 14 жовтня.

Чим вразить туристів: майже сотнею столів з неймовірною кількості різноманітних осінніх дарів: від кошиків з овочами і фруктами до всіх можливих вірменських страв з м'яса і риби. Вірмени трішки лукавлять, називаючи це свято винятково осіннім. Хіба ж лише осінь дарує жителям країни різноманітні напої, молочну і хлібобулочну продукцію, солодощі? Повірте, від такого маленького обману мало хто страждає.

Хто бере участь у фестивалі: від малого до старого жителя 93 сіл Вірменії. Все починається як просте святкове дійство, але закінчується запеклим змаганням поміж столів. Адже кожне село - окремий стіл. І хто ж відмовиться взяти гору над сусіднім селом? Перевершити один одного намагалися в сервіровці, оформленні кумедними фігурками з овочів, фруктовими «натюрмортами» та іншими «дизайнерськими штукенціями». А туристам це й на руку: наїстись і напитись, і дива-дивного можна вдосталь надивитись.

Де відбувається свято: постійного місця проведення фестивалю врожаю немає. Цього року влада вирішила, що святкування відбудеться в Нагірно-Карабаській республіці.

Як дістатись: у Вірменію з України здійснюються постійні пасажирські рейси лише в Міжнародний аеропорт «Звартноц» (Єреван). Авіасполучення є з такими містами: Донецьк (Armavia, Donbassaero), Дніпропетровськ (Armavia, Dniproavia), Запоріжжя (Air Armenia), Київ-Бориспіль (Armavia, Donbassaero), Одеса (Armavia), Сімферополь (Armavia), Харків (Armavia).

Потягом у Вірменію можна добратися лише з Тбілісі і Батумі (лише влітку). Коштує квиток близько 20 доларів, їде потяг по парних числах з Тбілісі, по непарних з Єревану. Вирушає з Тбілісі о 15:40.

Для в'їзду у Вірменію громадянам України і всіх країн СНД потрібен лише закордонний паспорт.

Нагірний Карабах розташований на відстані 360 кілометрів від Єревану. Маршрутка з Єревану їде 5-6 годин і коштує 6000 драм.


День яблука, Великобританія



Неофіційне свято всіх садоводів Туманного Альбіону, любителів смачного фрукта і простих туристів.

Час проведення: 21 жовтня або ж у найближчу до цього дня дату.

Історія виникнення: британська благодійна організація «Common Ground» у 1990 році започаткувала «Свято яблука». Хоча свято і називається «День яблука», присвячене воно не лише яблукам, але й усім фруктовим садам, а також місцевим острівним пам'яткам.

За словами організаторів, в яблуці прихований символ різноманітності та всіх аспектів світу, і знак того, що людині під силу самій впливати на події довкола.

Чим вразить туристів: у день свята-ярмарку у всіх охочих є можливість посмакувати різноманітними рідкісними сортами яблук. Ви навіть можете прикупити кілограм-другий яблук, що не продаються в звичайних магазинах.

Часто у святі бере участь служба ідентифікації яблук, яка визначить, що за яблуко ви принесли із свого саду.

А британські господині залюбки почастують вас багатьма стравами з яблук: від яблучних пирогів і фруктово-овочевої приправи чатні (chutney) до яблучного соку і сидру.

А найвитриваліші зможуть взяти участь у кулінарних тренінгах приготування гарячих і холодних страв з яблук.

Іноді фахівці дають уроки обрізки та формування крони, а також прищеплення яблунь. Досить популярні на святі різні ігри, стрільба з лука по яблуках і «яблучні» розповіді.

У день свята проводиться конкурс на найдовшу смужку шкірки (The Longest Peel Competition), яка виходить при очищенні яблука. Змагання проводиться як для ручного очищення яблука, так і для очищення за допомогою машинки або іншого пристосування.

Місце проведення свята: на старому Яблучному ринку в Лондонському районі Ковент Гарден

Як дістатись: доїхати до кварталу Ковент-Гарден найзручніше на метро: станція Piccadilly Circus, Covent Garden (лінія Piccadilly).


Свято каштана, Франція



Недарма французів вважають справжніми цінителями гастрономії. А коли доходить справа до майже національного продукту - каштанів - то й поготів. У Франції вирощують певний сорт каштанів - кугурдони.

Час проведення: 21 жовтня по всій країні, навіть у найменших селищах.

Чим вразить туристів: протягом цілого тижня вулички великих і малих міст заповнюються запахами смажених каштанів. І повірте на слово, пройти повз цю смакоту не зможе ніхто.

У Франції вирощують певний сорт каштанів - кугурдони. Тому основні страви свята - різноманітні поєднання інших продуктів з каштанами-кугурдонами: салат зі спаржею, морськими гребінцями і каштанами, різотто з креветками і каштанами, шоколадно-каштановий мус з апельсиновим мармеладом і безліч інших смачних делікатесів.

Місце проведення свята: усі міста і селища Франції.

Як дістатись: з Києва здійснюються постійні авіа-перельоти в столицю Франції. Також ви зможете дістатись до країни і автобусом. З центрального автовокзалу один раз на тиждень з Києва в Париж і Лілль вирушає міжнародний автобус.

За матеріалами АвтоТревел.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ