Ми у Facebook
29.10.2012, 11:30

Де на Рівненщині чекати перевиборів

Вибори до Верховної Ради, що відбулись 28 жовтня, вплинуть і на персональний склад місцевих рад Рівненщини: низка їхніх депутатів мають шанс стати парламентарями, відтак у обласній та Рівненській міській радах у 2013 році повинні з'явитись нові обличчя.
Насамперед зазначимо, що в цьому прогнозі ми керуємось тими даними щодо кандидатів-лідерів у мажоритарних округах Рівненщини, які наводить сайт Центральної виборчої комісії на момент підготовки матеріалу. Офіційно результати виборів іще не оголошені.

Головною подією політичного 2013 року у Рівному могли б стати позачергові вибори міського голови - у разі, якби Володимир Хомко пройшов до парламенту. Імовірно, у них узяли б участь чимало учасників виборчих перегонів у одномандатному 152 виборчому окрузі (місто Рівне). Проте, Володимир Хомко, як випливає з попередніх результатів опрацювання протоколів дільничних комісій, які оприлюднює сайт Центрвиборчкому, залишається у Рівному. А відтак, його недавнім конкурентам залишається... спробувати свої сили на довиборах депутата обласної ради від Рівного. Які, з перемогою Олега Осуховського на парламентських виборах, стають цілком імовірними. Адже якщо Осуховський стане народним депутатом, він мусить скласти мандат депутата Рівненської обласної ради.

Нагадаємо, депутатів облради від Рівного - двоє. За одним із округів ним поки що є Олег Осуховський, за іншим - представниця ВО "Батьківщина" Галина Кульчинська. Цілком зрозуміло, що "Об'єднана опозиція" прагнутиме зберегти за собою другий мандат депутата облради від Рівного. Так само імовірною виглядає і участь у майбутніх місцевих виборчих перегонах принаймні частини фаворитів виборів 28 жовтня у Рівному - наприклад, Олега Червонюка та Віктора Матчука. Принаймні, для них виглядало б цілком логічним прагнення трансформувати здобуту 28 жовтня підтримку виборців у мандат депутата облради. Як кажуть, "куй залізо, поки гаряче"... Адже 2015 рік із черговими виборами - ще далеко.

Попередні результати виборів у мажоритарних округах Рівненщини

Ще одне місце в облраді звільниться у Костополі - у разі перемоги на виборах до парламенту представника "Батьківщини" Миколи Кучерука, керівника Костопільського заводу продтоварів (торгова марка "Родина"), який нині є одним із депутатів облради від Костопільщини. Можна спрогнозувати, що в боротьбі за це депутатське місце візьмуть участь керівники інших промислових гігантів Костополя - склозаводу та "Свіспан лімітед". Принаймні директор першого Андрій Філімонюк уже був депутатом облради попереднього скликання, а вибори-2010 до облради у Костополі програв Миколі Кучеруку, як і заступник директора ТзОВ "Свіспан лімітед" Леонід Чоповенко.

Хто представлятиме Рівненщину у Верховній Раді за округами і за списками партій

Валентин Королюк не є депутатом жодної місцевої ради Рівненщини, відтак на його місце, в разі проходження до парламенту, обирати депутата не потрібно. А ось Юрій Вознюк, якого називають імовірним переможцем виборів у 153 виборчому окрузі, є депутатом Рівнеради. До міської ради він пройшов за списком "Фронту змін". У разі обрання народним депутатом він має поступитись місцем наступному за списком кандидатові. А у виборчому списку "Фронту змін" зразка 2010 року перший у черзі на місце депутата - віце-президент громадської організації "Кінно-спортивний клуб "Патріот", директор ТзОВ "Захід-Авто" Олексій Керницький. Він - син генерала Богдана Керницького, який на рубежі тисячоліть очолював міліцію Рівненщини (до Анатолія Француза), а згодом керував міліцією Івано-Франківщини, Буковини, Одещини та Полтавщини. На сайті клубу, який знаходиться у с.Козлин Рівненського району, вказано, що він заснований у 2007 році з ініціативи родини Керницьких, а Керницький-старший значиться у відкритих інтернет-джерелах як його президент.

Іще одне місце у Рівненській обласній раді звільниться у разі набуття повноважень народного депутата Миколою Сорокою. Екс-голова Рівненської облдержадміністрації лідирує у виборчих перегонах у одномандатному виборчому окрузі № 155 із центром у Дубровиці. Микола Сорока є депутатом Рівненської облради від Демидівського району. Відтак, у разі його обрання народним депутатом України, на Демидівщині варто також очікувати довиборів депутата облради.

Тим часом представник Комітету виборців України Роман Кошовий у коментарі ZAXID.NET зазначив, що довибори до місцевих рад після парламентських виборів відбудуться наступного року. «Якщо говорити про багатомандатний округ, то по списку пройдуть ті, які були нижче. Тобто як такі довибори там не відбуватимуться», - сказав він і зазначив, що довибори стосуватимуться лише мажоритарних округів. Роман Кошовий сказав, що Верховна Рада України повинна прийняти постанову про проведення місцевих виборів. «Є терміни, коли повинні бути проведені місцеві довибори, але все залежить від постанови Ради. Приблизно через місяць народні депутати набудуть своїх повноважень, увійдуть до парламенту. Коли ж саме проголосують за постанову про вибори до місцевих рад одному Богу відомо. Тобто реально вибори відбуватимуться наступного року», – сказав голова Львівської обласної організації КВУ.

Таким чином, у 2013 році жителям Рівненщини, які активно цікавляться місцевою політикою, слід очікувати на довибори загалом трьох депутатів обласної ради і на входження до Рівнеради нового депутата від виборчого списку "Фронту змін".





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ