Ми у Facebook
29.10.2012, 10:33

Хто представлятиме Рівненщину у Верховній Раді за округами і за списками партій [+СПИСОК]

Після оприлюднення попередніх результатів парламентських виборів як за партійними списками, так і за мажоритарними округами, можна спрогнозувати, хто з представників Рівненщини увійде до складу нової Верховної Ради.
Як відомо, цьогоріч парламент обирали за змішаною системою: 225 депутатів за одномандатними округами і ще 225 - за виборчими списками політичних партій. Рівненська область, як і на виборах-2002, які востаннє проходили за змішаною системою до переходу на чисто пропорційну, була поділена на п'ять округів. Відтак, за "мажоритаркою" до Верховної Ради пройде п'ятеро представників Рівненщини. За попередніми даними ЦВК, які, втім, постійно оновлюються і не можуть вважатись остаточними, усі п'ять одномандатних округів Рівненщини можуть бути представлені у парламенті кандидатами від опозиції - це Олег Осуховський (Рівне), Юрій Вознюк (Гоща), Валентин Королюк (Дубно), Сергій Кошин (Дубровиця) та Микола Кучерук (Сарни).

Щодо партійної складової новообраного українського парламенту, то за всіма даними екзит-полів, так само, як і за попередніми даними Центральної виборчої комісії, до Верховної Ради проходить п'ять політичних партій - Партія регіонів, ВО "Батьківщина", "УДАР", Комуністична партія та ВО "Свобода". Проаналізуємо, хто з рівнян може стати депутатом за списками цих партій.

У списках КПУ і "Свободи" рівнян на прохідних місцях немає. За списком регіоналів високі шанси пройти до парламенту має Юрій Благодир. Колишній голова Гощанської райдержадміністрації, згодом - перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації, голова Держкомрезерву, нині він значиться у виборчому списку Партії регіонів як радник Голови Верховної Ради України. У Юрія Благодиря - 78 місце у виборчому списку. За даними різних екзит-полів, регіонали отримають у новому парламенті від 69 до 77 місць. Якщо врахувати велику імовірність переходу низки новообраних депутатів на роботу у виконавчу владу, так само, як і те, що частина депутатів-урядовців залишиться в уряді й, відтак, посунеться у списку, депутатство колишнього першого заступника голови Рівненської ОДА - питання вирішене.

Юрій БЛАГОДИР - Молодий, досвідчений, перспективний

Так само стовідсотково імовірним є і депутатство голови Рівненської обласної організації партії "УДАР Віталія Кличка" Віталія Чугуннікова - з його 18 місцем у списку можна хоч сьогодні пакувати валізи до столиці. Адже "УДАР", за даними різних екзит-полів, отримує від 32 до 37 місць у новому складі Верховної Ради.

Політик-"УДАРник" — Віталій ЧУГУННІКОВ

Під знаком питання - нове депутатське скликання діючого нардепа від "Батьківщини" рівнянина Юрія Прокопчука - у списку об'єднаної опозиції він має 77 місце, а екзит-поли дають "Батьківщині" 56-60 місць. Перехід десь так з півтора десятка опозиціонерів на роботу до органів виконавчої влади - щось із розряду фантастики. Тому... як на мене, простіше повірити в те, що ще одним депутатом від Рівненщини може стати діючий народний депутат Павло Сулковський (№ 115 у списку Партії регіонів). Не можна виключати й депутатства директора рівненського ТОВ "Сталь-М" Олексія Муляренка (№43 у списку "УДАРу"). Щоправда, для цього потрібно, аби соратники Кличка (у кількості орієнтовно 5-10 депутатів) погодились увійти у виконавчу владу.

Не втрачає шансів на депутатство, принаймні за даними низки екзит-полів, заступник директора ТОВ "Буд–Ера", депутат Рівнеради від ВО "Свобода" Олексій Бучинський - екзит-поли дають "свободівцям" 27-31 місце, самі представники партії в ніч виборів говорили про імовірність отримання близько 30 мандатів за списками, а в Олексія Бучинського у виборчому списку "Свободи" - саме 31 позиція. Щоправда, поки що результати опрацювання Центрвиборчкомом протоколів дають "Свободі" дещо менший результат, ніж за екзит-полами у неділю ввечері.

Утім, усе це - не більше, ніж прогнози: поки не опрацьовано 100% протоколів, а головне - не оголошені офіційні, остаточні результати виборів, не поставлені крапки в судових розглядах - безперечно, і радість перемоги, і гіркота поразки - речі умовні... Можна лише спрогнозувати, що Рівненщину в новому складі українського парламенту представлятимуть здебільшого люди, які раніше народними депутатами не були. Ось нам, як кажуть, і нові обличчя: хотіли - отримуйте!

Попередні результати виборів у мажоритарних округах Рівненщини





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ