Ми у Facebook
30.10.2012, 18:01

Громадські активісти звинувачують рівненську міліцію у тому, що їм не дозволили знімати міськвідділ

Активісти кампанії "Міліція під контролем" стверджують, що у них у Рівненському міськвідділі відібрали відеокамеру та знищили відзнятий матеріал.
За інформацією umdpl.info, громадські контролери звернулися зі скаргою на такі незаконні дії правоохоронців до начальника УМВС України у Рівненській області.

Зміст скарги:

Начальникові УМВС України
в Рівненській області
Лазутку В.І.
активістів Всеукраїнської кампанії «Міліція під контролем»
Сидорця О.М.
Смірнова О.А.
м.Рівне, вул. Соборна 185/16
097-87-55-255
С К А Р Г А

Шановний Василь Івановичу !

Звернутися до Вас нас змусили неправомірні дії працівників міського відділку міліції у місті Рівне, які грубо порушили низку нормативно-правових актів МВС України, що регламентують дотримання прав громадян у правоохоронних органах.

Ми являємося громадськими активістами, які приймають участь у всеукраїнській кампанії «Міліція під контролем», яка спрямована на забезпечення контролю з боку суспільства за дотриманням прав людини в діяльності міліції. Такий контроль є важливою складовою участі громадян в управлінні своєю країною та покажчиком рівня розвиненості демократії у будь-якій державі.

У теперішній час у всіх регіонах України проходиться черговий етап зазначеної кампанії, одним із завдань якої є підтвердження неодноразово висловленої керівництвом МВС України, у тому числі і особисто Міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченко, тези про прозорість роботи міліції для суспільства.

Крім цього, під час кампанії, громадськість має проконтролювати стан дотримання співробітниками міліції «Правил поведінки та професійної етики осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України», які затверджені наказом МВС України від 22.02.2012 року №155 та зареєстровані у Міністерстві юстиції України 25.04.2012 року за №628/20941.

В серпні цього року в офісі Уповноваженого Верховної ради з прав людини відбувся «круглий стіл» за участю представників громадських організацій, співробітників секретаріату Уповноваженого та центрального апарату МВС України присвячений обговоренню питання можливості фіксації дії співробітників міліції за допомогою фото та відеоапаратури. Оскільки нормативно-правові акти України дозволяють фіксувати таким чином дії міліціонерів у публічних місцях та місцях відкритого прийому ними громадян, на «круглому столі» представники МВС визнали можливим проведення цивільними особами відео або фотозйомки співробітників міліції за умов, коли така зйомка прямо не перешкоджає діяльності правоохоронців.

В зв’язку з цим, перевірка - наскільки працівники міліції готові до фіксації громадянами їх дій на фото та відеокамеру, також є одним із завдань кампанії «Міліція під контролем».

22 жовтня 2012 року, приблизно о 21.30 годині виконуючи заплановані всеукраїнською кампанією «Міліція під контролем» заходи, ми прибули до Рівненського міського відділку УМВС України в Рівненський області з метою ознайомлення із створеними у підрозділі умовами для прийому громадян, якістю виконання черговою частиною функцій щодо надання відвідувачам консультаційно-довідкової допомоги з питань організації роботи органів внутрішніх справ та дотриманням працівниками вимог встановлених «Правилами поведінки та професійної етики осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України».

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до пункту 1.3. розділу 1 цих Правил, за своїм функціональним призначенням вони є «засобом громадського контролю за моральною і професійною поведінкою працівників міліції», а відповідно до пункту 1.2 цього ж розділу, Правила визначають для працівникам міліції взаємодію з трудовими колективами, громадськими організаціями та населенням. Таким чином можливість візиту представників громадськості до підрозділу міліції не для написання повідомлення про злочин чи правопорушення, а просто з метою ознайомлення з його роботою передбачений вищевказаними Правилами.

Нажаль, співробітники Рівненського міського відділку УМВС України в Рівненський області продемонстрували повне і свідоме ігнорування не тільки вимог цих Правил, а і низки інших відомчих нормативно-правових актів МВС України.

Наше бажання підготовити змістовний репортаж про діяльність цього підрозділу одразу викликало неприховану та активну агресію з боку його співробітників. Ми мали наміри поспілкуватися з працівниками чергової частини та відзняти відеосюжет, причому, враховуючи специфіку роботи міліції, планували зняти на відео лише адміністративну будівлю Рівненського міського відділку УМВС України в Рівненський області та оформлення його вестибюлю – наповненість інформаційних стендів для громадян, розташування Книги скарг і пропозицій, наявність кімнати для прийому відвідувачі тощо.

Проте, побачивши у нас в руках відеокамеру, співробітники міліції одразу забули як про всі гасла очільників міліцейського відомства, так і про необхідність неухильного дотримання наказів МВС України.
Нас оточили зі всіх боків і, незаконно обмеживши наше право вільно покинути підрозділ, почали вимагати припинити знімання на відео та знищення вже відзнятого матеріалу. На наше зауваження, що це не забороняється жодним нормативно-правовим актом міліціонери взагалі не реагували, наполягаючи на своїх вимогах.
Ми повідомили, що у відповідності із законодавством громадяни зобов’язані виконувати лише законні вимоги співробітників міліції, а не будь-які їх забаганки і що міліціонери мають право вимагати від громадян лише негайного припинення вчинення злочину чи правопорушення. При цьому, пунктом 2.2. розділу 4 «Правил поведінки та професійної етики осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України» передбачено, що для підтвердження законності своїх вимог, працівник міліції зобов’язаний «дати роз’яснення правопорушнику про неправомірність його дій доброзичливо, переконливо і ясно, посилаючись на відповідні вимоги нормативно-правових актів», якими є Кримінальний кодекс та Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Крім цього, відповідно до пункту 2.4. цього розділу, обмеження будь-яких прав і свобод громадянина, у тому числі і його права користуватися відеокамерою у райвідділі, може бути застосовано виключно на підставі і в порядку, передбачених законом і працівник повинен роз’яснити громадянинові підставу такого обмеження.

Проте, незважаючи на такі наші нагадування і цитування вимог наказу МВС України №155-2012 р., міліціонери продовжували вимагати від нас припинити зйомку і знищити відзнятий матеріал без посилання на Кримінальний кодекс чи кодекс України про адміністративні правопорушення, а лише стверджуючи, що вестибюль райвідділу є «режимним» приміщенням. Наше прохання назвати нормативний документ МВС України, відповідно до якого вестибюль райвідділу відноситься до режимного приміщення із забороною проведення у ньому відео та фото фіксації, міліціонери залишили без уваги, як і посилання на пункт 3.5. наказу МВС України від 14.04.2004 №400 (ним затверджена Інструкція про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються), про те, що громадянам забезпечується вільний доступ до вестибюлів органів внутрішніх справ.

У подальшому, повністю проігнорував наші правові аргументи, один з працівників у званні прапорщик міліції силою відібрав у нас відеокамеру, відніс її у чергову частину та повністю знищив відзнятий нами матеріал ! При цьому протокол про вилучення мого власного майна взагалі не складався, хоча це і зрозуміло, оскільки ніяких визначених законодавством підстав для такого вилучення взагалі не було.

Такі дії є порушенням статті 41 Конституції України, яка захищає право кожного громадянина володіти, користуватися й розпоряджатися своєю власністю та результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності і ганебно, коли саме правоохоронець грубо й цинічно нехтує основним законом країни.

Зважаючи на очевидну незаконність дій працівників міліції, ми почали вимагати надати нам можливість написати скаргу до Книги скарг і пропозицій, яка повинна була бути у вільному доступі. Але, в порушення пункту 6.2. « Інструкції з організації діяльності чергових частин органів і підрозділів внутрішніх справ України, направленої на захист інтересів суспільства і держави від протиправних посягань» (затверджена наказом МВС України від 28.04.2009 р. №181), черговий відмовив нам у наданні можливості оскаржити незаконні дії міліціонерів і не надав Книгу скарг і пропозицій.

Нажаль, повідомити повні установчі дані вказаних працівників міліції ми не маємо можливості, оскільки вони, вчиняючи ще одне порушення міліцейської етики та норм спілкування з громадянами, категорично відмовлялись представитися та пред’явити службові посвідчення, проте, із врахуванням часу події, вірогідно це були працівники чергової частини. Крім цього, перехід конфлікту має бути зафіксований камерою відео спостереження, яка розташована у вестибюлі райвідділу міліції.


Шановний Василь Івановичу !

Громадська кампанія «Міліція під контролем» у теперішній час проходить у багатьох регіонах України і, нажаль, лише Ваші підлеглі повели себе з громадськими активістами подібним чином. Зухвало проігнорувавши як загально визнані права і свободи людини, так і відомчі накази МВС України, працівники Рівненського міського відділку УМВС України в Рівненський області суттєво погіршили імідж рівненської міліції в цілому.

Проте, ми сподіваємося, що це лише прикра помилка окремих співробітників, чиї дії не відображають загального ставлення, у тому числі і Вашого особисто, правоохоронців до громадськості і її намірів допомогти керівникам МВС у забезпеченні законності у міліцейських лавах.

Просимо Вас забезпечити проведення силами інспекції з особового складу службової перевірки викладених у нашій скарзі фактів порушення прав людини у діяльності Рівненського міського відділку УМВС України в Рівненський області, притягнути винних працівників до дисциплінарної відповідальності.

Ми також вимагаємо публічного вибачення (на сайті УМВС України в Рівненській області) від керівництва Рівненського міського відділку УМВС України в Рівненський області за дії своїх підлеглих, як це передбачається статтею 25 Закону України «Про міліцію».

З метою забезпечення об’єктивності при розгляді нашої скарги, у відповідності із статтею 18 Закону України «Про звернення громадян», просимо також забезпечити нашу особисту участь у проведенні службової перевірки за нашою скаргою.

Інформуємо, що ця скарга, а також Ваша відповідь про результати її розгляду, буду розміщені у мережі Інтернету (у тому числі і на сайті правозахисних організацій, оскільки взаємини міліції та громадськості завжди перебувають у сфері підвищеного інтересу суспільства.

З повагою та сподіваннями на щире розуміння необхідності співпраці з громадськістю у питаннях забезпечення законності в діяльності органів внутрішніх справ

26 жовтня 2012 року

Асоціація Українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, як координатор кампанії "Міліція під контролем", закликає керівництво рівненської міліції проявити принципову позицію до порушників прав громадян у лавах місцевих правоохоронців та сподівається на проведення об"єктивної службової перевірки за цим ганебним фактом міліцейського свавілля. Відповідь начальника УМВС України у Рівненьскій області буде поміщено на сайті Асоціації УМДПЛ


Як повідомила порталу OGO.ua начальник сектору зв’язків з громадськістю Тамара Лисенко, головний міліціонер області Василь Лазутко доручив Рівненському міському відділу провести службову перевірку стосовно цього звернення:

- Результати цієї перевірки оприлюднимо на нашому сайті. Звичайно, якщо виявлять порушення з боку міліціонерів, вибачимось, - каже Тамара Лисенко.





На правах реклами