Ми у Facebook
31.10.2012, 11:02

На Рівненщині члени ДВК заповнювали протоколи на колінах під диктовку членів ОВК

Згідно із висновками громадянської мережі "ОПОРА", що проводила спостереження за виборами, найбільш кричущі порушення було зафіксовано на 154-му окрузі, де протоколи підрахунку підвозили до ОВК незапечатаними й члени ОВК диктували представникам ДВК, які цифри вписувати у протоколи.
Моніторинг дня голосування та подальшого процесу підрахунку голосів, який проводила громадянська мережа "ОПОРА", довів, що порушення на Рівненщині були.

За словами представників громадянської мережі "ОПОРА", у день виборів продовжувала з'являтися агітація від кандидатів, а деякі з них навіть "запрошували" виборців прийти на дільниці телефоном або надсилаючи СМС-повідомлення.

- Телефонний продзвін ми зафіксували від рівненського Льонокомбінату, представники якого цікавилися, чи не забули люди відвідати виборчу дільницю й проголосувати, - говорить представник громадянської мережі "ОПОРА" Андрій Токарський. - Інші політичні сили використовували надсилання СМС, зокрема такі повідомлення приходили від Віктора Матчука, громадської організації "Молоді регіони" та партії "УДАР".

Серед порушень, що були зафіксовані у день голосування, зафіксували випадок голосування за іншу особу.

- Четверо людей, коли прийшли на дільницю, виявили, що за них уже хтось проголосував, - розповідає Андрій Токарський. - Цей факт ми зафіксували, але у ДВК пояснили його чисто механічною помилкою, мовляв недодивилися, що людина, яка отримувала бюлетень, поставила свій підпис не там. Людям, що виявили це, все ж дали можливість проголосувати.

Також були випадки, коли на бюлетенях члени ДВК не ставили штамп "ВИБУВ" навпроти партії "Собор" (а такі бюлетені визнаються недійсними), забували поставити свій підпис або навіть не відривали від бюлетеня контрольний талон.

- Були випадки, коли бюлетені видавали за закордонним паспортом, - зазначає представник ГМ "ОПОРА" Роман Мартин. - По ньому й справді можна отримувати бюлетені, от тільки за кордоном. Як і вищезазначені випадки, це траплялося в основоному через непідготовленість членів дільничних комісій, багато яких навіть навчання не проходили, включаючи голів ДВК.

Окрім порушень у ході голосування, були й порушення при підрахунку голосів та здачі протоколів в окружні комісії.

- На 154-му окрузі нам стало відомо про факти, що протоколи з дільниць везли незаповненими, - зазначає Роман Мартин. - Заповнювали їх у машинах на колінах чи уже в ОВК, де члени ОВК диктували представникам ДВК, які цифри вписувати навпроти кандидатів. У 155-му окрузі є підстави для перерахунку голосів, оскільки між двома кандидатами-лідерами різниця складає усього близько 600 голосів. На 156-му окрузі представники Партії регіонів вимагали проведення перерахунку голосів по 10-ти найбільших дільницях. На ОВК відбулася їх сутичка із представниками опозиції й до ОВК довелося викликали "Беркут". У результаті перерахунок не робили, але на цьому окрузі на даний час і досі не оброблено 100% протоколів.

Представники "ОПОРИ" відзначили, що найбільшу увагу приділили 153-му виборчому округу, де працювало близько 300 спостерігачів від "ОПОРИ". Через таку увагу на цьому окрузі кількість порушень - найменша.

- Вдалося уникнути помилок, що допускалися через незнання виборчого законодавства, - говорить Роман Мартин. - Члени ДВК навіть користувалися нашими брошурами, а деякі зверталися до нас за консультаціями.

За словами "опорівців", на цьому окрузі вони проводили паралельний підрахунок голосів, що практично збігся із результатами, що наразі є на сайті ЦВК.

Наразі "ОПОРА" продовжує відстежувати пост-виборчу ситуацію на Рівненщині, а остаточні підсумки парламентських виборів стануть відомі упродовж 10 днів.





На правах реклами