Ми у Facebook
08.11.2012, 15:30

Рівненщину чекає перерозподіл впливу і нові вибори до обласної ради

День виборів давно минув, але самі вибори в Україні ще тривають. Деякі округи перетворились на справжні арени розборок і, схоже, остаточно зіпсували імідж українськоїської влади у світі. І це ще Україні “аукнеться”.
Не виключено, що новообрана Верховна Рада проіснує лише кілька місяців і нас чекатимуть нові вибори. Але то тема іншої історії. Як би там не було, але вибори вже вплинули на Рівненщину. Результатами виборів до парламенту стало необхідність проведення в області дострокових виборів до Рівненської обласної ради та зміна розкладу сил в обласному центрі.

Мер: моральна поразка
Результати парламентських виборів у Рівному, вочевидь, матимуть наслідки для розтановки сил у міській владі. Для Володимира Хомка настають важкі часи.
Ще перед виборами, впевнений у своїй перемозі, міський голова створив схему, яка мала зберегти його вплив на місто після переходу з мерського кабінету під купол Верховної Ради. На останній сесії міськради була введена посада першого заступника й досягнуті домовленості з ключовими групами впливу. Люди вже фактично ділили сфери і владу після від'їзду Володимира Хомка до столиці. Від'їзд не відбувся, але навряд чи від цього зникли апетити щодо влади в місті у тих, кому вона була обіцяна. І це може зруйнувати той баланс, який міський голова вибудовував упродовж двох років.

Програш на парламентських виборах є сильним іміджевим ударом по міському голові. Володимир Хомко постійно наголошував, що має беззаперечну підтримку у рівнян. Більше 60 відсотків, які проголосували за нього в 2010 році, були своєрідним козирем для мера. Але за два роки підтримка скоротилась до трохи більше 12 відсотків. А це вже значить, що у випадку перевиборів Володимир Євгенович уже не є беззаперечним фаворитом.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що підсилились ті, хто теж нібито не проти отримати мерське крісло вже на наступних виборах. “Батьківщина” у міській раді фактично поглинула залишки фракції “Фронту змін”, а Юрій Запорожець має всі ресурси і шанси, щоб вже на наступних виборах боротись за мерське крісло.



Посилив свої позиції й заступник мера Сергій Васильчук, який контролював у міськраді фракцію “Наша Україна” з п'яти депутатів. Перед виборами фракція зникла, але народилась депутатська група “Рідне місто”, головою якої став Васильчук. І до якої, окрім екс-нашоукраїнців, увійшли ще й депутати від Народної партії Людмила Туровська та Світлана Богатирчук-Кривко. Не виключено, що найближчим часом “Рідне місто” може поповнитись ще 2-3 міськими депутатами.

Посилились й одвічні опоненти нинішнього міського голови — депутати від ВО “Свобода”. Тепер окрім свободівця Олександра Лащука, нерви міському голові, вочевидь, постійно псуватиме ще й новообраний народний депутат Олег Осуховський. Реалізувати свої амбіції, напевно, спробує й інший новообраний нардеп, уже майже екс-депутат міськради Юрій Вознюк.

Картина для міського голови, м'яко кажучи, не надто райдужна. А за відсутності власної сильної команди вона може перетворитись у катастрофічну. Але не варто, мабуть, все ж передчасно списувати мера з рахунків. Зрештою, Володимир Хомко вже не раз демонстрував майстерність вибудовувати схеми та домовлятись.

І знову вибори
Навіть якщо нових парламентських виборів не буде, у Рівному наступного року вибори все одно будуть. І не тільки у Рівному. Правда, не парламентські, а довибори в Рівненську обласну раду. Справа в тім, що новообрані народні депутати свободівець Олег Осуховський, регіонал Микола Сорока та Микола Кучерук від “Батьківщини” були депутатами облради. Більше того, вони були обрані в мажоритарних округах.

Так Миколу Сороку обирали в Демидівському районі. Миколу Кучерука в Костополі, а Олега Осуховського — в частині міста Рівне. У цих округах і відбудуться довибори.



Щоправда, коли ці вибори можуть відбутися - сьогодні сказати важко. Призначити їх має вже новообрана Верховна Рада, після того, як новообрані депутати складуть з себе повноваження депутатів місцевих рад і отримають статус народних депутатів. Навряд чи парламентарі одразу займуться призначенням довиборів. У них вистачатиме клопоту з формуванням більшості, керівництва Верховної Ради та переформатуванням Кабміну. Тут не до якихось там довиборів на Рівненщині. А там, дивись, уже й зимові свята та канікули... Найреальніше до призначення місцевих довиборів дійде десь наприкінці зими. Відповідно, вони можуть відбутись десь наприкінці весни.

Довибори у Рівненську обласну раду цьогоріч не проводитимуть, бо на це немає грошей

Можна спрогнозувати, що кампанія буде в’ялою. Оскільки вибори проходитимуть лише в трьох обласних округах, явка виборців на них буде 30-40 відсотків. У Рівному може виникнути ще й певна плутанина, бо в обласному центрі два виборчі округи. А значить, на вибори піде лише одна частина міста. Але в інформаційному полі в агітацію буде втягнуте все місто.

Розстановку сил в області вони точно не змінять, але це шанс взяти реванш для тих, хто програв на парламентських виборах. Віктор Матчук, Олег Червонюк, Микола Шершун та Олексій Хахльов можуть спробувати залишитись у політиці, ставши депутатами облради.

Ці вибори мають усі шанси стати своєрідним продовженням виборів парламентських. Вочевидь, що так само, як і вибори у Верховну Раду, вони будуть перш за все змаганням брендів. З огляду на результати недавніх виборів більші шанси на перемогу матимуть кандидати, які балотуватимуться під брендами “Свободи”, “Батьківщини” та УДАРу. До речі, для останніх - це шанс отримати своє представництво в облраді. Нагадаємо, що в 2010 році партія Віталія Кличка не дотягла до виборчого бар'єру і своїх представників в облраді не має.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ