Ми у Facebook
15.11.2012, 14:35

Податок на житло: Скільки платитимуть рівняни за зайві квадратні метри

Із 1 січня 2013 року українці платитимуть податок на нерухомість. OGO.ua спробував порахувати, скільки, хто і за що відтепер платитиме?
Від самого початку цей податок позиціонувався як податок на розкіш. Принаймні так його подавали назагал народні депутати. Але стосуватиметься він і пересічних українців. Спочатку планувалось, що податок платитимуть уже з першого липня цього року, але потім вирішили не дратувати електорат перед виборами. Тому відтермінували введення в дію нового податку на перше січня 2013 року. Вже за кілька місяців нам доведеться окрім комунальних платежів сплачувати ще й новий податок на нерухомість. OGO.ua вирішив розібратись хто скільки має сплачувати за свої квадратні метри житла.

Податок на розкіш?
Ставки податку на нерухомість встановлюються сільською, селищною або міською радою за один квадратний метр житлової площі об’єкту.

Для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв.м, і житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв.м, ставки податку не можуть перевищувати один відсоток розміру мінімальної заробітної плати.

Для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв.м, і житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв.м, ставка податку становить 2,7 відсоток розміру мінімальної зарплати.

До об’єктів житлової нерухомості Кодексом віднесені: житлові будинки, призначені для постійного проживання та житлові будинки садибного типу; прибудови до житлових будинків; квартири; котеджі; кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах; дачні та садові будинки.

Не є об’єктами оподаткування: житлова нерухомість, що перебуває у державній власності або у власності територіальних громад; житлова нерухомість, що перебуває у зонах відчуження та обов’язкового відселення (у Чорнобильській зоні); нерухомість дитячих будинків сімейного типу; садові або дачні будинки (але не більше одного такого будинку для одного платника); житлова нерухомість, що належить багатодітним сім'ям, які виховують трьох і більше дітей (включаючи усиновлених), але не більше одного об'єкта на таку сім'ю; гуртожитки.

Пільги зі сплати податку на нерухоме майно передбачаються у вигляді зменшення бази оподаткування об’єктів житлової нерухомості та повного або часткового звільнення від сплати податку. Так, зменшується база оподаткування квартири, що перебуває у власності, — на 120 кв. м, житлового будинку — на 250 кв. м. Таке зменшення надається один раз за податковий звітний період та застосовується до житла, у якому платник податків зареєстрований у встановленому законом порядку. Або до будь-якого іншого об'єкту його житлової нерухомої власності — за вибором платника.

Як розрахувати податок на нерухомість?
У липні цього року Верховна Рада України перенесла дату початку дії Податку на нерухоме майно (стаття 265 Податкового кодексу України) з 1 січня 2012 року на 1 липня 2012 року.

Прем’єр-міністр України спростував вигадки про Податковий кодекс

Причини перенесення не повідомляються, про них ми можемо тільки здогадуватись. Сьогодні власників нерухомості або потенційних покупців цікавить питання: скільки доведеться платити? І як розрахувати податок?

Не чекаючи роз’яснень, спробуємо зробити приблизні розрахунки вже зараз:
Візьмемо для прикладу сім’ю, що складається з п’яти осіб: чоловік (резидент Італії), дружина (резидент України) і троє неповнолітніх дітей.

Дружина володіє 2 квартирами і дачею:
Перша квартира загальною площею 180 кв. метрів, житловою 130 кв. метрів;
Друга квартира загальною площею 120 кв. метрів, житловою 90 кв. метрів;
Дача 150 кв. метрів.

Чоловік володіє 2 квартирами і будинком:
Перша квартира загальною площею 150 кв. метрів, житловою 121 кв. метрів;
Друга квартира загальною площею 80 кв. метрів, житловою 40 кв. метрів;
Будинок загальною площею 350 кв. метрів, житловою 255 кв. метрів.

Базою оподаткування є житлова площа об’єкту житлової нерухомості. За наявністю у платника податків декількох об’єктів оподаткування база оподаткування обчислюється окремо по кожному з таких об’єктів.

Спочатку розрахуємо податок на нерухомість дружини:
Перша квартира має найбільшу житлову площу. Я думаю, є сенс заявити, що ця квартира не є об’єктом оподаткування, посилаючись на ст.265.2.2, ґрунтуючись на тому, що сім’я виховує трьох дітей.

Друга квартира — житлова площа 90 кв. метрів. Тут можна скористатися пільгою згідно ст.265.4.1. База оподаткування зменшується: для квартири — на 120 кв. метрів; для житлового будинку — на 250 кв. метрів. Таке зменшення надається один раз за звітний період і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, в якому платник податків зареєстрований або за вибором платника податку до будь-якого іншого, що знаходиться в його власності.

Третій об’єкт — дача, 150 кв. метрів. Посилаємося на ст.265.2.2, про те що садовий або дачний будинок не є об’єктом оподаткування, але не більше одного на платника податків. Тут теж нічого не потрібно платити.

Як бачимо, платити поки нічого не потрібно.

Як рівнянам декларувати доходи, якщо вони здавали квартиру в найм

Тепер розрахуємо податок на нерухомість чоловіка: Ст.265.1.1.: "Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості". Виходячи з цієї статті, нерезидент теж виступає платником.

Перша квартира. Житлова площа 121 кв. метр. Скористаємося податковою пільгою. 121-120 = 1 кв. метр — база оподаткування для цієї квартири. Визначимо ставку податку. Ставка податку встановлюється міською радою за 1 кв. метр житлової площі: для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, і житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, ставка податку не може перевищувати один відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року. У Києві вона становить один відсоток.

З першого грудня цього року мінімальна заробітна плата в Україні має становити 1134 гривні. Один відсоток — це 11,34 гривні, ставка податку. Розрахуємо податок для першої квартири: 1 кв. метр x 11,34 = 11,34 гривні.
Друга квартира. Житлова площа 40 кв. метрів. Це 40 кв. метрів x 11,34 грн = 453,60 гривні.

Будинок. Житлова площа 255 кв. метрів. Скористаємося пільгою на сплату податку, ст.265.4.1. 255 кв. метрів - 250 кв. метрів = 5 кв. метрів - база оподаткування. 5 кв. метрів x 11,34 гривні = 56,70 гривні — податок на будинок.
Підсумуємо податок на нерухомість чоловіка 11,34 + 453,60 + 56,70 = 521,64 гривні на рік.

Як бачимо, поки загальна сума податку на нерухомість сім’ї з урахуванням пільг становитиме невелику суму. Як буде в майбутньому — залежатиме він змін, які можуть внести в закон депутати.

Коментар експерта
Руслан ШЕВЧУК, юрист, адвокат:




— Податок на нерухомість українці мали платити ще з першого липня нинішнього року, але Верховна Рада вирішила відтермінувати його введення до першого січня 2013 року.
Така норма, про податок на нерухомість, прописана у новому Податковому кодексі. Платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, які є власниками об'єктів житлової нерухомості. Введення в дію нового податку навряд чи сильно вплине на ринок нерухомості, та й навряд чи сильно поповнить місцевий бюджет. З часом, я думаю, буде спокуса збільшити податок.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Програму "Доступне житло"... згортають





На правах реклами