Ми у Facebook
22.11.2012, 17:52

Новий Кримінальний кодекс привчить рівнян ходити з паспортом [+ПОРАДИ]

Юристи, адвокати та правозахисники радять рівнянам тепер завжди носити із собою паспорт і номер телефону спеціаліста, який може допомогти в разі затримання. Усе через новий Кримінально-процесуальний кодекс.
Щойно вступив у силу новий Кримінально-процесуальний кодекс України. Експерти з юриспруденції говорять, що він збільшив перелік підстав для затримання і дозволив більш жорсткі правила реагування на дрібні правопорушення. Їх тепер можуть кваліфікувати, як кримінальні злочини, пише 20minut.ua.

Через це адвокати порадили простим рівнянам постійно носити із собою документи, які посвідчують особу, і у випадку затримання – терміново дзвонити адвокату.

- Я завжди радив через всі незрозумілі питання звертатися до спеціалістів – до адвокатів, - каже експерт Олександр Сарафарнюк. – А ситуації бувають різні. Можуть обличчя розбити на вулиці. Можуть сварку затіяти на порожньому місці. Якщо потрапили в таку – дзвоніть у міліцію. Якщо опинилися в міліції – звертайтеся за допомогою до адвокатів.

- Варто завжди мати при собі паспорт, щоб можна було на місці встановити особу. А ще - знати номер телефону юридичної консультації чи адвоката, якому можна зателефонувати в разі чого, - каже адвокат Василь Деркач. – Я не раджу всім одразу бігти у адвокатські контори і укладати угоди. Ні. Досить мати на прикметі людину, до якої можна звернутися. Раз, два – і зв’язався. Тепер адвокат бере участь з самого початку, коли людині щось пред’являють, а вона не згодна. Треба бути готовим до всього, бо в нас зі свідка можна запросто стати підозрюваним, обвинувачуваним і підсудним.

- Раджу бути вкрай уважними і не наражати себе ні на які випади з іншої сторони, - говорить ще один адвокат Микола Мосін. - Можливо, треба й ковтнути якусь образу, тому що положення цього Кодексу ніхто не знає, незважаючи на заняття і семінари, які проводилися прокуратурою, судом і міліцією. Відверто сказу, навіть адвокати не знають. І я не знаю. Його не можна просто вивчити. Його треба випробовувати. Пройде рік, коли всі притруться до нового кодексу, тоді про щось можна говорити. Але, по великому рахунку, скажу: як старий Кодекс не діяв чи діяв для певної категорії, так і новий буде діяти. Він по суті нічого не міняє. Є там новації хороші, а є таке, що ні в тин ні в ворота.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини