Ми у Facebook
04.12.2012, 09:46

Сьогодні - Міжнародний день обіймів. Обнімайтеся на здоров'я!

Із 1986 року на Землі поширюється свято — День обіймів, яке відзначається 4 грудня.
Відповідно до правил святкування, обійняти цього дня можна навіть незнайомця. Говорять, що люди, які вдаються до такого обміну душевним теплом, особливо потребують безпеки й любові.

День обіймів: думка психологів

— Дружні обійми — це одна з форм психологічного контакту. Мовляв, я тебе приймаю, я тобі довіряю... Пораджу мамам частіше обіймати своїх дітей (особливо до трирічного віку), адже брак материнської уваги й тепла у ранньому дитинстві може обернутися навіть вадами розумового розвитку. До речі, дитина до року сприймає й пізнає навколишній світ тільки через дотики. У разі відсутності цього механізму — «рука-око», відбувається депривація — блокування важливих потреб організму, а відтак і розвиток самої дитини, — пояснює голова Полтавського осередку Української спілки психотерапевтів, кандидат психологічних наук Кіра Сєдих.

Традиція обіймів має й етнічне підґрунтя. Якщо американці, англійці та мешканці скандинавських країн доволі стримані у таких проявах, то населення Сходу, Африки, кавказькі народи висловлюють свої симпатії доволі бурхливо, а отже, дружні обійми, пестощі дітей у них є нормою. У той час як при зустрічі європейці торкаються один одного у середньому сто разів за годину, то американці двічі-тричі. Який же вигляд маємо на такому тлі ми, українці? — У нас поширені такі традиції: вітання поцілунками, рукостискання тощо. Однак, запозичивши західні стилі поведінки, ми більш емоційні, доброзичливі й водночас скупі на дружні обійми, — продовжує свою думку Кіра Сєдих. — Проте наше тіло потребує дотиків — недарма ми так полюбляємо масажі чи спа-процедури. А цього у повсякденному житті бракує.

Терапевтичний ефект від обіймів

Обійми дорослим не менш корисні, ніж дітям. Жінки уп'ятеро більше бажають цього, ніж чоловіки. Адже жінка біологічно запрограмована на контакт (материнський інстинкт), однак нині у них мало дітей, а тому й постійний брак тактильних відчуттів. Для неї частина сексуальних контактів — це насамперед потреба в емоційному теплі й дотиках. Брак обіймів для жінки — це можливі психічні розлади. Тож пораджу свою другу половинку обіймати не менше восьми разів на день, не вишукуючи для цього особливого приводу. З побутової точки зору обійми — це просто зняття напруги й підвищення настрою. Тим паче, що нині людство виявляє доволі агресивні риси. Свято обіймів — це, можливо, привід замислитися й про це.До речі, дотики до тварин теж задовольняють наш «тактильний голод» — недарма для лікування деяких фізичних патологій зараз успішно впроваджується іпотерапія — спілкування з кіньми та контакт з дельфінами.

Як свідчать інші спеціалісти, існує й фізична користь для людського організму. Дотики до тіла підвищують імунітет, стимулюють нервову систему.

— Обійми підвищують у крові рівень гемоглобіну, а також сприяють виробленню окситоцина — гормона, що відповідає за гарний настрій, — зауважує полтавський лікар-терапевт Ірина Лученкова.

Дистанція комфорту

Та існує у нашому суспільстві й таке правило — «тримай дистанцію». Вважається, що чим інтимніші стосунки з тією чи іншою людиною, тим ближче дозволяється сягати наступних зон. Інтимна зона — від 15 см до 46 см — означає, що цю відстань людина охороняє як свою власність і її дозволено порушувати тільки близьким. Особиста зона — від 46 см до 1,2 м — відстань, на якій зазвичай люди спілкуються на вечірках і офіційних заходах. Соціальна зона — від 1,2 м до 3,6 м — це звична позиція, що займають один біля одного малознайомі, але контактуючі люди, — сантехніки на визові, поштарі в оселі громадян, лікарі на прийомі. У громадській зоні — понад 3,6 метра — зазвичай тримаються оратори, викладачі, політики. І все ж, навіть попри те, що несподівані обійми малознайомої людини можуть викликати роздратування, 21 січня, у Міжнародний день обіймів, можна долучитися до веселої традиції.

Р.S. РІВНЯНИ, обнімаймося на здоров'я!





На правах реклами