Ми у Facebook
15.12.2012, 15:24

Право на нерухомість рівняни посвідчуватимуть у нотаріуса (РОЗ'ЯСНЕННЯ)

Після Нового року частину обов’язків з реєстрації прав на нерухоме майно виконуватиме не бюро технічої інвентаризації, як це відбувається зараз. Певний осяг цієї роботи ляже на нотаріусів.
Що саме з 1 січня буде входити у повноваження БТІ, а з чим необхідно буде звертатися до нотаріуса, OGO.ua розпитав у нотаріуса Володимира Кострикіна.

 
— Відповідно до останніх законодавчих змін, з 01.01.2013 року нотаріуси зможуть виконувати функції державного реєстратора прав на нерухомість. Розкажіть, будь ласка, як це вплине на процедуру такої реєстрації?

— З 1 січня 2013 року державну реєстрацію прав на нерухоме майно будуть здійснювати 583 відділи державної реєстрації прав
на нерухоме майно реєстраційної служби, які працюють в складі відповідних підрозділів управлінь юстиції. Реєстрацію будуть
здійснювати 2 653 реєстратора і 6 835 нотаріусів, як спеціальних суб’єктів.

Нотаріуси мають здійснювати державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, яке уже було зареєстроване до 1 січня
відповідно до чинного законодавства, або яке вже виникло і зареєстроване після 1 січня одночасно з нотаріальним посвідченням.

Тобто громадянин, який бажає продати своє нерухоме майно, приходить до нотаріуса, який реєструє його право власності на
нерухоме майно в новому реєстрі. Після чого здійснює нотаріальне посвідчення угоди і одночасно реєструє право власності нового покупця на нерухоме майно, на відміну від існуючої системи.

Рівненське БТІ втратить свої повноваження

— Чи створено вже Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та чи перенесені вже в нову систему відомості про власників нерухомого майна?

— Так, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно  як єдина державна інформаційна система, що має містити відомості про права на нерухоме майно, їх обтяження, а також про об'єкти
та суб'єктів цих прав, вже існує, однак він наразі не містить інформації про речові права на нерухоме майно. Його почнуть
наповнювати відомостями з 1 січня 2013 року, коли буде запроваджено державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно за новими правилами.

Продовження читайте незабаром.

За довідками, консультаціями та вчиненням нотаріальних дій, ви можете звертатися за адресою:
нотаріальна контора Кострикіна Володимира Івановича 
по вулиці Пересопницький, 3 (біля пам’ятника Симона Петлюри), у місті Рівному,
щодня з 9-30 до 18-30, крім суботи та неділі
або за т.620434, 635704, (067)5052798,
пошта kostrykin@exprofesso.com.ua





На правах реклами