Ми у Facebook
20.12.2012, 11:40

Рівнянам зареєструють права на майно за 14 днів (РОЗ’ЯСНЕННЯ)

Після Нового року частину обов’язків з реєстрації прав на нерухоме майно виконуватиме не бюро технічої інвентаризації, як це відбувається зараз. Певний осяг цієї роботи ляже на нотаріусів.
Що саме з 1 січня буде входити у повноваження БТІ, а з чим необхідно буде звертатися до нотаріуса, OGO.ua розпитав у нотаріуса Володимира Кострикіна.

Продовження. Початок

— Чи потрібно проводити «перереєстрацію» прав на нерухоме майно, якщо права на нерухоме майно вже були зареєстровані до 1 січня 2013 року?

— З 1 січня 2013 року Реєстр прав власності на нерухоме майно, Єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державний реєстр іпотек припиняють своє функціонування. Їх замінить Державний реєстр прав.

Рівненське БТІ втратить свої повноваження


Втім, права на нерухоме майно та їх обтяження, що були зареєстровані до 1 січня 2013 року, визнаються державою, якщо їх реєстрація була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення цих прав, або якщо відповідне законодавство не передбачало проведення державної реєстрації цих прав. В обов’язковому порядку «перереєстровувати» права на нерухомість необхідно тільки в разі, якщо виникла необхідність її відчуження. У разі, якщо ви не маєте наміру вчиняти дії з нерухомим майном державна реєстрація прав у Державному реєстрі прав проводиться за бажанням власника чи користувача.

— Які строки проведення державної реєстрації прав?

— Загальний строк проведення державної реєстрації права власності та інших речових прав складає 14 робочих днів.

Право на нерухомість рівняни посвідчуватимуть у нотаріуса (РОЗ'ЯСНЕННЯ)

Якщо під час розгляду заяви про проведення державної реєстрації права власності чи іншого речового права було подано заяву про проведення державної реєстрації обтяження речових прав на те саме майно, така заява розглядається у строк, що не перевищує 10 робочих днів.

Державна реєстрація обтяжень речових прав на нерухоме майно, іпотеки проводиться в день надходження відповідної заяви. Державна реєстрація прав, які виникають у результаті вчинення нотаріальної дії проводиться нотаріусом одночасно з вчиненням такої дії.

Рівняни зможуть продавати житло без витягу з реєстру (РОЗ'ЯСНЕННЯ)


Крім того, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно» передбачено з 1 січня 2014 року скорочення строку для проведення державної реєстрації прав з 14 до 5 робочих днів.

За довідками, консультаціями та вчиненням нотаріальних дій, ви можете звертатися за адресою:

нотаріальна контора Кострикіна Володимира Івановича
по вулиці Пересопницький, 3 (біля пам’ятника Симона Петлюри), у місті Рівному,
щодня з 9-30 до 18-30, крім суботи та неділі
або за т.620434, 635704, (067)5052798,
пошта kostrykin@exprofesso.com.ua





На правах реклами