Ми у Facebook
15.01.2013, 07:44

Для держслужбовців хочуть ввести іспит з української

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект про внесення змін до закону "Про основи державної мовної політики".
Його автори (Павло Балога (ПР), Віктор Балога та Василь Петьовка (позафракційні) пропонують розробити тести на знання української мови, які повинні будуть здати всі претенденти на посади держслужбовців.

Законопроект припускає посилити вимоги для претендентів на державну службу в частині знання ними української мови, пише Комерсант-Україна.

Автори документа пропонують розробити тести для кандидатів. Як пояснив Василь Петьовка, зміни пропонуються в зв'язку з відсутністю чітких законодавчих норм з цього приводу: "Зараз у різних законах дійсно присутня норма про необхідність знання української мови, однак вона декларативна. А, наприклад, в законі "Про прокуратуру" взагалі немає такої вимоги".

Віктор Балога дотримується ще більш радикальної думки - на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook він заявив, що прем'єр-міністр та інші вищі посадові особи повинні скрізь говорити державною мовою.

Разом із тим автори документа не називають конкретні критерії оцінки знання мови. "Ми пропонуємо тільки концепцію, а самі тести або порядок іспитів для чиновників повинні розробити в Міністерстві освіти. Головне, щоб на державні пости не претендували люди, нездатні зв'язати і двох слів українською мовою, як, наприклад, прем'єр-міністр Азаров", - заявив Василь Петьовка.

Депутати Верховної Ради з Рівненщини навіть костюми не порвали за закон про мови

Один з авторів закону "Про основи державної мовної політики" Вадим Колесніченко сприйняв дану ініціативу вкрай негативно. "Потрібно бути ідіотом, щоб пропонувати подібне. В першу чергу необхідно оцінювати професіоналізм людини, її здатність керувати економікою і приносити користь державі, а не те, якою мовою вона говорить. У нас не так багато фахівців-управлінців, щоб застосовувати до них критерій знання мови, та й на практиці це буде неможливо реалізувати, оскільки незрозуміло, хто буде перевіряти знання мови, і скільки на це потрібно буде витратити часу і засобів", - заявив Колесніченко.

Скандальний закон про мови ухвалили

У той же час президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт переконаний, що технічна сторона тестування не вимагатиме великих тимчасових або фінансових витрат. "По суті, це може бути простий іспит, який здають школярі або студенти, так що в цьому немає нічого складного. Зрозуміло, що чиновник повинен не просто розуміти мову, а вміти професійно використовувати її. Визначити ступінь володіння мовою не буде проблемою", - упевнений Квіт.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ