Ми у Facebook
15.01.2013, 15:16

Підприємство «Бурштин України» – на межі банкрутства

Про це свідчать результати проведеної на підприємстві ревізії фінансово-господарської діяльності.

Інспекторів Державної фінансової інспекції вразили не так масштаби виявлених фінансових порушень чи недостач, як безгосподарність керівництва, свідоме викривлення фінансової звітності, нераціональне використання державних коштів.

Як приклад - при наявності на початок року чистого прибутку у сумі лише 31 тисяча гривень з фонду споживання було виплачено одноразових заохочень та виплат аж на 263,5 тисячі гривень, що призвело до збитковості підприємства на 203 тисячі гривень.

Зокрема, щедро виплачувалися надбавки до посадового окладу продавцям магазину навіть при тому, що магазин не працював і додаткова заробітна плата не передбачена умовами Колективного договору. Також проводилася доплата водіям підприємства за розширену зону обслуговування в розмірі 25% від посадового окладу, без покладення на них додаткового обсягу робіт. Без підтверджуючих документів виплачувалася додаткова заробітна плата начальнику служби безпеки та цивільної оборони за виконання обов’язків юрисконсульта за сумісництвом.

До складу витрат державного підприємства віднесені витрати за оренду однокімнатної квартири та податку на доходи фізичних осіб. Для кого орендувалася квартира без дозволу керівних органів? Для яких цілей? Невідомо, бо підтверджуючих документів ревізорам не надали.

У ході проведення контрольного заходу виявлено, що станом на 30.06.2012 за даними головної книги підприємства непокритий збиток складає 695 тис. грн. При цьому згідно з балансом його занижено на 350 тис. грн і вказано суму 345,0 тис. гривень. Виникає запитання – скільки ще збирається державне підприємство утриматися із такою фальшивою звітністю на плаву і чи не намагається хтось свідомо довести його «до прірви».

До речі, з 2011 року ДП «Бурштин України» видобуток дорогоцінного каміння не проводить взагалі, гірничі роботи на кар’єрі Клесівської гірничої дільниці припинені. Нині виробництво продукції Підприємством проводиться із власних залишків бурштину-сирцю, а також із закупленої за немалі кошти сировини.

А тим часом процвітає тіньовий бізнес, міліцейська статистика щодня фіксує факти незаконного видобутку поліського бурштину. Лише за три останні роки порушено понад 100 кримінальних справ, затримано 91 особу, вилучено близько 200 мотопомп тощо.

В області функціонує безліч крамниць з легальним та нелегальним продажем виробів з бурштину, походження якого сумнівне. І лише справжній поліський бурштин поволі відходить в історію. А чи не втратимо ми його зовсім? Питання залишається відкритим…

Про результати проведеного контрольного заходу проінформовано прокуратуру області та УМВСУ в Рівненській області. До адміністративної відповідальності притягнуто 4 посадові особи.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів у вересні минулого року передав в оренду держпідприємству «Бурштин України» ділянку в 11 гектарів на видобуток бурштину.

А в 2010 році губернатор Рівненської області Василь Берташ просив Кабінет Міністрів передати ДП «Бурштин України» в управління області, з метою більш тісної співпраці з ним місцевої влади і розробки програми розвитку бурштинової галузі.

Довідка:
Історія становлення Державного підприємства «Бурштин України» нараховує непрості 15 років. Спочатку була створена асоціація ділового співробітництва «Основа», яка переросла згодом у корпорацію. У 1993 році на базі майна ліквідованої корпорації «Основа» і створено Державне підприємство «Укрбурштин», на базі якого, у 2001 році – два дочірні підприємства «Бурштин» та «Бурштинові копальні».

У подальшому на базі ДП «Бурштин» та ДП «Бурштинові копальні», шляхом злиття, створено ДП «Бурштин України» – це єдине підприємство з повним циклом: від видобутку бурштину-сирцю – до виробництва готових ювелірних виробів. Предметом діяльності підприємства є видобуток, переробка, обробка, використання і застосування дорогоцінних металів (срібло, золото), дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного та декоративного каміння для виробничих, інвестиційних чи комерційних потреб (як товарної продукції). Споживачам ДП «Бурштин України» пропонує більш як 300 видів виробів з бурштину та понад 270 видів ювелірних виробів з бурштину та срібла, бурштину та золота.

ДП «Бурштин України» вперше в Європі започаткувало випуск картин, ікон, панно, портретів, що виготовляються з бурштинової крихти, або інкрустованих бурштином.

Бурштин із Рівненської області за фізико-хімічними властивостями не відрізняється від балтійського – він походить із того самого «бурштинового дерева». За своєю якістю він не поступається прибалтійському, а за багатством кольорової гами навіть переважає. За короткий час цей бурштин отримав визнання на внутрішньому та зовнішньому ринках. З огляду на це, Рівненщину називають бурштиновим краєм.

Про це повідомила прес-секретар КРУ в Рівненській області Любов Клекотка.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ