Ми у Facebook
06.02.2013, 17:25

Письменники Роман Коваль та Василь Шкляр розповіли у Рівному про козацького отамана, спаленого більшовиками [+Фото]

Днями у Рівному презентували книгу київського письменника Романа Коваля «Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею», присвячену пам’яті козацького отамана й талановитого скульптора Михайла Гаврилка. На презентацію видання приїхав сам автор, Роман Коваль, та автор відомого роману «Залишенець. Чорний ворон» Василь Шкляр.
Українська історія, внаслідок впливу радянської влади, має чимало білих плям. Імена тих, хто боровся за волю й самостійність України, стиралися з пам’яті людей залякуванням, репресіями і навіть смертю.

Одне з таких імен – Михайло Гаврилко – талановитий скульптор і козацький отаман, якого за любов до України чекісти живцем спалили в топці паровозу.

Пам'ять про величну постать Михайла Гаврилка повернув українському народу письменник та дослідник історії українського визвольного руху першої половини ХХ століття, автор понад 20 книг, більшість яких присвячені подіям 1917-1920-го років, Роман Коваль.



- Михайло Гаврилко народився на Полтавщині у 1882 році, - розповідає письменник, автор книги "Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею" Роман Коваль. - Це видатний скульптор, художник і поет. Це людина, яка попри те, що була громадянином Російської імперії, взяла участь у війні з нею ж на боці Австро-Угорщини. Михайло Гаврилко був учасником Українських січових стрільців, брав участь у битвах УСС в Карпатах та Болехові проти російських військ. Став співорганізатором "сірої дивізії" армії УНР, був хорунжим армії.

Роман Коваль розповідає, що коли вирішив присвятити книгу Михайлові Гаврилку, то навіть не сподівався, що вдасться розкрити його особистість не лише як вояка.



- Я колись слухав радіопередачу, де українські письменники говорили, що вони зробили для популяризації творчості й особистості Тараса Шевченка, - говорить Роман Коваль. – Проте в процесі дослідження виявилося, що Гаврилко був талановитим митцем, який створив першу в Україні, забуту, Шевченкіану. Він був палким пропагандистом Шевченка. Це зараз Шевченко є скрізь, а тоді його не було ніде. Його забороняли в Російській імперії і в Галичині, й Михайло Гаврилко поставив перші пам’ятники Шевченку на Чернігівщині, в Галичині, в Косові, в Коломиї, в Буковині, в Кіцмані та увічнив його в малюнках та медальйонах. Ця Шевченкіана – забута… Забута через те, що Гаврилка російські чекісти спалили в топці паровоза, а всі його пам’ятники знищили разом з малюнками…

Книга Романа Коваля побачила світ у 2011 році, а торік Асоціація українських письменників висунула її на здобуття Національної премії ім. Тараса Шевченка.

Ведучий презентації видання письменник Василь Шкляр вважає, що праця Романа Коваля заслуговує на здобуття премії.



- Роман Коваль всю свою творчість присвятив періоду національно-визвольної боротьби, - говорить письменник, автор відомого роману "Залишенець. Чорний ворон" Василь Шкляр, який став ведучим презентації. – Він у ньому вільно почувається, орієнтується в документальному й мемуарному масиві того періоду, дуже тверезо й реалістично дивиться на той історичний відтинок й не боїться називати речі своїми іменами. Він з того забуття видобуває найзнаковіші постаті, серед яких і Михайло Гаврилко. Я знав про цю постать й до виходу праці Романа Коваля, але знову ж таки з його розповідей. Він часто зі мною ділиться й консультується, так само як і я з ним. Скажу вам по секрету, що назву "І стеком, і шаблею" придумав я. Роман Коваль думав, як поєднати образ митця й воїна, і я підказав, що і стеком (інструмент скульптора), і шаблею, як вояк.



Окрім книги, усім присутнім презентували двосерійний документальний фільм "І стеком, і шаблею" про головного героя книги Михайла Гаврилка.

Рівне стало другим містом після Києва, де відбулася презентація кінострічки. У четвер, 7 лютого, кияни матимуть змогу знову побачити стрічку та зустрітися з Романом Ковалем, а надалі презентації відбудуться й в інших містах країни.





На правах реклами