Ми у Facebook
15.02.2013, 17:41

Рівненські афганці проїхали центром міста на БТРі [+Фото]

У Рівному відзначили 24-ту річницю виводу військ з Афганістану. На честь пам'ятної дати рівненські афганці влаштували ходу центром міста та провели мітинг-реквієм в пам'ять про загиблих в Афганській війні.
З часу закінчення війни в Афганістані минуло уже 24 роки, проте пам'ять про страшні й жахливі події живе й досі.

Пам'ятають про війну і у Рівному, оскільки понад тисячу наших земляків брали участь у афганських боях. 15 із них живими додому не повернулися.

Рівнянин розповів про пекло Афганістану

У пам'ять про закінчення бойових дій рівненські ветерани Афганістану, члени сімей загиблих та представники місцевих ветеранських організацій пройшлися урочистою ходою від пивзаводу до Театральної площі.



На чолі колони їхав справжній бронетранспортер, поруч з яким йшли вояки сучасні - такі ж молоді хлопці, якими були й гинули 24 роки тому воїни-афганці.



У пам'ять про загиблих у війні в Афганістані біля пам'ятника загиблим у військових конфліктах на території іноземних держав провели мітинг-реквієм.



- Ті далекі й буремні роки все далі й далі відходять від нас, - говорить голова Рівненської міської спілки ветеранів Афганістану Сергій Зінич. - Солдати, офіцери, генерали, старшини й прапорщики - всі вони з честю й гідністю виконали свій військовий обов'язок. Всі, хто загинув, до кінця були вірні своїй присязі. Вони були вірними синами нашої країни.



Воїнів-афганців, що не повернулися з війни, вшанували хвилиною мовчання, а ті, хто залишився серед живих, поклали до пам'ятника вінки та квіти.



Рівняни, що загинули в Афганістані:

Баженов Сергій Миколайович
Балакірєв Валерій Олексійович
Веремчук Микола Анатолійович
Доманський Олександр Ананійович
Завранчук Олександр Володимирович
Кирильчук Микола Миколайович
Красільніков Віктор Іванович
Кулакевич Семен Володимирович
Ніколайчук Григорій Олексійович
Нейсалов Валерій Федорович
Плеван Сергій Тодорович
Самолюк Микола Миколайович
Стрепков Сергій Васильович
Чегодаєв Віктор Андрійович
Шпудейко Олег Васильович

Довідка з Вікіпедії:

Війна в Афганістані — повномасштабна збройна агресія Радянського Союзу проти суверенної держави Демократична Республіка Афганістан. Розпочалась у грудні 1979 році нападом спецпідрозділів КДБ СРСР на президентський палац у Кабулі і вбивством президента країни Хафізулли Аміна і його оточення та введенням у країну "обмеженого контингенту" Радянської Армії. Війна за офіційними радянськими даними тривала до виводу основної маси радянських військ 15 лютого 1989 року. В результаті цієї війни загинуло (за міжнародними даними, прийнятими також і СРСР) близько 1,5 млн. або 10% з числа тодішнього населення країни. Радянські втрати, за офіціними даними СРСР, становили близько 15 тисяч військовослужбовців.





На правах реклами