Ми у Facebook
21.02.2013, 15:30

Ліга Європи: з потрійною надією на українські клуби

Сьогодні у любителів футболу - вечір надії та сподівань. 21 лютого, на три українські клуби чекають матчі-відповіді в 1/16 фіналу розіграшу Ліги Європи сезону 2012/2013. Три вітчизняні команди мають хороші шанси для того, щоб вийти до наступної стадії змагань.
«Металіст» (Харків, Україна) – «Ньюкасл» (Англія)

Харківський «Металіст» минулого тижня досяг вольової нічиєї у виїзному матчі з англійським «Ньюкаслом». Підопічні Мирона Маркевича зіграли «на нуль» на Туманному Альбіоні, тому доля дуелі буде вирішуватися на стадіоні «Металіст». У Ньюкаслі українці переважно захищалися і навіть двічі виймали м’яч із сітки власних воріт, але в обидвох випадках арбітр фіксував у господарів положення «поза грою», інформує ffu.org.ua.

У Харкові бронзовий призер останньої першості, швидше за все, сповідуватиме комбінаційний і атакувальний футбол, до якого так звикли місцеві вболівальники. Для цього у «Металіста» є креативний латиноамериканський квартет − Соса, Шавьєр, Марлос та Крістальдо.

«Металіст» має шанс здобути дебютну перемогу над представником англійського футболу. До цього моменту команда Мирона Маркевича, окрім нічиєї у Ньюкаслі, двічі зустрічалася з «Евертоном» у футбольних баталіях Ліги Європи. У Ліверпулі харків’яни також відстояли нічию − 1:1, але в Україні «іриски» виявилися сильнішими − 2:3.

На стадіоні «Металіст» очікується аншлаг: ще на початку тижня практично всі квитки на матч було продано. Арбітром зустрічі призначено бельгійця Сержа Гуменни, добре знайомого харківським уболівальникам через поразку «Металіста» дворічної давнини від леверкузенського «Байєра» у плей-офф Ліги Європи (0:4).

«Дніпро» (Дніпропетровськ, Україна) – «Базель» (Швейцарія)

Дніпропетровський «Дніпро» несподівано поступився у гостях «Базелю» у першому матчі 1/16 фіналу Ліги Європи. Підопічні Хуанде Рамоса потрапили до сніжної пастки на стадіоні «Санкт-Якоб Парк», де швейцарська команда примусила дніпрян двічі капітулювати. «Дніпро» мав нагоди забити бодай один гол, щоб полегшити собі завдання у матчі-відповіді в Україні, але завершив гру з «нулем» на табло. Після поразки іспанський тренер «Дніпра» відзначив, що «Базель» швидше пристосувався до швейцарської погоди.

Незважаючи на те, що тепер «Базель» є фаворитом протистояння, дніпропетровці мають намір пробитися до наступного раунду. Для цього у підопічних Рамоса є усі передумови. Крім того, суперник поніс кадрові втрати − у Дніпропетровську не зіграє форвард Марко Штреллер, що забив другий гол у ворота «Дніпра» минулого тижня.

В історії протистоянь «Дніпра» та швейцарських клубів панує паритет − по дві перемоги та поразки. У груповому турнірі Кубку УЄФА 2005/06 українська команда здолала у Цюріху «Грасхопперс» з рахунком 3:2. У 2008-му році до основної сітки Ліги Європи «Дніпро» не пустила «Беллінцона», здолавши український клуб за рахунок кращої різниці «виїзних» голів (3:2 і 1:2).

Арбітром матчу «Дніпра» з «Базелем» призначений німець турецького походження Деніз Айтекін, який поки що не обслуговав поєдинки за участю дніпрян у єврокубках.

«Бордо» (Франція) – «Динамо» (Київ, Україна)

Київське «Динамо» закриє для України програму ігрового дня. Кияни продемонстрували гостроатакуючий футбол на «Олімпійському», але зіграли внічию з французьким «Бордо», пропустивши одну з нечисленних атак суперника. Віце-чемпіон України мав безліч нагод для взяття воріт, але обмежився єдиним точним ударом нігерійського легіонера Лукмана Аруни. Удар Аруни у перекладину та нереалізований пенальті Гусєва могли зробити перевагу динамівців перед виїзним матчем більш зручною, але тепер киянам конче необхідно забивати у Бордо.

Незважаючи на прикру нічию, у Олега Блохіна є привід для оптимізму. Нарешті з Кубку Африки повернувся новоспечений чемпіон континенту в складі збірної Нігерії і кращий бомбардир київського клубу Браун Ідейє. Крім того, перший матч цих команд у Києві продемонстрував, що «Динамо» після зимових зборів перебуває у хорошому фізичному стані. Шанси киян на прохід до 1/16 фіналу Ліги Європи також підвищила епідемія травм, що охопила «Бордо». У четвер команді Франсіса Жийо точно не допоможуть двоє захисників Маріано и Енріке, а також нападник Дієго Ролан. У основній групі гравців «Бордо» перед грою з «Динамо» також відсутні Планю, Тремулінас і Сане, які отримали пошкодження в останньому матчі французької першості з «Ліоном».

«Динамо» у власній історії виступів у єврокубках протистояло французьким клубам 14 разів, здобувши три перемоги, три нічиї та зазнавши вісім поразок. Цього сезону кияни у рамках групового турніру Ліги чемпіонів уже зустрічалися з «ПСЖ», але ні Юрій Сьомін, ні Олег Блохін не знайшли рецепту перемоги над французьким грандом − 1:4 і 0:2.

На матчі «Бордо» – «Динамо» працюватиме бригада арбітрів із Хорватії на чолі з Іваном Бебеком. З київським клубом цей арбітр у єврокубкових матчах поки що не зустрічався.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ