Ми у Facebook
24.02.2013, 11:11

Якою має бути держава очима рівненських школярів

Якою хочуть бачити Україну нинішні діти, як подолати труднощі, що є у нашій державі, як виховати у собі риси лідера, навчитися захищати себе – ці та інші питання були у центрі уваги учасників УІ Всеукраїнського дитячого форуму з міжнародною участю "Формула успіху правової держави очима дітей", який відкрився у Тернополі.

У ньому беруть участь старшокласники з 16-ти регіонів України, у тому числі і з Рівненщини, які представляють проекти розбудови дійсно демократичної правової держави. Своїми напрацюваннями у цьому плані поділяться також гості з Ростова-на-Дону (Росія) та Канади. На форумі присутні представники Міністерства науки та освіти України, Міжнародного фонду захисту прав дитини, ЮНЕСКО, місцевої влади. Організовує форум вже вшосте голова обласної громадської організації "Голос дитини", директор школи №2 м. Тернополя Інна Іванюк за підтримки Міносвіти, Тернопільської міської ради, головного управління юстиції Тернопільської області.

- У нашій школі діти знайомляться з питаннями прав людини, правової етики вже у першому класі, - розповідає Інна Володимирівна. – Використовуємо для цього додаткові години, гурткову роботу, факультативи. З кожним роком програма ускладнюється. До дев`ятого класу, коли офіційно починає вивчатися предмет "правознавство", діти підходять підготовленими і багато чого знають. У нас по-справжньому діє шкільне самоврядування з усіма структурами, які є у державі, заохочуємо дітей, щоб вони вміли себе захищати, але з повагою ставилися до прав оточуючих. Протягом року старшокласники захоплено працюють над проектами, які потім виносять на правовий форум. Ми зуміли "заразити" цим багато шкіл України, де також готують такі проекти. Тепер просто не маємо права не проводити такий форум, хоч це вимагає чимало зусиль, в тому числі матеріального забезпечення. Після кожного такого форуму коло учасників збільшується. Сьогодні маємо гостей з Києва, Донецька, Луганська, Дніпропетровська, Хмельницького, Рівного, Херсона та інших регіонів. У рамках форуму, що триватиме два дні, відбудеться також круглий стіл "Формування правової свідомості та правової культури школяра", зустріч у міській раді.

Протягом року рівненські старшокласники захоплено працювали над проектами, які потім виносять на правовий форум.

Теми, що їх порушували діти, справді цікаві й актуальні: "Вплив засобів масової інформації на формування правової культури та громадянської активності", "Як зробити боротьбу з корупцією ефективною?", "Суд присяжних: за і проти", "Моделі учнівського самоврядування", "Діти проти реклами жорстокості", "Кому потрібні нічні клуби?", "Безкоштовні спортивні секції – запорука здоров"я" тощо. Скажімо, Марія Яценко і Микита Чемоданов з Дніпродзержинська презентували свій проект виховання лідера майбутнього. На їх переконання, він має бути патріотом і національно свідомою людиною. Марія вирішила поглиблено вивчати правознавство, оскільки, за словами дівчини, незнання законів у такій державі, як наша, може дорого коштувати. І все-таки вони вірять у те, що Україна стане успішною демократичною державою з верховенством права, в тому числі за їхньою участю. Організатори пообіцяли надіслати напрацювання дитячого форуму Президенту України, Верховній Раді і Кабінету Міністрів.

- Це перші кроки школярів у плані розбудови правової держави і ми повинні їх цінувати, - переконаний начальник головного управління юстиції у Тернопільській області Ігор Бандурка. – Мали б дослухатися до їхніх думок і законодавці. Недарма кажуть, що устами дитини глаголить істина.

За матеріалами: golosukraine.com





На правах реклами