Ми у Facebook
03.03.2013, 14:44

Сімейний клуб: вирішуємо конфлікти у сім’ї [ЧАСТИНА 2]

Минула зустріч сімейного клубу була присвячена важливій темі "Як вирішувати конфлікти?" Конфлікти — явище неминуче та природне, і тому боятись конфліктів немає сенсу. Оскільки конфлікт завжди супроводжуватиме стосунки, то для успішного шлюбу необхідно навчитись їх вирішувати.
Ми вже писали про те, що конфлікт — це ситуація, що в тій чи інші мірі присутня у будь-яких стосунках та в якій кожна сторона намагається досягнути своїх інтересів, які несумісні з інтересами іншої людини.

Існує п’ять простих умов, що допоможуть у вирішенні конфлікту:

Умова 1. Мати бажання.
Умова 2. Бути готовим просити прощення та прощати.
Умова 3. Намагання зрозуміти іншу сторону.
Умова 4. Якісне спілкування.
Умова 5. Перед тим, як ви приступите до вирішення конфлікту, вам необхідно здолати гнів та біль.

І як обіцяли, у цій статті ми розглянемо, на яких аспектах необхідно фокусуватись, аби успішно вирішити конфліктну ситуацію та обернути її собі на користь.

Аспект 1. Фокусуйтесь на вирішенні одного питання у даний момент часу. Говорячи спочатку про батьків, потім про невикинуте сміття, потім згадавши, як хтось щось забув і т. д., неможливо вирішити нічого. Коли ви розпочали діалог задля того, щоб вирішити конфлікт, — чітко окресліть межі питання, яке обговорюєте і яке спричинило дану ситуацію.

Аспект 2. Фокусуйтесь на проблемі, а не людині. Ми всі помиляємося і це факт, навряд чи варто називати когось дурнем обговорюючи чиюсь помилку. Більше того, не сама людина стала причиною конфлікту, а її дії, що спричинили проблему, і аби наш партнер це зрозумів важливо говорити про проблему, а не про людину.

Аспект 3. Фокусуйтесь на поведінці та діях, а не її особистих якостях. Ми обговорюємо проблему, до якої призвели певні дії та поведінка нашої половинки, тому для успішного вирішення конфлікту необхідно сфокусуватись на цих діях, дати зрозуміти й допомогти більше так не чинити.

Сімейний клуб: Як вирішувати конфлікти? [ЧАСТИНА 1]

Аспект 4. Фокусуйтесь на конкретних деталях і не узагальнюйте. Дуже розповсюджена практика, коли замість висловитись, що саме в поведінці коханої людини роздратувало, партнер починає узагальнювати, говорячи: "ти завжди так робиш...", але якщо замислитись, ми зрозуміємо, що не завжди. Такі узагальнення радше сприяють виникненню нового конфлікту, ніж вирішенню вже існуючого. Говоріть чітко та конкретно.

Аспект 5. Фокусуйтесь на висловленні почуттів, а не засудженні слабкостей партнера. "Козир в рукаві", саме так часто використовуються слабкості одне одного, а це вже не намагання вирішити конфлікт, а намагання принизити партнера та вийти сухим з води. Ми вже писали, проте, що у конфлікті винні обидва і марно шукати чиєї вини більше, а чиєї менше. Більше того, коли хтось згадує про слабкості іншого, останній відчуватиме себе беззахисним, а шлюб — це місце, де кожному просто необхідно відчувати захист та підтримку. Саме в шлюбі ми покликані покривати слабкості одне одного. Також висловлення почуттів сприятиме більш глибокому спілкуванню, говоріть, що ви відчуваєте та цікавтесь почуттями коханої людини.

Аспект 6. Фокусуйтесь на своїх вчинках, починайте із займенника "я". Ваша мета примиритись та зберегти мир у сім'ї. Ваша вина теж присутня, нехай Ваш поведінка стане прикладом для коханої та показником того, що ви справді готові зробити все, аби повернути гармонію у стосунках.

Аспект 7. Фокусуйтесь на фактах, а не домислах. Можливо те, що стало причиною конфлікту було зроблено з добрих намірів та було намаганням проявити свою любов, а хіба можна засуджувати такі дії? Навіть якщо в результаті вийшло не так, як планувалось. Розуміння істинних фактів допомагає зрозуміти мотиви й вирішити ситуацію.

Аспект 8. Фокусуйтесь на досягненні взаєморозуміння, а не визначенні, хто правий, а хто винний.

Вирішуючи конфлікт, знайдіть тихе та затишне місце, де вам ніхто не заважатиме спілкуватись відкрито та щиро. Головна зброя у вирішення конфлікту — це спілкування, терпіння та кохання.

Нехай усі конфлікти будуть вирішені і кожна з таких ситуацій зробить наші сім’ї ще щасливішими та міцнішими!

Запрошуємо стати учасниками наступної зустрічі "Сімейного клубу". Нагадаємо, що наші зустрічі складаються з трьох частин: семінар, спілкування та спільне дозвілля. Зареєструватись можна за номером 0939058222 або написавши листа на електронну адресу familyclubrivne@gmail.com

Будуймо щасливу сім’ю разом!






На правах реклами