Ми у Facebook
15.03.2013, 10:06

У Рівному змагатимуться майстри оригамі

21-22 березня на базі Рівненського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді відбудуться відкриті обласні змагання учнівської молоді з оригамі.
У всі часи було й залишається актуальним твердження, що найцінніше багатство нації — це її інтелектуальний потенціал. Одним з ефективних засобів розвитку інтелекту дітей є заняття оригамі, що в перекладі з японської мови означає «складання з паперу». Це старовинна техніка складання різноманітних фігур із квадрата паперу без застосування клею та ножиць.



На відміну від інших видів традиційної японської культури (ікебана, бонсай, каліграфія, складання хоку та ін.) оригамі є не лише мистецтвом; воно містить у собі величезний творчий потенціал щодо використання його в різних галузях діяльності людини: конструюванні, архітектурі, дизайні, математиці, педагогіці, психології, медицині. Усе це виводить оригамі за межі екзотичного японського мистецтва та робить його цікавим і корисним для людей різних країн світу, незалежно від віку й роду занять.

Відео: Оригамі: Як зробити бант з паперу

Важливу роль відіграє оригамі в розвитку мислення, насамперед, в ознайомленні дітей з азами геометрії. Заняття мистецтвом оригамі розвиває пам’ять, просторову уяву, моторику пальців, точність рухів, вольові зусилля, вміння доводити справу до кінця.



— Програмою змагань передбачено проведення теоретичного заліку, виконання практичного завдання в техніках класичного оригамі та квілінгу, — розповідає керівник прес-центру Наталія Рацкевич. — Оцінюються учасники за повнотою виконання завдання, рівнем технічного виконання, художньої майстерності та наявністю елементів творчості.

Урочисте відкриття змагань відбудеться 21 березня об 11.00 за адресою: м. Рівне, вул. С. Бандери, 39а.



Довідка
Оригамі (яп. ори — «складати», камі — «папір», тобто «складений папір») — мистецтво складання паперу. Метою цього мистецтва є створення витворів шляхом використання схеми геометричних згинів і складок. Термін оригамі відноситься до всіх типів складання паперу, а не тільки японських зразків.

В оригамі використовуються небагато різних згинів, але вони можуть бути скомбіновані багатьма способами й утворювати дуже складні фігури. Зазвичай фігури оригамі складають без розрізів з квадратного аркуша, сторони якого можуть бути різних кольорів. Усупереч найпоширенішій версії, у традиційному японському оригамі, що сягає ери Едо (1603—1867), цих правил суворо не дотримувались і в багатьох випадках аркуші розрізали або фігури складали не з квадратного аркуша, а з прямокутного, круглого, трикутного тощо.





На правах реклами