Ми у Facebook
16.03.2013, 10:12

Куди зникла меморіальна дошка зі стін колишньої тюрми? [+Фото]

Патріотичні громадські організації Рівненщини обурені тим, що на стіни відремонтованого приміщення колишньої тюрми-швейної фабрики в обласному центрі досі не встановили зняту на час реконструкції меморіальну дошку.
Під час сесії Рівненської міськради депутат Олексій Бучинський зачитав звернення громади Рівного до міського голови з приводу неприпустимості функціонування розважального комплексу на території колишньої катівні НКВД на вулиці Соборній, 16.

У що перетворили Рівненську тюрму №1 [ФОТО]

Нагадаємо, на стінах адмінцентру, незважаючи на попередні домовленості, зарясніли вивіски "Більярд-Бар", "Фітнес-центр", "Піцерія" тощо. А нещодавно тут запрацював розважальний заклад – кафе-бар із живою музикою в цокольному поверсі.

У Рівному на місці колишньої в’язниці НКВС будуть офісні приміщення

Також у тексті є кілька вимог, зокрема "вжити усі можливі законні заходи, використовуючи повноваження міського голови з метою недопущення влаштування в приміщенні в’язниці кафе, барів, ресторанів та інших розважальних закладів; вимагати від власників приміщення дотримуватися попередніх домовленостей і влаштувати у приміщенні в’язниці кімнату-музей національно-визвольних змагань, а також відновити меморіальну дошку з обов'язковим її встановленням саме на приміщенні в'язниці, а не на сусідній будівлі".

Замість готелю в тюрмі зроблять офіси

Міський голова із цим погодився, мовляв, підтримаю усі можливі методи законної боротьби. А самі-от представники патріотичних громадських організацій дещо розгубилися. Зрозуміти не можуть: навіщо переносити меморіальну дошку зі звичного місця — фасаду навпроти пам’ятника Климу Савуру — до супермаркету?

У підвалі колишньої рівненської тюрми хочуть гуляти до ночі


— Дошка повинна залишитися на старому місці, адже була встановлена там багато років тому, — наполягає громадський діяч Тетяна Редюк. — Ми планували, що на цьому місці має бути комплекс: капличка та дошка. Але оскільки підприємці збудували приміщення за своїм планом, то хочемо, щоб дошку не переносили.

У що перетворили Рівненську тюрму №1 [ФОТО]

Підтримують цю думку й представники інших громадських організацій. Зокрема, за словами голови ОУН у Рівненській області Романа Коваля, табличка має бути відновлена на старому місці, бо так зручніше проводити богослужіння і вшанування патріотів, які загинули у стінах в’язниці. Адже територія в’язниці займала кілька гектарів.

Сама ж дошка нині перебуває у забудовників, які й надалі продовжують роботи. Вони ж мають повернути її на місце. Принаймні у цьому запевнив в.о. начальника міського управління житлово-комунального господарства Володимир Лапюк.


"Рівненська газета" №11 від 14 березня 2013 року





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ