Ми у Facebook
01.04.2013, 10:08

Чуми у Рівному немає, але холеру прогнозують

За даними санепідеміологів, у Рівному ситуація з особливо небезпечними хворобами міжнародного значення не критична. І хоч у місті зафіксовані деякі з них, проте у випадку масових спалахів ліків має вистачити. Принаймні на перший час.
Як розповів головний державний санітарний лікар міста Юрій РОМЕЦЬ, минулого року у Рівному зафіксували випадки захворюваності на такі особливо небезпечні хвороби, як туберкульоз, лептоспіроз та хвороба Лайма.

— Лептоспіроз — це хвороба, яка передається гризунами при наявності поранень. Найчастіше від неї страждають мисливці, рибалки, люди, зайняті на покосах, — розповів Юрій Ромець. — Минулого року ми зафіксували один випадок у Здолбунівському районі. Хвороби Лайма, яка переноситься укусом кліща, зафіксували 18 випадків. Найбільше виявили носіїв туберкульозу — 118 випадків. До речі, на сьогодні у нас є невелике зниження захворюваності, у порівнянні з попередніми роками. Щоправда, цифри й надалі залишаються високими. Інших особливо небезпечних інфекцій на території міста минулого року не фіксувалося.

На Рівненщині закриють три протитуберкульозні лікарні

За словами головного санітарного лікаря міста, минулого року в місті зареєстрували два випадки захворюваності на туберкульоз серед дітей і два — серед підлітків. Та й з усіх виявлених у 2012 році хворих на туберкульоз, 50 мали відкриту форму.

— Тобто ці люди носять бацилу і розповсюджують її всюди у громадських місцях, — продовжив Юрій Ромець. — Померло 22 хворих на туберкульоз. Питома вага госпіталізованих хворих із вперше виявлених у 2012 році склала 70,8 відсотка. У цей же період захворіло дві контактні особи, у тому числі одна дитина.

Разом з тим нарікають медики і на нерегулярні поставки БЦЖ-вакцини. Саме тому, пояснюють, у пологових установах міста вакциновано 93,2% новонароджених, а повторну вакцинацію у віці 7 років отримали 78,8%.

— В умовах економічної кризи, незадовільного стану комунального господарства, враховуючи таке фінансування з держави, постійне забруднення відкритих водоймищ скидами і господарсько-побутовими стоками одним із прогнозів є можливість виникнення холери в Україні. Востаннє масову захворюваність на холеру фіксували у 1999 році в Миколаєві. З того часу реєструвалися поодинокі випадки. Вважається, що Рівне не належить до числа тих, де можуть виникнути такі хвороби. Але ніхто не застрахований від того, що може бути завезено. Тому щорічно у теплий період робимо аналізи води в місцях відпочинку людей і скиду стічних вод. Минулий рік зробили 48 аналізів, у чотирьох випадках виявлена холерна паличка, але вона не заразна для людей, — констатував Юрій Ромець.

Школи Рівного закривають на карантин

До речі, за його словами, у разі виникнення епідеміологічної ситуації у місті є запас необхідних ліків. І хоч він неповний, та для надання екстреної допомоги цих медикаментів має вистачити.

Довідка:
Наказом Міністерства охорони здоров’я визначено перелік особливо небезпечних, небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб: чума, холера, натуральна віспа, жовта гарячка, сибірка, сказ, висипний тиф, хвороба Брілла, туберкульоз, лептоспіроз, хвороба Лайма, ящур та інші.





На правах реклами