Ми у Facebook
12.04.2013, 11:15

Перший політ у Космос: як це було

12-го квітня 1961 року, о 9 годині ранку за московським часом, Юрій Гагарін
вимовив знамениті слова "поїхали" і відправився з космодрому Байконур
на космічному кораблі "Восток" на навколоземну орбіту.
Місія, яка тривала всього 108 хвилин, завершилася успішно і принесла першому космонавтові не тільки славу в Радянському Союзі, а й популярність в усьому світі, пише ВВС.

За радянських часів не відомо було як поведе себе погано випробовувана техніка. Відомо точно, що сьогодні, корабель такої ступені готовності, в якій тоді знаходився "Восток", навряд чи випустили б у космос.

До прикладу: із п'яти супутників, запущених у 1960 році для відпрацювання системи, злетіли чотири. Із цих чотирьох на орбіту вийшли три, а приземлились два. Із двох супутників, що повернулися, нормально сів лише один. Щоб бути впевненим, що вся система налаштована, треба було як мінімум 2-3 успішних безпілотних польотів.

ВІДЕОгалерея: 3D реконструкція першого польоту людини у Космос

Перша неприємність трапилася уже через декілька секунд після старту ракети. Через помилки в електриці, "Восток-1" опинився на орбіті на 40 кілометрів вище, ніж розраховували балістики. Здавалося, що різниця не така вже й велика - 320 кілометрів чи 280. Проте розуміючи, що корабель сирий, інженери старалися підстрахуватися де завгодно.

Якщо б не спрацювала гальмівна установка, що направила "Восток" до Землі, з висоти 280 км під силою тяжіння, корабель Гагаріна спускався б 5-7 діб. На цей термін був розрахований запас їжі та кисню. З 320 км спуск зайняв би 15-20 днів. Шансів стільки часу протриматися у космонавта не було. Втім, про цю неприємність "Земля" Гагаріну не сказала.

Із передостанньої доповіді Гагаріна: "...Тут побачив я горизонт...зірки, небо чорне, повністю чорний колір неба... Дуже гарний обрій, видно коло Землі, навкруги обрію, такий ніжний-ніжний блакитний колір біля самої поверхні Землі. Потім поступово темніє, фіолетовий відтінок набуває и переходить у чорний колір".

Під час самого польоту більше ніяких проблем не трапилося. Хіба що полетів незакріплений олівець и не було чим вести записи у бортовому журналі.

Ну а потім...

Із після польотної доповіді Юрія Олексійовича: "Приготувався до спуску. Закрив правий ілюмінатор. Притягнувся пасками, зачинив гермошлем и переключив світло на робоче..."

Космічний корабель став дрібно тремтіти, за обшивкою посилювався шум. Зростало навантаження. У потрібний момент ввімкнулась гальмівна установка. Тільки ввімкнулась вона раніше, ніж потрібно. А це означало - у заданому районі капсула "Восток-1" не приземлиться. Недоліт склав близько 110 кілометрів: Гагаріна чекали під Сталінградом (зараз Волгоград).

Зірковий політ Гагаріна: історичні фото

Однак, якщо техніка не відпрацювала потрібне, не сталося вчасно і розділення апарату, що спускається, та приладного відсіку. Корабель крутило, наче дзиґу. Швидкість обертання - близько 30 градусів на секунду.

Із післяполітної доповіді космонавта: "Все крутилося: то бачу Африку, то горизонт, то небо. Тільки встигав закриватися від сонця, аби світло не потрапляло в очі. Я поставив ноги до ілюмінатора, але шторки не закривав... Я вирішив, що тут не все добре... Пройшло хвилини дві, а розділення немає. Порахував, що... все-таки шість тисяч кілометрів є до Радянського Союзу, так Радянський Союз тисяч вісім кілометрів, до Дальнього Сходу де-небудь сяду".

Лише через 10 довгих хвилин прозвучав хлопок, і апарат розділився із приладним відсіком.

...."Тут почалися нові неприємності. За ілюмінаторами чувся хрускіт, кабіну освітлювали червоні відблиски полум'я. Плавиться обшивка, по ілюмінатору стікають струмені розпеченого металу". Гагарін, як і всі космонавти першого набору, - із льотчиків-випробовувачів. А для нього немає страшнішого ЧП, ніж вогонь на борту.

"На висоті приблизно 7 тисяч метрів стався відстріл кришки люку: хлопок - і пішла кришка люку. Я сиджу і думаю, чи це не я катапультувався? Так тихенько голову вгору повернув, і у цей момент постріл - і я катапультувався, швидко, гарно, м'яко, нічим не вдарився. Вилетів із кріслом"...

На висоті 4-ох кілометрів катапультне крісло відскакує від космонавта. Розкривається основний парашут. Гагарін спускається до Землі.

12 квітня - Всесвітній день авіації і космонавтики. Вітаємо рівнян!

Із після польотної доповіді: "Розкрився другий парашут, наповнився, і на двох парашутах далі я спускався... Купола гарні, помаранчеві..."

"Приземлення було дуже м'яким"...

"Це стало однією з найголовніших подій 20-го сторіччя. Його політ відкрив нову сторінку в розвитку людства", - сказав нагоди по свята голова Роскосмосу Анатолій Пермінов.

За матеріалами: Українська правда. Життя





На правах реклами