Ми у Facebook
13.05.2013, 17:02

Рівненщину атакує мошка: як уберегтися і що робити після укусів

Від неї страждають усі й усюди: в селі на городі та на пасовищі, на відпочинку біля водойм та навіть у парку під час прогулянки з дітьми. Тепло, яке прийшло на зміну паводкам та підтопленням, принесло мешканцям Рівненщини ще одне лихо - мошку.
Мошка з’їла перші сходи редиски та буряків у селян, від її укусів страждають і дорослі й діти - болісні та неприємні відчуття і ранки, які довго не загоюються. В одному з сіл на Березнівщині Рівненської області через мошку навіть корова здохла. Через ніздрі мошка залізла всередину корові, тому легені всі забились. Через це одна корова здохла, а іншу мусили дорізати, бо чекало те саме - бідкаються селяни.

Мошки (або гнус) відомі як дуже настирливі і дуже неприємні кровососи. Як правило, кусають тільки самки. Самці, до речі, харчуються лише нектаром квітів. Укус мошки відрізняється від укусу комара.

При нападі мошка як би відщипує шматочок нашого тіла, в той час як комар тільки прокушує шкіру. Тому укус мошки більш болючий. Крім того, коли мошка кусає, одночасно своєю слиною вона знеболює місце укусу і вводить в ранку речовини, що перешкоджають згортанню крові. Тому людина може відчути, що її покусали, тільки після того, як дрібна тварюка досхочу насмокчеться крові і полетить.

Найнеприємніше, що слина мошок отруйна. На місці укусу протягом декількох хвилин може утворитися набряк, з'являються сильне печіння і болісний свербіж. А при численних покусах можливо навіть підвищення температури і поява ознак загального отруєння. У таких ситуаціях потрібно терміново звертатися до лікаря! Особливо небезпечні укуси мошки для людей, які страждають алергічними реакціями. Єдина втіха: мошки не мутують і не переносять небезпечні хвороби, як це роблять комарі та кліщі.

Як уберегтися від укусів


Фахівці радять готуватися до зустрічі з настирливими кровососами заздалегідь.

1. Правильний час дня і погода
Дорослі мошки кусаються тільки в жаркі сонячні дні в ранкові години і ввечері перед заходом сонця. Дуже сильно активізуються перед дощем! А от у похмуру погоду, у сутінки і вночі мошки неактивні. Особливо багато цих комах у траві і біля води. Помічено: якщо на галявині, біля озера з'явилося багато бабок - вони швидко знищать мошку.

2. Захисний одяг, москітні сітки
У ранковий і вечірній час краще відмовитися від майок-футболок і шортів. У місцях масового розмноження комах необхідно одягати захисний одяг. Якщо гнусу безліч, а ви збираєтеся пробути в лісі або на риболовлі кілька днів, бажано мати ще й накомарник або москітні сітки.
Мінуси. Не завжди зручно і комфортно в спеку або під час роботи на дачі.

Шесть способов уберечься от укусов мошки

3. Аптечні засоби-репеленти
Засоби захисту від мошок і комарів - називається репелент. Для захисту від літаючих комах продається багато різних засобів - мазей, кремів, гелів, бальзамів, аерозолів, емульсій, спиртових розчинів і т.д. Вважається ефективним спрей від мошок Mosquitall ("Москітал") або популярний OFF. Діють такі препарати від 2 до 5 годин.

Мінуси. Як і будь-яка хімія, засоби проти комах не рекомендуються вагітним жінкам. Якщо мазі потрібно наносити на відкриті ділянки шкіри, то аерозолі наносяться на одяг. Потрібно чітко дотримуватися інструкції! Наносячи на обличчя захисну мазь, бережіть очі і слизову оболонку рота. Ні в якому разі не втирайте! Пам'ятайте: передозування може викликати алергічну реакцію смішніші, ніж самі укуси!

4. Ванілін
З народних засобів, що відлякують гнус, найбільш ефективний розведений у воді білий кристалічний ванілін (Не ванільний цукор!). Його можна купити в супермаркеті або в магазині спецій. Ванілін достатньо розвести в теплій воді, розбовтати, щоб кристали розчинилися, і нанести на шкіру. Розчин можна зберігати 2-3 дні. Для зручності нанесення можна перелити його в невеликий флакон з пульверизатором.

Вирушаючи на прогулянку або пікнік, обережно змочити ванільним розчином оголені ділянки тіла. Мамам, які гуляють з дітьми в колясках на свіжому повітрі, фахівці рекомендують завішувати коляски марлею, просоченими ванільним розчином.

Щоб відлякати мошку, вирушаючи на природу, можна злегка присипати одяг або шкіру ванільним порошком або скористатися ванільними олією, есенцією або косметичними засобами з сильним ванільним ароматом.

Мінуси. Увага: у деяких людей на ванілін алергія! Заздалегідь проведіть тест - капніть розчин за вухом або на ліктьовий згин. Якщо наступного дня немає почервоніння і свербіння - ванільну воду можна застосовувати. А ще не всім людям сподобається кілька годин поспіль нюхати сильний аромат синтетичної ванілі.

5. Гвоздикова олія
Відлякує кровососів гвоздична олія і навіть старий одеколон «Гвоздика», який, може, ще десь валяється десь на дачі.
Мінус. Алергія і непереносимість запаху гвоздики.

6. Електрофумігатори
Можна спробувати, якщо дошкуляє мошка в приміщенні - головне, щоб були якісні пластини. Рідинні Фумитокс ефективні не завжди.
Мінуси. Будь-яка хімія токсична. Не завжди є електророзетка.

Як уберегти тварин
Щоб комахи не нападали на свійських тварин, потрібно обприскувати тварин перед вигоном репелентами, цитує ветеринара www.penzainform.ru.

Окрім того, ветеринари радять не пасти корів біля водойм і в низинах, де немає вітру, періодично перевіряти, в якому стані тварини, і навіть при найменших підозрах звертатися до фахівців.

Що робити після укусів


Потрібно обов'язково обробити місця укусів. Продезінфікувати ранки, особливо якщо з'явилася кров (щоб не потрапила додаткова інфекція), можна перекисом водню, спиртом, горілкою, одеколоном.



1. Болісний свербіж від отрути мошки в місцях укусу можна усунути, змочивши шкіру нашатирним спиртом.

2. Швидко знімуть свербіж у місцях укусів різні примочки з соди, оцту, солі.
- 1 чайна ложка питної соди і пів чайної ложки солі на 1 склянку кип'яченої холодної води.
- Розчин питної соди (0,5 чайної ложки на 1 склянку води)
- Достатньо ефективний засіб при укусах - з суміші рослинного масла, 9% оцту і звичайного шампуню в пропорціях 1:1:1.
- Нашатирний спирт, наполовину розведений водою.

3. Можна намазати місця укусу просто кашкою з питної соди і води, будь-яким бальзамом (краще з запахом ментолу) і навіть м'ятною зубною пастою.

4. Швидкий та ефективний засіб від сверблячки, запалення і болю - олійка чайного дерева на місце укусу.

7 способов снять мучительный зуд от укуса мошки

5. Допомагає сік чистотілу. Місце укусу комах можна натерти листком бузини, подорожника або черемхи.

6. Ефективна "зірочка" - в'єтнамський бальзам "Золота зірка".

7. Відомо, що свербіж можна зняти холодом. Прикладіть до місця укусу кубик льоду: він зменшує запалення і послаблює свербіж. Якщо у вас немає під рукою льоду, використовуйте металеву монету або ложку, попередньо опустивши її в холодну воду. У продажу є охолоджуючі гелі типу "Антигнус".

УВАГА! Щоб не з'явилися пухирі і набряки, рекомендується прийняти таблетку якого-небудь протиалергічного (антигістамінного) препарату: цитрин, діазолін, тавегіл, супрастин, і т. п.

ВАЖЛИВО! Стримуйте себе від того, щоб чухати ранки, інакше вони почнуть гноїтися і будуть дуже довго гоїтися.

Коли необхідно звернутися до лікаря



Якщо у вас піднялася температура, нудота, головний біль і якщо ранки довго не гояться, набряклість спадає, з'явилося нагноєння, консультація лікаря необхідна. Велика доза отрути гнусу може призвести до сильної алергічної реакції, оніміння ніг і рук, опухання всього тіла, порушень дихання. Іноді симптоми проявляються через десять і навіть більше годин після укусів мошки (гнусу).





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ