Ми у Facebook
18.05.2013, 18:24

Молодий рівненський поет презентував збірку "з трьома назвами" [+Фото]

Видання першої збірки - особлива подія в житті кожного поета. Сталася вона й в житті молодого рівненського автора Марка Оплачка. Збірка із оригінальною назвою ".ми" увібрала в себе вірші, написані впродовж чотирьох років.
За словами автора, читачі, коли бачать на полиці книжку, найперше звертають увагу на назву.

- Оптимісти бачить тільки слово "ми" і більше нічого, - говорить рівненський поет, керівник літературного об'єднання "Література.rv" Марк Оплачко. - Песимісти бачать крапку, як якесь певне завершення і слово "ми", реалісти бачать чоловіка, який застрелюється і "крапками". Власне я й розраховував на реалістів та песимістів, але, як виявилося, оптимісти теж знайшлися.



Марк розповів, що ще у школі, навчаючись у старших класах, почав писати. Тоді теми віршів хлопцеві навіювали... пісні, почуті у маршрутці по радіо. Цих віршів, щоправда, за словами Марка, у збірці немає.



Цікаво, що ось та крапка у назві - певний натяк на використання у віршах розділових знаків - у першому розділі вірші пунктуаційно практично не редагувалися й залишилися в оригіналі. У них велика кількість називних речень, які й закінчуються крапками.



Тематика віршів - різна. Від чогось дитячого напівжартівливого до громадянської лірики, життєвої філософії, й теми нещасливого кохання. Більшість віршів - українською мовою, але є й російськомовні.

У збірці, окрім власне віршів, є й чимало ілюстрацій, що передають настрій віршів. А ось до віршів останнього розділу ілюстрації відсутні взагалі.



- Спочатку я хотів, щоб збірка була надрукована у Рівному, - говорить Марк Оплачко. - Але так виявилось, що у іншому місті це можна зробити дешевше й якісніше. Друк відбувся у Львові.



Варто відзначити, що частину віршів на презентації Марк не просто читав, а театрально обіграв разом із іншою молодою поетесою Вікторією Дикобраз.



Через кілька днів після презентації у Рівному Марк Оплачко відправився презентувати збірку до Луцька.





На правах реклами