Ми у Facebook
29.05.2013, 19:11

Робота для інвалідів у Рівному: де і як її знайти?

Чи реально інвалідам працевлаштуватися на Рівненщині і наскільки охоче роботодавці приймають на роботу людей з обмеженими можливостями? Про це говорили учасники семінару “Працевлаштування молоді з особливими потребами. Сучасний погляд на проблему”, що відбувся в обласному центрі зайнятості.
За круглим столом для обговорення зібралися інваліди, представники центру зайнятості, керівники відділів працевлаштування вищих навчальних закладів та провідні роботодавці області. Захід провели з ініціативи громадської організації “Молодіжний центр праці Спеціаліст” за підтримки управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації.

“Сучасне суспільство не готове приймати людей з особливими потребами. Люди ставляться до них з байдужістю чи намагаються триматися осторонь. Такі заходи є першим кроком до вирішення цієї ситуації, адже спочатку відбувається обговорення, яке згодом переростає в дії та рішення”, - наголосила співорганізатор заходу, голова правління громадської організації “Молодіжний центр праці Спеціаліст” Наталія Савенко.

Досягненнями у вирішенні проблеми працевлаштування молоді з особливими потребами на круглому столі поділилися спеціалісти Рівненського обласного центру зайнятості та працівники Рівненського обласного центру професійної реабілітації інвалідів. Так, завдяки спільним зусиллям з Рівненським центром професійно-технічної освіти та Навчально-реабілітаційним центром "Особлива дитина" вони проводять майстер-класи, зустрічі, екскурсії на підприємства та культурно-розважальні виїзди для людей з особливими потребами.

Керівник Молодіжного центру праці "Спеціаліст" Наталія Савенко: “Де брати ідеї? “Крадіть” їх!”



“Цього року до обласного Центру зайнятості звернулося більше інвалідів, - розповідає заступник директора обласного центру зайнятості Тетяна Новорок. - Торік за перші чотири місяці від таких людей надійшло 813 звернень, а за чотири місяці поточного року — 913. У нас є консультант, який реєструє людей, а потім безпосередньо займається пошуками роботодавців та найоптимальніших форм роботи. Серед 1500 дорослих людей-інвалідів — 560 працевлаштовано, а ще 94 — отримали дотаційні робочі місця”.

Директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук: "Вчіться упродовж всього життя – будете успішними"

Але реабілітація людей з обмеженими можливостями – це не лише отримання професії, а насамперед соціальна реабілітація та медичне забезпечення. Саме такою, комплексною роботою займається Рівненський обласний центр професійної реабілітації інвалідів, в якому навчаються люди з обмеженими можливостями працездатного віку. Упродовж шести місяців перебування у центрі вони можуть опанувати професію швачки чи оператора комп'ютерного набору. А цього року проводиться ліцензування ще однієї спеціальності – перукар. Після проходження реабілітації всім бажаючим допомагають знайти роботу і як наслідок - третину випускників закладу працевлаштовано.



Проте найважливішим в обговоренні цієї проблеми було врахування думки самих людей з особливими потребами, адже тільки вони з власного життя знають з якими перешкодами зустрічаються під час пошуку та безпосередньо під час роботи. Інвалід ІІ групи, керівник Рівненської обласної профспілкової організації Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів Тетяна Войтович розповідає: “Роботодавці не розуміють, що між ними та людьми з обмеженими можливостями тоненька ниточка і єдине чого бракує інвалідам — це розуміння та прийняття. Потрібно розпочинати зміни у ставленні суспільства та допомагати кожній окремій людині почуватися комфортно на робочому місці: вселити в неї віру та дати можливості для реалізації”.

Рівняни написали книгу про те, як спілкуватись з інвалідами

Одним із підприємств на якому успішно працевлаштовані більше 150 людей з обмеженими можливостями є «Рівнеазот». «Цифри були б ще більшими, якби установа не спеціалізувалася на хімічному виробництві, адже не всі інваліди можуть працювати в таких умовах. А для того, щоб директори більш охоче брали на роботу інвалідів, державі варто підтримувати ці підприємства», - стверджує керівник відділу кадрів ПАТ «Рівнеазот» Сергій Григор'єв.

Завершився семінар розглядом резюме людей з обмеженими фізичними можливостями та обговоренням можливостей їх працевлаштування. Серед пропозицій учасників дискусії - об’єднати зусилля для створення соціального гуртожитку для інвалідів та налагодження централізованого відвезення їх на робочі місця. Це б дало можливість працевлаштувати людей з обмеженими фізичними можливостями, які хочуть працювати, але не мають житла та можливості щодня їздити на роботу. Саме в цьому напрямку учасники дискусії планують спільно діяти надалі.

Де безкоштовно навчають рівненських інвалідів?





На правах реклами