Ми у Facebook
11.06.2013, 19:05

Новий вид любові - любов ХХІ століття

Ще у 500-х роках до нашої ери люди почали роздумувати над тим, якою буває любов, розглядали її як основу всіх дій людини та визначали основні її види. Часи змінювалися, люди по-іншому почали розглядати це поняття, тому давайте разом подумаємо: яким же є новий вид любові - “любов ХХІ століття”?
Про різні види любові говорили ще в період античності, виділяли три її основні види: ерос, філія та агапе. Перша розглядалася як шалена симпатія людей, які хочуть отримати задоволення. Тут ключовим є особа однієї людини, задоволення свого “я”. Другий вид — філія, це дружні почуття між людьми, турбота одне про одного та духовна близькість. Можна говорити про відношення “я — тобі, а ти — мені”, люди разом до того моменту, коли їм це вигідно. Любов агапе — безкорислива любов, яка готова віддавати все, не чекаючи нічого взамін. Найкраще її характеризує назва однієї з програм, що колись була на телебаченні — “Все для тебе”. Або - “роби, що хочеш, але тільки не проганяй”...

З утвердженням християнського світогляду формуються п'ять видів любові, що засновані на біблійних текстах. Любов-пожадання - любов, що бере і не намагається віддавати чогось взамін, вона пов'язана більше з тілесними прагненнями людини. Любов-уподобання наголошує насамперед на потребі людини у визнанні та тому, щоб бути потрібним комусь. Любов-доброзичливість спроможна давати, не сподіваючись ніякої плати за це. Суттєвим тут є спрямування волі на здійснення добра для певної особи. Така любов є абсолютно безкорислива. Християнська любов до ближнього є типовою формою такої любові. Любов-дружба, що прагне добра і повноти існування для приятеля. Вона допомагає вирішувати життєві проблеми. Милосердна любов — це любов, яка творить добро, перемагає зло, лікує та втішає. Основою її є глибока віра людини та милосердя, адже тільки прощаючи іншому, можна й самому просити про прощення.



Як зберегти шлюб, або п’ять мов кохання

У наш час люди відходять від античного та біблійного розуміння любові, все частіше відбувається підміна понять “захоплення” поняттям “любов”. Люди перестають сприймати це як щось високе, дароване згори та часто не цінують ті почуття, які мають... Часто можна почути про те, що “для чого мені бігти за цією, якщо попереду буде ще не одна”. При цьому не замислюємося, що, можливо, саме в цей момент можемо прогавити людину, з якою судилося провести решту життя.

Також ХХІ століття все частіше ототожнює любов з сексуальністю, тілесними бажаннями, забуваючи про те, що тілесній близькості має передувати глибокий душевний зв'язок. Адже полюбивши душу, зовсім інакше сприймаєш її зовнішній облік, прощаєш недоліки та помічаєш переваги. Натомість “любов ХХІ століття” часто забуває про безкорисливість, милосердя, турботу, шукає тілесного задоволення, нехтуючи духовним.



Але як і у всі часи, зараз також є любов справжня, коли у життєвому морі вдається знайти тиху гавань, в якій забуваються всі негаразди, в якій хочеться залишитись назавжди...

Сімейний клуб: А якою мовою кохання спілкуєшся ти?





На правах реклами