Ми у Facebook
21.06.2013, 14:13

Рівненчан запрошують відтворити народний обряд "Водіння куста" [Анонс]

23 червня 2013 року о 12.00 год. в с. Сварицевичі Дубровицького району відбудеться обласний відкритий фестиваль народного мистецтва "Водіння куста".
Фестиваль організований за сприяння управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, Рівненського обласного центру народної творчості, відділу культури і туризму Дубровицької районної державної адміністрації.

Захід проводиться щорічно в с.Сварицевичі Дубровицького району на 50-й день після Пасхи з метою відродження та збереження багатовікової спадщини Поліського краю, народних звичаїв та обрядів, сприяння автентичного фольклору в піснях, народному музикуванні, дійстві, костюмах, етнографічній атрибутиці, тощо. Про це повідомили з КЗ "Рівненський обласний центр народної творчості" РОР.

"Водіння кіста" - це обряд, який проходить у святковий день "Трійця", за традицією, яка збереглася на Рівненщині, в с.Сварицевичі. В цей день, зранку, доросле населення іде до храму, після служби на могили рідних приносять лепеху – "клечання" і оплакують померлих – "голосіння". А молодь готує "кусти" - гурти дівчат, які ходитимуть від хати до хати з привітаннями та обрядовими "кустовими піснями".

Учасники відкритого фестивалю цьогоріч будуть представлені Березнівським, Володимирецьким, Дубровицьким, Зарічнецьким, Костопільським, Рівненським, Рокитнівським, Сарненським районами Рівненської області. Глядачі матимуть змогу переглянути обрядове дійство "Водіння куста", народний танець, почути хоровий, вокальний спів.

Ласкаво запрошуємо у Дубровицький край шанувальників обрядових "кустових пісень"!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ