Ми у Facebook
21.06.2013, 17:48

Духовні ювілеї Рівненщини-2013

5 ювілейних дат нинішнього року, які стосуються релігійних діячів та культових споруд Рівненщини. Напередодні свята Трійці дізнаймося більше про духовну історію нашого краю!
Ми вибрали для цього невеличкого огляду лише 5 дат та осіб. Звісно, вартих уваги річниць, пов'язаних із духовним життям Рівненщини, є набагато більше. Але для початку дізнаймось більше саме про ці!

Свято-Михайлівська церква в Гощі: 375 років

Михайлівська церква була побудована у 1638 році з ініціативи українського шляхтича Адама Киселя, який був видатним політичним і державним діячем Речі Посполитої, одним із засновників Києво- Могилянської академії.

У 1857 році парафіяни церкви звели дзвіницю. За свій довгий вік церква зазнала чимало ремонтів і перебудов, а от дзвіниця збереглась майже у первісному вигляді.

У XVII столітті монастир певний час належав католицькому ордену базиліян. В 1796 році Свято-Михайлівська церква знову стає православною, у той час як монастир залишається католицьким аж до 1833 року. За радянської влади це господарські приміщення. Нині Свято-Михайлівська церква у Гощі входить до складу тутешнього Свято-Покровського жіночого монастиря, який діє з 1991 року.



Костел Петра і Павла у Рівному: 75 років



Храм на перехресті вулиць Соборної та Дубенської будували у 1934-1938 роках. Спорудили його як гарнізонний костел. У повоєнний час культова споруда в стилі конструктивізму використовувалась як спортзал. Ця обставина певною мірою споріднює костел із ще однією відомою духовною святинею Рівненщини - студентсько-викладацьким храмом преподобного Федора Острозького, що у Національному університеті "Острозька академія": серед його нинішніх прихожан є ті, кому ще доводилось грати в цьому приміщенні у баскетбол...

26 жовтня 1991 року храм освятив єпископ Р.Керницький. Уже в наш час у парку перед костелом спорудили Хресну Дорогу та встановили пам'ятні дошки полякам та українцям, які загинули у ХХ столітті, а також жертвам Голодомору 1932-1933 років.

"Рівненщина релігійна": блоги OGO.ua

Христофор Блонський: 120 років від дня народження



Священик, поет і композитор, громадський і культурний діяч, Христофор Блонський з 1920-х років постійно проживав на території нинішньої Рівненської області (села Кустин, Михалківці, Милятин, місто Рівне). Вів активну просвітницьку діяльність. Зокрема, у селі Кустин Рівненського району створив народний аматорський хор, з яким став лауреатом на щорічному конкурсі ярмарку «Волиньскі торги», що відбувався у Рівному.

У 1942 році Христофор Блонський висвятився на священика Української автокефальної православної церкви. Отримав парафію в селі Михалківці. Долучився до повстанського руху. Його домівка була своєрідним культурним осередком українських повстанців.

Вже за часів незалежної України, в 1994 році, світ побачила збірка творів Христофора Блонського під умовною назвою «Вода з-під каменя».

"Глава родини Блонських Христофор пройшов Першу світову війну артилеристом балтійського флоту в царський армії. Наступну війну він зустрів уже в віці 48 років переконаним українським націоналістом, - пише про Христофора Блонського у своєму блозі на "Історичній правді" журналіст і громадський діяч із Рівного Ігор Гошовський. - В тому ж дусі виховував не тільки своїх двох дітей - Наталю та старшого на рік Євгена, але й все село Кустин Рівненського району. Створив аматорський сільський театр з яким ставив п'єси українських класиків, підтримував зв'язки з націоналістичним підпіллям, писав українською мовою псалми для церковного хору, які, до речі, там співають до сих пір..."

Єпископ Віталій (Василь Гречулевич): 190 років від дня народження



Єпископа Віталія, який народився у Тульчині тодішньої Подільської губернії, а помер і похований у Могилеві (Білорусь) із Рівненщиною єднає те, що в 1879-1882 роках він був єпископом Острозьким, вікарієм Волинської єпархії.

Про єпископа Віталія сучасники писали як про надзвичайно освічену людину, активного релігійного просвітителя. Випускник Подільської духовної семінарії та Санкт-Петербурзької духовної академії, він видавав низку духовних журналів, відкрив сотні шкіл, невтомно поширюючи духовно-моральні цінності християнства як серед інтелігенції, так і з-поміж простих людей.

Колона Божої Матері у Рівному: 10 років відновлення



Колону встановили у Рівному під час епідемії чуми 1770 року. Згодом відреставрували, коли у місті лютувала холера - і заступництво Божої Матері, за переказами, врятувало місто від мору і вперше, і вдруге. Про колону згадує у своїх творах видатний письменник Володимир Короленко, який з 1866 по 1871 рік навчався у Рівненській гімназії. В той час поряд із колоною ще не височив Свято-Воскресенський собор, і стояла вона трохи далі, ніж нині - приблизно на місці нинішнього кіоску з пресою.

У 1952 році, 22 квітня (тогоріч на цей день припадали і найбільше православне свято - Великдень, і день народження В.Леніна) комуністична влада її зруйнувала. Відновили колону 2003 року, до 720-річчя Рівного, за старими фотографіями. Автори — скульптор Володимир Стасюк та архітектор Леонід Закревський.

10 духовних святинь Рівненщини

Використано матеріали з порталу "Волинь туристична" та фото з сайту "Історична правда"





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ