Ми у Facebook
03.07.2013, 18:47

Вступ-2013 на Рівненщині: документи і строки

Вступна кампанія до вищих навчальних закладів лише розпочалась, і багатьом абітурієнтам та їхнім батькам не зайвою буде інформація про терміни і порядок вступу, а також документи, які потрібні для цього. Отримайте цю корисну інформацію, аби вступ-2013 пройшов для вас якнайпродуктивніше!
Вступ до вищих навчальних закладів у 2013 році буде відбуватися на підставі Умов прийому до вищих навчальних закладів, що затверджені Наказом МОНмолодьспорту №1244. Абітурієнти мають право подати документи до 5 вищих навчальних закладів та на 3 спеціальності в кожному з них.

Цього року вступники мають можливість подавати заяви на вступ у електронній та паперовій формах. Проте ті, хто мають пільги для вступу - право на позачергове зарахування чи вступ поза конкурсом - повинні з'явитися до приймальних комісій особисто.

Перелік необхідних документів для вступу не змінився. Абітурієнт має заповнити заяву на ім'я ректора навчального закладу, в якій зазначено напрям підготовки та форма навчання. Окрім того, потрібно мати з собою усі оригінали документів навіть якщо до ВНЗ збираються подавати копії.

Вступ-2013 на Рівненщині: ціни і спеціальності

Серед цих документів:
- документ державного зразка про раніше здобутий освітній рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього (атестат);
- сертифікат або сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання;
- медична довідка за формою № 086-о (або її російська версія 086-у);
- документ, що посвідчує особу та громадянство (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон) або інший документ, що засвідчує особу та громадянство;
- свідоцтво про народження (для осіб, які за віком не мають паспорта);
- військовий квиток або посвідчення про приписку;
- шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см;
- довідка про присвоєння ідентифікаційного номеру.

Також кожен із ВНЗів індивідуально вирішує, в якій папці повинні бути складені документи та скільки поштових конвертів має вкласти в папку абітурієнт. Зазвичай це два чи чотири конверти. Ті, хто вступає до вищих навчальних закладів на пільгових умовах або мають додаткові бали за участь у всеукраїнських олімпіадах чи конкурсах-захистах МАН, повинні подати до приймальної комісії підтверджуючі документи. Щодо сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, то вступники мають право подавати сертифікати ЗНО за поточний рік чи сертифікати, видані з 2008 до 2012 року.

Строки вступної кампанії

Прийом документів від осіб, які мають складати вступні екзамени у вищих навчальних закладах, закінчується 20 липня. Вступні екзамени проводяться з 21 липня до 31 липня 2013 року включно.

Прийом документів від усіх інших абітурієнтів, які вступають до вузів на основі повної загальної середньої освіти та подають для вступу результати зовнішнього незалежного оцінювання, закінчується 31 липня.

Після того, як всі абітурієнти подадуть документи до вищих навчальних закладів України – формується рейтинговий список. Рейтинговий список – це список всіх абітурієнтів, які подали документи до вищого навчального закладу, із зазначенням рейтингового бала та рейтингового місця кожного абітурієнта. Такий список формується у кожному навчальному закладі та за кожною окремою спеціальністю.

Вступ-2013: рейтинг вишів України

Перші рейтингові списки, із зазначенням осіб рекомендованих для зарахування до вищого навчального закладу на бюджетну форму навчання, оприлюднюються 1 серпня не пізніше 12 години ("перша хвиля"). Після цього у абітурієнтів буде 4 дні (до 4-го серпня включно) для того щоб подати оригінали документів до того вузу де вони рекомендовані до зарахування.

5 серпня до 12 години рейтингові списки мають оновитися ("друга хвиля"), з них будуть виключені особи, які не подали в період з 1 до 4 серпня оригінали документів до вишу. У підсумку їх місця займуть абітурієнти, які знаходились нижче у списку та сформується другий рейтинговий список з усіх спеціальностей в усіх вузах України.

Ті абітурієнти, які з’явились у другому рейтинговому списку, матимуть три дні (5, 6 та 7 серпня) для того, щоб подати оригінали документів до вишу.

Вступ-2013 на Рівненщині: підсумки перших днів

8 серпня до 12 години, всі вузи України мають втретє оприлюднити рейтингові списки ("третя хвиля"), знову виключивши з нього абітурієнтів, які не подали оригінали своїх документів протягом 5, 6 та 7 серпня. У результаті до нового рейтингового списку знову мають увійти абітурієнти, які знаходились нижче за списком. Якщо такі абітурієнти з’являться у списку, у них також буде 3 дні (8, 9 та 10 серпня) для того щоби подати оригінали документів. Не пізніше 11 серпня виші мають видати накази про зарахування абітурієнтів на бюджет.

Відтак, приймальні комісії вищих навчальних закладів прийматимуть рішення про рекомендування до зарахування на навчання на місця державного замовлення у три етапи: у перший, п’ятий та восьмий дні після останнього дня прийому заяв (п.16.2. Умов прийому), тобто 1-го, 5-го та 8-го серпня 2013 року. В кожен з цих днів абітурієнт має можливість опинитись у списку рекомендованих для зарахування на бюджет.

"Вступ-2013: на Рівненщині створили оперативний штаб та поставили "скриньки довіри"

Після того як відбудеться зарахування на бюджетну форму навчання, тобто починаючи з 11 серпня, розпочнеться зарахування абітурієнтів на контрактну форму навчання, яке триватиме до 25 серпня 2013 року. Принцип формування рейтингового списку для контрактників залишається таким самим, як і при зарахуванні на бюджет. Тобто, 11 серпня 2013 року у кожному вищому навчальному закладі має з’явитися рейтинговий список для осіб, які рекомендовані для зарахування на навчання на контрактній формі. Строки виконання умов для зарахування за кошти юридичних та фізичних осіб необхідно уточнювати у конкретному виші, оскільки вони встановлюються його приймальною комісією.

Використано матеріали Освіта.ua





На правах реклами