Ми у Facebook
05.07.2013, 10:39

Паспорт або свідоцтво про народження можна придбати... в інтернеті

В інтернеті працюють десятки сайтів з комплексною пропозицією зробити паспорт, закордонний паспорт і свідоцтво про народження. Вартість повного пакету документів становить 8000 гривень.
Про це повідомляє ТСН із посиланням на "Вести".

Всі фірми, які пропонують такі послуги, працюють під прикриттям: подзвонити їм не можна, тільки написати, а замовлення передають. "Ми зідзвонюємося тільки з постійними клієнтами, з іншими списуємося поштою - так безпечніше, - відповіли газеті на запит на одному з сайтів. - Всі документи справжні. Виготовлення буде відбуватися безпосередньо в паспортному столі. Паспорт буде у загальній картотеці, а свідоцтво проведене через електронний реєстр. За бажанням можемо зробити паспорт з вашими або іншими ім'ям і прізвищем, а також поміняти фото".

Всі документи обіцяють зробити за 10-15 днів, проте за додаткову плату в тисячу гривень пакет документів (паспорт громадянина і свідоцтво про народження) можна отримати і за тиждень: "Ми самі працюємо в паспортному столі, тому тут система у нас налагоджена", - кажуть "паспортисти". При цьому, за їхніми словами, легко робиться і закордонний паспорт, незважаючи на те що зараз з ними проблеми. Джерело в паспортному столі розповіло, що паспорт не за місяць, а за 10-15 днів дійсно роблять. "У разі паспортів на ваше ім'я, свідоцтв про народження плата за послугу просто передбачає швидке проходження черги. Це поставлено на потік, це сіра каса, і в будь-якому паспортному столі є людина, яка займається такими речами", - повідомило джерело. Щодо паспортів на інше ім'я і з іншим прізвищем, то мова йде про підроблені бланки, які роблять аферисти, говорить джерело. У міліції заявили, що про підробіток "паспортистів" не чули: "До нас звернень від громадян не надходило. Це корупція, ми проведемо розслідування з цього приводу", - повідомила старший інспектор відділу зв'язків з громадськістю ГУ МВС Києва Ольга Білик.

Вартість паспорта в інтернеті різна. В одному з таких "агентств" за паспорт і свідоцтво про народження хочуть 8000 грн, а окремо за паспорт - 4000 (і плюс ще 1000 - якщо потрібен протягом тижня). Стільки ж потрібно заплатити і за свідоцтво про народження. Інша "контора" бере за звичайний паспорт 2000 гривень, а за закордонний паспорт - 1500 гривень. При цьому агентства вимагають передоплату 50% - гроші потрібно перевести на банківську картку, а готові документи надсилають з кур'єром або залишать в камері схову на вокзалі. Нагадаємо, якщо отримувати документи офіційно, то за паспорт при його обміні через втрату треба заплатити 90 грн, за закордонний паспорт - 170 грн, свідоцтво про народження видають безкоштовно.

Раніше повідомлялося, що українці можуть без проблем купити європейський паспорт за 7 тисяч євро.





На правах реклами