Ми у Facebook
26.07.2013, 14:22

Поради рівнянам: як вберегтися від отруйного гриба

У розпалі — грибний сезон. У рівненських лісах люди легко спокушаються на їх різноманітність, забуваючи при цьому про небезпеку для власного здоров’я і навіть життя. Лише один отруйний гриб у вашому кошику може спричинити довготривале лікування, переполовинити сімейний бюджет, або ж ще гірше — призвести до смертельних наслідків.
Лікар-ординатор відділення інтенсивної терапії екстракорпоральних методів детоксикації Рівненської обласної клінічної лікарні Сергій Коробов каже, що збирати, готувати та споживати гриби треба вкрай обережно.

— Гриб — це щось середнє між рослиною і твариною, — розповідає лікар. — У ньому містяться незамінні для людського організму амінокислоти. Але дітям, людям похилого віку, та тим, хто має проблеми зі шлунком, вживати його не рекомендується. Це може спричинити неперетравлення їжі або ж хронічне загострення гастритів, колітів та інших хвороб шлунка. Користі, звісно, від такого споживання гриба людина не матиме.

За словами пана Сергія, на Рівненщині найбільш отруйним та небезпечним для людського здоров’я грибом є бліда поганка.

— Цей пластинчастий гриб може бути білого, зеленого та оливкового кольорів, — консультує фахівець. — Шапочка у нього подібна до сироїжки, а зверху є наліт, як у мухомора. Корінець закінчується потовщенням у вигляді яйця. Ці ознаки мають насторожити грибників, аби не помилитися із відбором гриба до свого кошика. Крім того, бліда поганка містить у собі дві отрути: амонітоксин і фалотоксин. У людському організмі отрута фалотоксину може діяти від 8 до 20 годин і спричинити захворювання, подібні до гастероентероколіту. Через деякий час починає діяти амонітотоксин. Це дуже важка отрута. У 75% людей вона накопичується в печінці і знищує її. Якщо не надати своєчасну медичну допомогу, наступає дистрофія печінки, що може призвести навіть до смерті хворого. Декілька відсотків цього токсину накопичуються в нирках. У 80% отруєння блідою поганкою призводить до смерті.

Перші ознаки отруєння грибами — нудота, блювота, проноси, слинотеча, запаморочення, двоїння в очах. А от підвищення температури тіла, каже Сергій Петрович, у таких випадках не характерно.

— Отруєння грибами може бути із коротким латентним періодом (коли людина тільки з’їла й одразу з’являються неприємні відчуття) та довгим латентним періодом, як у випадках із блідою поганкою. Найперше потрібно дати сорбентів для хворого, промити шлунок і якнайшвидше звернутися до лікаря. Самолікування при отруєнні грибами недопустиме. Слід пам’ятати, що ліс — це особлива екоструктура, де людина є чужою. До лісу треба ходити тільки з досвідченими грибниками, які знають не тільки різновиди грибів, але й місцевість. До того ж, треба бути уважними та обережними, аби не наступити на змій. Надмірна безпечність чи неуважність можуть призвести до непоправних наслідків.





На правах реклами