Ми у Facebook
31.07.2013, 13:50

У Чернігові вклонились духовній святині з Рівненщини

Хрест з часточкою Чесного і Животворчого Древа Хреста Господнього, який постійно зберігається у Георгіївському монастирі на Козацьких могилах (Рівненська область), привезли днями на поклоніння для віруючих Чернігова.
Місцева єпархія УПЦ КП відзначила подвійне свято - 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України та 5-ліття відновлення богослужінь у кафедральному соборі святої Катерини.

З цієї нагоди на прохання керуючого Чернігівською єпархією УПЦ КП архієпископа Євстратія до Чернігова привезли на поклоніння дві святині – хрест з часточкою Чесного і Животворчого Древа Хреста Господнього, який постійно зберігається у Георгіївському монастирі на Козацьких могилах (Рівненська область), та ковчег з часточкою мощей великомучениці Варвари з Михайлівського Золотоверхого монастиря м.Києва, повідомляє прес-служба Чернігівської єпархії.

Хресну ходу, яка відбулась з нагоди урочистостей, очолили, окрім архієпископа Євстратія, попередній керуючий Чернігівською єпархією, а нині архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, та єпископ Вишгородський Агапіт – намісник Михайлівського Золотоверхого монастиря м.Києва і керуючий справами Київської Патріархії.











Фото - "Високий вал"

Урочистості закінчились молитвою перед мощами преподобного Меркурія Бригинського, які, нагадаємо, зовсім нещодавно перебували у Рівному.


Частина мощей святого Меркурія Бригинського залишиться у Рівному


Що за духовна святиня з Рівненщини побувала у Чернігові?

Фото з веб-сайту Рівненської єпархії УПЦ КП
Фото з веб-сайту Рівненської єпархії УПЦ КП


Напрестольний хрест з часткою Животворчого Древа Господнього на початку Першої світової війни, в 1914 році, монастирю на Козацьких Могилах подарував Єрусалимський Патріарх Даміан І. Коли обитель закрили у 1958 році, святиня зникла, і місце її знаходження дотепер невідомо. У березні 2010 року в обитель доставили великого позолоченого напрестольного хреста, в який було вставлено частку Животворчого Древа Господнього. Ця частка була відділена від частки святині з Єрусалиму, яка перебуває з початку ХХ століття в одному зі стародавніх храмів Рівненської єпархії. Нині святиня перебуває на головному престолі Георгіївського собору й виноситься на храм у Хрестопоклонну Неділю, на свято Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього, в день пам’яті мучеників Маккавейських, а також для поклоніння паломникам.





На правах реклами