Ми у Facebook
06.08.2013, 10:21

Сьогодні у Рівному відкриють пам’ятну дошку лікарю від Бога — Борису Квашенку

6 серпня виповнюється рівно 100 років від дня народження великого рівненського лікаря гінеколога Бориса Квашенка.
Борис Костянтинович Квашенко одним з перших проводив унікальні ювелірні операції, рятуючи жінок, повертаючи їм повноцінне життя і даючи життя їхнім дітям.

Окрім таланту лікаря, Борис Квашенко збагачував медичну науку своїми досягненнями і відкриттями в галузі гінекології і акушерства. Він започаткував метод цитологічного обстеження для виявлення ранніх форм онкологічних захворювань. А також запровадив виїзні жіночі консультації та обов’язкові профілактичні огляди жінок.

А розпочав свій лікарський шлях Борис Квашенко напередодні Другої світової війни у Рівному в пологовому будинку, який знаходився на вул. Бандурського, нині це вул. Драгоманова, 9, де сьогодні знаходиться відділення Жіночої консультації поліклініки №2.

Рівненський перинатальний центр назвуть на честь відомого гінеколога

У далекому повоєнному 1946 році організував пологовий будинок в м. Рівне на 60 ліжок (нині у цьому приміщенні на вул. Міцкевича діє Рівненський обласний перинатальний центр) і був його головним лікарем і ординатором одночасно. Борис Костянтинович 36 років працював головним акушером-гінекологом нашої області.

Високий професіоналізм лікаря Квашенка був основним підтвердженням його абсолютного авторитету серед пацієнтів і керівництва.

Сім’я Квашенків: Борис Костянтинович, Софія Іванівна, доньки Ірина та Єлизавета, 1940-ві роки
Сім’я Квашенків: Борис Костянтинович, Софія Іванівна, доньки Ірина та Єлизавета, 1940-ві роки


За довгу медичну практику (а працював лікар Квашенко майже до 90 років!) він залишався завжди вірним обраному шляху, надаючи допомогу жінкам, рятуючи тяжкохворих, даючи шанс для життя майбутнім поколінням. Тисячі рівнян завдячують саме йому за своє життя і подаровану радість материнства.

З нагоди 100-річчя від дня народження Бориса Квашенка, а народився він саме 6 серпня 1913 року, у Рівному на будівлі Рівненського міського пологового будинку, що на вул. Медична, 7, сьогодні, 6 серпня, відкриють меморіальну дошку на знак вшанування цієї визначної особистості не лише для Рівного, а й усієї України.

Урочисте відкриття пам’ятної дошки відбудеться о 12.00 за участі доньки Бориса Костянтиновича та його учнів — лікарів, які нині продовжують його важливу справу.





На правах реклами