Ми у Facebook
06.08.2013, 12:40

5 порад рівнянам, як вибрати кавун [+ПОРАДИ]

Серпень найбільше асоціюється з кавунами та динями. Напевне, мало хто може уявити собі цей час без ароматного, соковитого й солодкого кавуна або медової диньки. Проте чи вмієте ви їх правильно обрати?
Серед численних порад з цього приводу, можна виділи п’ять основних. Отож, ви вирішили скуштувати солодкої серпневої ягоди хай навіть великих розмірів. На що звертати увагу?

1. Місце покупки
Здавалося б, де іще купувати кавуни, як не на ринку? Проте не кваптеся. Адже нерідко їх продають не те що незаконно, просто в антисанітарійних умовах. Та й зберігають часто також не належним чином, що, відповідно, може вплинути на якість плоду. Тому, напевне, варто звернути увагу на обладнані спеціалізовані точки продажу, де і товар перевірять, і обрати саме те, що ви хочете купити, а не те, що вам хочуть продати, не заважатимуть.

ТОП-5 продуктів, яких краще не купувати влітку

2. Розмір кавуна
Який саме кавун обрати — великий чи малий — вирішувати вам. Наприклад, у великій компанії малим кавуном лише народ посмішиш, а двом людям, які до того ж не надто захоплюються цією ягодою, великий кавун — ні до чого. Проте все частіше доводиться чути пораду: обирайте саме великий кавун. Мовляв, він стигліший, вирощений природним способом та солодший. Тим паче, що продають їх і по половині, і по чверті. Та й у холодильнику кавун зберігається добре. Великий плід повинен бути не дуже важким - це головна ознака стиглості.

Даринка Смусь, учасниця <a href="http://media.ogo.ua/rubrics/view/kumedne-ditya"> конкурсу "Кумедне дитя"</a>
Даринка Смусь, учасниця конкурсу "Кумедне дитя"


Щоправда, гігантських кавунів радять все ж уникати. Адже, швидше за все, вирости до таких розмірів їм допомогли штучно.

3. Колір кавуна

Саме колір плоду, як запевняють, може вказати на те, наскільки він солодкий. Так, шкоринка повинна бути контрастного забарвлення, блискуча і яскраво-зелена. Звичайно, вибрати кавун за такою ознакою складно, адже перед продажем ягоди зазвичай ретельно і до блиску натирають, надаючи йому товарного вигляду. Але все ж якісь переваги ці знання вам дадуть.

До речі, кажуть, що жовта пляма - обов'язковий атрибут смачного кавуна. Якщо розмір плями варіюється від 5 до 10 см, а колір темно-жовтий або навіть помаранчевий - вам точно попався дуже солодкий і соковитий плід.



4. Звучання кавуна
Напевне, не раз доводилось бачити, як хтось стукає по кавуну й уважно прислухається, наче звідти хтось відповість. Так от, це іще один спосіб визначити ступінь зрілості ягоди. Кажуть, що хороший, дозрілий кавун при постукуванні видає не глухий, а високий дзвінкий звук. Звичайно, передати такий звук на словах непросто, але порівнявши кілька кавунів, ви зрозумієте, про що йде мова.



Можна також прикласти кавун до вуха і дуже сильно зчавити його руками. У стиглої ягоди шкірка ледь чутно затріщить.

Рецепти на зиму: заморожені ягоди з цукром і «п`ятихвилинки» без цукру

5. Плодоніжка або “хвостик”
Обов’язково зверніть увагу на плодоніжку, або як її ще називають “хвостик”, кавуна. Вона у стиглого плоду суха і жовта. Якщо ж вона пересушена, краще не беріть такий кавун, адже швидше за все його занадто довго зберігали. Так само не радять брати і кавун без “хвостика”. Адже його могли навмисне відірвати, аби приховати якість плоду.



Звісно, цими п’ятьма правилами поради з вибору кавуна не обмежуються. Наприклад, іще можна кинути його у воду (стигла ягода завжди спливає), визначити стать плоду (“дівчатка” мають більш плоский низ і вони солодші), нюхати шкірку (запах свіжої трави говорить про те, що кавун НЕ стиглий) і багато іншого.

А ЯК ВИ ОБИРАЄТЕ КАВУН?






На правах реклами