Ми у Facebook
16.08.2013, 12:01

"Торговельна війна" з Росією докотилась до Рівненщини

Інформаційний простір переповнений повідомленнями про блокування українського експорту на російській митниці. Серед 49 українських підприємств, які згадуються в "ризиковому списку" російських митників, оприлюдненому в інтернеті, є й завод з Рівненщини. Чим загрожує нам "торговельна війна"?
Скановану копію так званого "Загальноросійського профілю ризику" оприлюднило інтернет-видання segodnya.ua.

"Ризик вважається виявленим... якщо відправником товарів або виробником хоча б одного із товарів є... будь-яка з наступних осіб" - і далі список із 49 підприємств. Наприкінці його зустрічаємо одне рівненське - "Дубномолоко".

ПАТ "Дубномолоко" займається виробництвом сиру. Тут діють шість ліній приймання молока, потужністю 25 000 літрів на годину кожна. Інтереси підприємства представляє ТОВ "Українська сирна компанія", а продукція виробляється під торговельною маркою "КОМО".



"Пріоритетним напрямком діяльності компанії є експорт продукції в Російську Федерацію, яка є найбільшим імпортером твердих сирів", - зазначається на сайті підприємства.



У Росії відмовляються коментувати "торгову війну" з Україною

Наразі на ПАТ "Дубномолоко" не коментують нинішню ситуацію з експортом продукції підприємства до Росії. Водночас відомо, що підприємство вже ставало учасником "торговельних війн" з Росією. На початку 2012 року українські ЗМІ повідомляли, що управління російської Федеральної служби нагляду в сфері захисту прав споживачів і добробуту людини (Росспоживнагляду) вилучає з обігу українські сири в Москві. Серед кількох виробників - і ПАТ "Дубномолоко". За кілька місяців з'явилось повідомлення, що підприємству знову дозволили продавати сир у Росію. Відомо, що тоді на підприємстві працювали російські фахівці, які проводили перевірку продукції дубенських сироварів безпосередньо на заводі.



“Дубномолоко” дозволили продавати сири у Росію

Директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко прокоментував ситуацію для OGO.ua:

- За 2012 рік підприємствами області було експортовано до Росії товарів на $128 млн. Найбільше в обсязі товарів складають будівельні матеріали, електричне устаткування та продукти харчування. За 5 місяців цього року обсяг експорту товарів становив $49 млн., що є приблизно на рівні минулого року. До нашого департаменту не зверталися з проблемами щодо заборони експорту товарів до Росії, хоча відомо, що підприємство "Дубномолоко" мало проблеми. Нині ж на кордоні автомобілі з продукцією не стоять, офіційної заборони на експорт немає. Існують процесуальні моменти з митницею, коли там вимагають додаткові документи, офіційного ж документу про заборону ввезення товарів немає. При будь-яких конфліктних ситуаціях ми зацікавлені, щоб вони вирішувалися позитивно на користь області та держави.





На правах реклами