Ми у Facebook
26.08.2013, 15:47

Чиї парфуми налякали науковця в Острозькому замку на Рівненщині?

"За середньовічним духом потрібно вирушати в старовинне містечко Острог", - радять глядачам ведучі телеканалу "Україна", де у програмі "Ранок з Україною" вийшов сюжет про Острог. "Невідома Україна: Острог. Привид і легендарна острозька Біблія" - таку назву має трихвилинний сюжет. Дізнайтесь більше!
Сюжет розповідає про замок князів Острозьких і славетну Острозьку Біблію. Глядач, зокрема, дізнається, що в ній 1256 сторінок, 3 мільйони знаків - і жодної помилки! (Експертом у сюжеті виступає старший науковий співробітник Музею книги та друкарства Анатолій Хеленюк). А також про те, що кілька років тому на одному з закордонних аукціонів примірник Острозької Біблії продали за півмільйона доларів!

Розповідаючи про замок князів Острозьких, журналістка озвучує легенду про те, що княжна Гальшка Острозька, яку віддали заміж за нелюба, не захотіла жити - і її привид нібито досі блукає острозьким замком місячними ночами. Ще один експерт у телесюжеті, художник-реставратор Острозького державного історико-культурного заповідника Микола Бендюк уточнює: археолог, який працював уночі в замку, почув, як до дверей наблизились кроки, двері самі собою відчинились, і він відчув різкий запах жіночих парфумів, але ні за дверима, ні на сходах нікого не було...

Острозький замок - туристичне диво Рівненщини

"Відтоді вночі у замку ані дослідників, ані екскурсантів", - резюмує авторка сюжету. (Взагалі-то насправді ось уже два роки до Всесвітнього дня музеїв в Острозькому замку відбувається саме нічна екскурсія - у формі театралізованого дійства, ініціатором якого є саме невтомний дослідник історії і культури Острога Микола Бендюк - прим. авт.).

Острог у проекті "ОГО" і телеканалу "Рівне 1" "Сім чудес Рівненщини"

А щодо Гальшки, яка начебто покінчила з собою, не схотівши жити після одруження з нелюбом у юному віці, то історичні джерела свідчать, що Гальшка була одружена тричі, померла у 43-річному віці, й саме на кошти, які вона заповіла незадовго до смерті, постала Острозька академія. Більше того, текст заповіту Гальшки, де навчальний заклад в Острозі був названий саме академією, став одним із документальних аргументів під час підготовки президентського указу про повернення відродженому за часів незалежної України навчальному закладу статусу академії. (Адже спочатку виш мав назву Острозького вищого колегіуму).

Як в Острозі обирають сучасних "Гальшок"

Що казати, багата на легенди історія Острога. І відрадно, що всеукраїнські телеканали привертають увагу мільйонів глядачів до туристичних перлин Рівненщини. Невипадково наприкінці сюжету автори наводять вартість готельного номера в Острозі та обіду в місцевих ресторанах - древній і водночас дуже молодий (дякуючи насамперед студентам розташованої тут академії) Острог чекає нових гостей!






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ