Ми у Facebook
31.08.2013, 20:05

31 серпня церква вшановує покровителів худоби і... ветеринарів

В останній день серпня православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Флора і Лавра. Яким чудом прославились ці брати, що працювали каменярами? Чому на багатьох іконах їх зображають з кіньми, а московський патріарх постановив вважати цих святих покровителями ветеринарів? Дізнаєтесь далі!
Рідні брати Флор і Лавр жили в II столітті, за ремеслом були каменярами. Правитель послав братів у сусідню область для роботи на спорудженні язичницького храму. Святі працювали на будівництві, роздаючи зароблені гроші жебракам, самі ж дотримувалися суворого посту, і завжди готові молилися. Одного разу син місцевого жерця Мамертина необережно підійшов до будівництва, і уламок каменя потрапив йому в око, сильно пошкодивши його. Святі Флор і Лавр обнадіяли розгніваного батька, що син його отримає зцілення. Вони взяли юнака до себе і наставили вірі в Христа. Після того, як юнак сповідав Ісуса Христа Істинним Богом, брати помолилися про нього, і око одужало. При вигляді такого дива батько юнака також увірував в Христа. Коли будівля храму була закінчена, брати зібрали християн, які допомагали при будівництві, поламали ідолів і поставили в східній частині храму святий хрест. Всю ніч вони провели в молитві, осяяні Небесним світлом. Дізнавшись про це, начальник області, у якій працювали брати, засудив до спалення і колишнього жерця Мамертина разом із сином, котрого вилікували Флор і Лавр, і ще три сотні християн... Мученики Флор і Лавр були кинуті в порожній колодязь і засипані землею. Через багато років святі мощі мучеників Флора і Лавра були знайдені нетлінними і перенесені до Константинополя.

На Русі святих мучеників Флора і Лавра шанують як покровителів домашньої худоби. Це шанування виникло ще в давні часи.

- За усним переказом, що зберігся у Новгородській землі, з відкриттям мощів святих мучеників Флора і Лавра припинився падіж худоби, - розповідає магістр богослів’я, викладач Рівненської духовної семінарії, клірик Свято-Покровського собору м. Рівнe протоієрей Миколай Капітула. - Тоді й почалося шанування святих як покровителів коней. Це шанування, можливо, прийшло на Русь з Балкан - батьківщини святих братів. Саме там виник переказ про те, що мученики Флор і Лавр були навчені Архангелом Михаїлом мистецтву керувати кіньми. У стародавніх іконописних оригіналах Русі дається наставляння, що святі Флор і Лавр повинні бути написані з кіньми, яким вони протегують. І до цього дня у багатьох храмах і музеях збереглися ікони святих Флора і Лавра з зображенням коней.



Рівненщина релігійна: блоги OGO.ua

Справді, у стародавніх іконописних оригіналах Русі дається наставляння, що святі Флор і Лавр повинні бути написані з кіньми, яким вони протегують. А у 2011 році Патріарх Московський і всієї Русі Кирил постановив: «День пам'яті святих мучеників Флора і Лавра (18/31 серпня) благословляється вважати церковним святом ветеринарів на канонічній території Російської Православної Церкви».

До слова, у Києві на Подолі на честь святих Флора і Лавра збудований Флорівський монастир.





На правах реклами