Ми у Facebook
05.09.2013, 12:39

Правильно розшифровуємо автомобільні номерні знаки. Частина 1 [+СПИСОК]

Більшість автомобілістів погоджуються, що колись номерні знаки були набагато простішими. Подивився на номери - і відразу знаєш, з якої області машина. Тепер - не так.
Кореспондент OGO.ua розпитав десятьох перехожих у центрі Рівного - чи знають вони, як правильно розшифровуються знаки на автомобільних номерах? Лише одна людина надала чітку відповідь. Далі діло дійшло до п’яти автомобілістів. Тут ситуація трохи краще, адже лише двоє відповіли правильно =)

Кажуть, нові номери зробили "під Європу" - щоб у наших водіїв було менше проблем з тамтешніми автоінспекторами. А втім, чи багато хто з „простолюдей” їздить в ту Європу на своєму авто? А чи треба було робити реформацію автознаків для невеликої кількості українців, які регулярно виїжджають власним авто за межі нашої держави?...

Колиcь літери на номерах були здебільшого такі ж самі, як і перші букви у назві області, у якій зареєстроване авто. Наприклад, рівненські машини мали на номерах літери РВ, РО та РА. Але тепер усе значно складніше: при написанні автомобільних номерів використовують тільки ті літери українського алфавіту, які мають схоже написання з латинськими буквами. За кордоном просто не знають, як правильно записати наші „Є”, „Ю”, „Щ” або „И”.



У старій системі номерних знаків, яка діяла в Україні до 2004 року, у багатьох областях автомобільні номери справді починалися з перших літер назви регіонів. Так, наприклад, для автомобілів, зареєстрованих на Рівненщині, були три коди, які використовували в номерах, — РВ, РО та РА. На Вінничині — ВІ та ВХ, на Сумщини — СІ. Цікаво, проте кодом Львівської області, наприклад, був ІН, Чернівецької — ІС. Таких регіонів було близько десяти. Тобто місце реєстрації автомобіля у багатьох випадках справді досить легко можна було визначити за кодом на номерних знаках. Але принцип перших літер назви регіону в номерних знаках діяв не завжди.

Сьогоднішня система номерних знаків суттєво відрізняється від попередньої. Принцип перших літер у коді регіону тепер не діє зовсім, однак, знаючи добре географію України та наш алфавіт , все ж таки можна легко визначити місце реєстрації того чи іншого автомобіля. Про це ми поговоримо у наступній частині матеріалу!





На правах реклами