Ми у Facebook
12.09.2013, 12:40

Поради рівнянам: Як перереєструвати автомобіль, якщо він "в арешті"

Найближчим часом у окремих українських водіїв може виникнути новий “клопіт”.
Зокрема, 06.09.2013 року набрали чинності зміни до п. 41 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. №1388 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 р. №1371), пише своєму блозі на сайті 4 Влада Микола Глотов.

Посилання на закон, яким внесені зміни: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/610-2013-п.

Зміни, про якій йдеться в цій публікації, передбачають:

по-перше, із вчорашнього дня забороняється не лише зняття з обліку, але й перереєстрація на нового власника транспортних засобів, стосовно яких є ухвала суду про накладення арешту або заборону зняття з обліку чи постанова державного виконавця про накладення арешту;

по-друге, із вчорашнього дня забороняється не лише зняття з обліку, але й перереєстрація на нового власника переданих безоплатно транспортних засобів, які зареєстровані відповідно до вимог пункту 11 цього Порядку без сплати мита та інших податків і зборів (обов’язкових платежів), передбачених законодавством під час імпорту автомобілів, без подання документів про внесення зазначених платежів. Не вважається відчуженням передача транспортного засобу іншому структурному підрозділу (територіальному органу) в межах одного органу державної влади.

Для того, щоб кожен міг зрозуміти, як на практиці вплинуть такі новації, наведу два приклади із життя.

Приклад 1. Уявіть ситуацію: чоловік Степан розлучається із дружиною Оришкою. Чоловік подав до суду позов не лише на розлучення, але й про розподіл спільно “нажитого” майна. Для того, щоб (якщо позов буде задоволено) у подальшому було “з чого” стягувати, чоловік в суді подав клопотання про накладення арешту на автомобіль, який хоча і зареєстрований в МРЕВ на ім’я дружини, але направді фактично “проданий по довіреності”. Припустімо, суд задовольнив клопотання і виніс ухвалу про накладення арешту. Як результат, ухвала потрапила “на виконання” і у водія “власника по довіреності” автомобіль “відібрали” представники держави законним способом (на час вирішення справи в суді). Раніше такий би “власник по довіреності” на основі довіреності мав би право перереєструвати такий автомобіль на себе як нового власника. На підтвердження, що він новий власник – надав би судове рішення про визнання права власності. Тепер же працівники МРЕВ не мають права перереєструвати такий автомобіль на нового власника доти, доки чинною є ухвала суду чи постанова державного виконавця про арешт відповідного майна. Хоча, я думаю на практиці “умільці” знайдуть вихід. Зокрема, будуть оскаржувати ухвали про арешт у встановленому порядку. Тому відповідна процедура “перереєстрації” займатиме більше часу і вимагатиме більших затрат коштів.

Приклад 2. Уявіть ситуацію: Микита “придбав по довіреності” автомобіль, який було ввезено на територію України без сплати мита та інших податків і зборів (обов’язкових платежів), передбачених законодавством під час імпорту автомобілів. Віднині зареєструвати “за собою” такий автомобіль “Микита” (чи будь хто інший в подібній ситуації) зможе лише після того, як сплатить визначені законодавством “мита та інші податки і збори” (крім окремих випадків, див. п. 11 Порядку – перехід за посиланням: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-п ). Тобто, “правильне” рішення суду про визнання права власності відтепер не допоможе “Микиті” врятуватися від сплати всіх необхідних платежів до державної казни.

Як підсумок

На мій погляд, остання проаналізована зміна сприятиме зменшенню корупції у судах в частині тих “окремих” випадків, коли приймалися окремі явно незаконні рішення про визнання права власності на авто. Як правило, такі “схеми” використовуються з метою уникнення обкладення ввезених автомобілів різними митами, податками і зборами. Хоча… у нас є “таланти”, то ж вже в найближчі місяці можуть з’явитися нові “схеми” як обійти “законодавчі зміни”.






На правах реклами