Ми у Facebook
17.09.2014, 08:30

17 вересня вшановують ікону "Неопалима Купина"

Сьогодні православні християни вшановують ікону Пресвятої Богородиці "Неопалима Купина". Цей старозавітній прообраз, що вказував на Божу Матір, був неопалимою купиною - кущем, який Мойсей бачив у полум'ї, але він не згорав. Купина знаменувала собою непорочне зачаття Богоматір'ю Христа від Духа Святого.
Існує ще одне тлумачення прообразу Неопалимої Купини: Богоматір, народившись на грішній землі, стояла також безумовно чистою, непричетною до гріха, що не пізнала беззаконня.

Ця купина знаменувала собою непорочне зачаття Богоматір'ю Христа від Духа Святого. Ставши Матір'ю, Вона залишилася Дівою: до різдва Діва, у різдві Діва і по різдві Діва.



За народним віруванням, ця ікона спасає доми, де її вшановують, від вогню.

13 вересня - покладення чесного пояса Пресвятої Богородиці

"Неопалима Купина" зображується, іноді в охопленого полум’ям куща, над яким здіймається видима до пояса Богородиця з Дитям на руках. Це зображення зустрічається рідко!

Найчастіше ж зображується восьмикутна зірка, що оточує Богоматір. Зірка складена з двох чотирикутників: червоний — образ вогню, зелений нагадує кущ. По кутках ікони чотири символи, що згадуються в Апокаліпсисі: чоловік, лев, бик, і орел а також Архангели Михаїл, Рафаїл, Уриїл, Салафаїл, Варахіїл і Гавриїл. В правій руці Пречистої Діви іноді малюється драбина, прихилина верхнім кінцем до плеча Богоматері — знамення того, що вона піднесла людство на небо. Іноді пишуть ще Врата і Жезл — символ Спасителя!

11 вересня - Усікновіння голови Івана Хрестителя



Найдавніша ікона, за переказом, написана на камені тієї скелі, де Мойсей бачив таємничий кущ. У 1390 році палестинськими монахами вона принесена в Москву і знаходиться нині в Благовіщенському Соборі.



Ця ікона з давніх давен вшановується на нашій землі, про що свідчить велика кількість шанованих образів цієї ікони Богоматері в різних храмах і монастирях України. А ще її вважають покровительницею усіх пожежників та рятівників, адже вона рятує тих, хто потрапив у біду.





На правах реклами