Ми у Facebook
19.09.2013, 07:10

В Україні платіжні термінали приймають фальшивки

Тепер власники мереж терміналів почнуть міняти неякісні купюреприймачі, які брали фальшивки, на більш дорогі пристрої.
До таких заходів вирішили вдатися після експерименту, який провели співробітники видання Вести: вони поповнили підробленою гривнею рахунок мобільного телефона, і гроші були зараховані.

«Власники мереж терміналів почнуть міняти неякісні купюреприймачі, які брали фальшивки, на більш дорогі пристрої. За моїми оцінками, проблеми з розпізнаванням підроблених банкнот на початку осені мали близько 2-3% встановлених терміналів», - розповів директор департаменту організації термінального бізнес-банку «Національний кредит» (володіє терміналами «Банк24 Національний кредит») Дмитро Гриша.

2 вересня - день народження гривні: цікаві факти про українські гроші

Неофіційно фінансисти називають більш значні цифри. «Якщо взяти не тільки Київ, а всю Україну, то частка дешевих купюроприймачів, які розпізнають тільки номінал і водяний знак купюри (не аналізують інші відмітні знаки банкнот), - 8-10%. Найчастіше на терміналах економили не банки, а компанії, що працюють з ними за угодою і користуються розкрученими брендами», - розповіли нам в одній з великих платіжних систем.

За даними Нацбанку, на 1 липня 2013 року в Україні було встановлено 47,5 тис. платіжних терміналів: 45,3% із них належить 73 банкам, 42,3% - 26 фірмам-агентам і 10,9% - 6 небанківським фінустановам. За перше півріччя 2013 ці термінали в загальному взяли платежів на 27,3 млрд грн.

Заміна неякісних купюроприймачів - не єдина міра фінансистів. «Оператори завжди можуть відключити можливість прийому банкнот певного номіналу, якщо випадки із зарахуванням цих купюр почастішають», - сказав Дмитро Гриша.

Із 1 жовтня Нацбанк оновить монету в 50 копійок

Експерти нагадують і про кримінальну відповідальність за платежі підробками. «Інформація про платіж містить не тільки дані про його призначення, суму та автора (у вигляді номера мобільного або квитанції за комуналку), але й часу його здійснення і навіть кількості і номіналах купюр. Це допоможе визначити, ким була здійснена операція», - запевнив нас Дмитро Гриша.

Якщо потік підроблених платежів збільшиться, фінансисти допускають звернення до МВС. За законом, за розрахунок фальшивками може загрожувати від трьох до семи років в'язниці.

За матеріалами: Вести.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ