Ми у Facebook
26.09.2013, 15:25

Сесія Рівнеради: пікети, "дерибан", скандальні питання та інше [ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ]

OGO.ua пропонує читачам текстову трансляцію третього пленарного засідання 28 сесії Рівненської міської ради.
У четвер, 26 вересня, має відбутися третє пленарне засідання 28 сесії Рівненської міської ради. У порядку денному здебільшого земельні питання, які й стали причиною настільки розтягнутої сесії.

Нагадаємо, перше пленарне засідання 28 сесії відбулось іще 4 липня. Тоді Рівнерада побила усі можливі рекорди з кількості присутніх. Причиною цього стало виділення 67 скандальних земельних ділянок, які пов'язують із самими депутатами. Проте їх тоді так і не розглянули.

А от друге пленарне, яке було призначене на 25 липня, відзначилося демаршем. Фракція "Батьківщина" відреагувала на пікет під стінами ради і... покинула залу повним складом.

Депутати цього дня таки зібралися удруге, та до земельних питань знову не дійшли. Їх відклали майже на два місяці і мають нарешті розглянути сьогодні.

Початок пленарного засідання запланований на 10.00.


Середа, 25 вересня


На поштові скриньки редакцій рівненських ЗМІ надійшов лист, розісланий Прес - центром Громадянської мережі ОПОРА. Цитуємо мовою оригіналу без правок.

"У четвер, 26 вересня відбудеться чергове засідання сесії Рівненської міської ради на якому розглядатиметься питання про виділення 67 земельних ділянок під садівництво для наближених до депутатів та чиновників осіб.

Закликаємо всіх небайдужих мешканців обласного центру прийти на сесію та допомогти зупинити дерибан Рівного. Попередні публічні акції громади засвідчили, що депутати та чиновники бояться своїх виборців. Вони вважають, що рішення про таємне голосування допоможе їм сховатися від рівнян. Однак, спільними зусиллями ми до доведемо, що це не так.

Прийди 26 вересня о 9.30 до будівлі виконавчого комітету Рівнеради (вул. Поштова, 2, «Обнова»). Вислови свою громадянську позицію та покажи корумпованим чиновникам і депутатам, що тобі не байдужа доля твого міста і, що ти готовий захищати Рівне від злодіїв та корупціонерів."


9.43 Під стінами зали засідань пікет. Вимоги пікетувальників незмінні і стосуються земельних ділянок, поіменного голосування.

9.58 Депутати не надто активно сходяться на засідання. Тим часом депутат Тарас Максименко охоче хизується новою зачіскою.



Обіцяні зміни почали діяти. Принаймні у залі виділиди місця для ЗМІ.



У той же час чимало інших місць зайняті чоловіками спортивної статури...



10.07 Засідання нарешті розпочалося. У залі зареєструвалося 39 депутатів.

- Питання не конфліктні, а тому цих голосів має вистачити, - зазначив міський голова Рівного Володимир Хомко.

10.20 Депутати тричі голосували за звернення до Верховної Ради про імпічмент Президента. Проте кожного разу голосування набирало все менше голосів...

10.22 Міський голова переніс на 14.30 виступи всіх охочих. Зокрема, не дозволив виголосити звернення від громадського руху "Захистимо Рівне".

Депутат Олександр Лащук запропонував вислухати людей до обідньої перерви - о 12.30. Проти цього - депутат Любомир Гладун.

Після словесної перепалки на підвищених тонах між представником громадського руху Андрієм Токарським та мером Рівного, депутатам таки роздали текст звернення. Проте виступити представнику "Захистимо Рівне" не дозволили.

10.28 Депутати Рівнеради заплуталися у номерах питань і просять більше часу, аби знайти проекти рішень.

10.29 Депутат Олександр Лащук вніс пропозицію таки вислухати представника громадського руху. Та міський голова - категорично проти.

- Чого ви боїтеся звернення? Дайте виступити від імені громади, яка проти дерибану землі, - звернувся до мера Андрій Токарський.

Та далі знову послідувала перепалка за участі мера, Токарського та депутата Гладуна, яка закінчилася фразою мера: "Чхати я на вас хотів!" адресованою представнику громадського руху.

10.42 Голосуючи за зміни до бюджету, депутати зняли 485 тисяч з ремонту даху поліклініки №2 на вул. Драгоманова та виділили 200 тисяч на підтримку тролейбусного управління.

10.56 Депутати перейшли до голосування скандальних земельних питань.

Саме під час розгляду цього питання голова секретаріату - сьогодні це Едуард Галайчук за відсутності Олександра Чубая - зазначив, що голосування є відкритим непоіменним. Тобто дізнатися як саме проголосував конкретний депутат - неможливо.

За перше питання з 67 скандальних депутати проголосували "за".

11.10 Депутати нарешті визначились із режимом голосування. Після тривалого обговорення депутати іще раз проголосували за те, аби волевиявлятися у поіменному режимі.

11.21 Зняли з розгляду питання про розроблення проекту землеустрою земельної ділянки у 8 гектарів на вулиці Чорновола, 79-б.

- Дивно, що ця земельна ділянка не попала у корупційні схеми, це ж 8 гектарів, - парирував депутат Олександр Лащук.

11.39 Родина Мамчурів погодилася на виділення 10 соток землі під будинком, а решту ділянки на вул. 16 Липня, 31-А, взяти в оренду. Нагадаємо про скандал навколо цієї ділянки у травні 2012 року.

Нині депутати активно дискутують на цю тему. А депутат родини Мамчурів нагадує про рішення суду та відповідальність за його невиконання.

Врешті депутати відмовили родині у виділенні 10 соток землі.

11.51 Депутати Рівнеради пішли на 15-хвилинну перерву.

12.24. Депутати повернулися з перерви. Вони продовжують розглядати земельні питання. Проте чим далі тим менше земельних питань отримують підтримку.

- Прошу вас створити комісію, яка нарешті розбереться з земельною чергою, - звернувся до мера депутат Юрій Запорожець.

- Я вже про це говорив, - відповів мер. - Я даю таке доручення, а ви скажіть, хто має очолити цю комісію. Дайте кандидатуру.

Проте відповіді на це знову не отримав.

12.31 Екс-свободівець Олександр Лащук та депутат обласної ради від ВО "Свободи" Олексій Бучинський (який фактично виконує функції голови фракції у міськраді) у сесійній залі вирішили з'ясувати стосунки. А саме куди налітав нардеп Осуховський таку значну суму грошей, питання відкритості у голосуванні та інше...

- Скажіть, яке це має відношення до сесії, - запитав депутат від Свободи Валявка. - Запитайте про це в Осуховського.

- Так він позорно втік, - прокоментував Лащук.

- Він не втік, а поїхав опротестовувати результати голосування у прокуратуру, - заступився за керівника Бучинський.

12.40 У залу повернувся народний депутат Олег Осуховський.

12.41 Депутати вирішили зняти на довивчення документ, який дозволяє зводити МАФи у Рівному.

12.47 - Мої польоти - це моя депутатська діяльність, - прокоментував Осуховський витрату коштів.

Далі прозвучали звинувачення на адресу Лащука. У залі вчинилася паніка та галас, а самого Лащука не допустили до мікрофона. Врешті, він виступає біля іншого мікрофона.

У залі тривають внутрішньопартій питання Свободи. До розгляду питань порядку денного депутати так і не дійшли...

12.49 - Дайте мені відповідь на питання: чим займається сесія Рівненської міської ради? - звернувся до колег депутат Валявка. - Давайте продовжимо сесію.

12.52 - Кажуть, що ти верблюд, і хоч застрелься, - прокоментував Хомко, звертаючись до Осуховського, ситуацію із звинуваченнями.

12.55 - Якщо у вас є один до одного претензії, зберіться і поговоріть, - звернувся до депутатів-скандалістів депутат Сергій Васильчук.

Нарешті депутати продовжили роботу.

12.57 Рівному не вистачає 39 мільйонів на виконання делегованих повноважень. Про це, як частину звернення до Кабінету Міністрів від Рівнеради, заявив депутат Едуард Галайчук.

13.03 Депутати пішли на обід до 14.30

14.30 Обідня перерва закінчилась, але депутатів у залі мало. Можливо, тому що "основні" земельні питання вже розглянули. А можливо, тому, що саме з 14.30 перед депутатами мають виступати рівняни. Серед них і представники громадського об'єднання "Захистимо Рівне".

Лунаю заповітні три дзвінки, якими останні місяці депутатів скликають у залу, але їх не додається...

Ті, хто чекає можливості виступити, або ж чиє питання досі не розглянули розчаровано спостерігають за порожніми кріслами.

- Позвоніть своїм, - звертається мер до голів фракцій. - Якщо буде менше 35 чоловік сенсу продовжувати немає...

14.46 Депутати почали заслуховувати звернення громадян. Серед них - брати-близнюки Кур'яти, які служили у Афганістані, та вже не вперше звертаються до депутатів міської ради та навіть обласної ради з проханням виділити житло.

14.54 Представники близько 20 громадських організацій, об'єднавшись у громадську організацію "ГРАД", вимагають у міської ради допустити представників громади на засідання постійних комісій Рівнеради з правом дорадчого голосу.

Звернення передали у секретаріат, а жодних коментарів від керівників міста не було.

14.58 Спокійно вислухав представників громадського руху "Захистимо Рівне" міський голова Рівного.

Андрій Токарський запросив "свідомих депутатів та міського голову" на акцію протесту у цю суботу.

Нині депутати готуються слухати заступницю міського голови Рівного Галину Кульчинську зі звітом про ситуацію навколо "Ліону".

15.18 За слова депутата облради Олексія Бучинського, голосування не велося у поіменному режимі, хоч саме так заявили на початку засідання. Але повернутися і переголосувати ці питання (серед них питання про частину ділянок "садоводів", яке депутати підтримали) у поіменному режимі - депутати не захотіли.

15.39 Депутати продовжують розглядати земельні питання. Нарешті у залі запанувала тиша. Схоже, обранці втомилися, а тому й коментують ситуацію лише по суті.

15.56 На сесії черговий раз виник конфлікт навколо гаражів на вулиці Ніла Хасевича, 16. Проблеми з цією ділянкою озвучували ще у квітні цього року. Тепер же депутати черговий раз не можуть розібратися із будівлею, яка знаходиться на земельній ділянці, котра належить ОСББ.

16.03 Міський голова заявив, що у всіх кабінетах і коридорах ведеться відео і аудіозапис розмов чиновників.

- Тепер можу бути спокійним, - усміхнувся Хомко.

16.08 Депутати Рівнеради лише з другого разу проголосували за план роботи Рівненської міської ради.

- Люди, майте совість, то ж так не можна, - апелював Хомко. - Як так, то треба закривати сесію, а у нас ще 70 питань.

16.13 Депутати проголосували за прийняття у комунальну власність гуртожитку на вул. Соборній, 404-а та будинку на вул. А. Липського, 1.

Депутати розійшлися на чергову перерву.

16.48 Депутати Рівнеради підтримали ідею "Просвіти" встановити у парку ім. Т.Г. Шевченка фігуру-знак до 145-річчя створення "Просвіти" на Рівненщині та 200-річчя від дня народження Т. Шевченка. Частину грошей на знак планують зібрати у мешканців Рівного, решту – виділити з бюджету.

16.55 У залі знаходиться 37 депутатів, щоправда практично кожне питання доводиться переголосовувати двічі, оскільки не не всі депутати беруть участь у голосуванні.
"Шановні, я вас прошу! Треба ж нарешті закінчити цю сесію. Лишилось 15 питань", - апелює до депутатів міський голова Рівного Володимир Хомко.

16.58 Щойно питання знову довелося переголосовувати.

17.48 "Нарешті закінчилась багатостраждальна 28 сесія, всім дякую за роботу, - депутати нарешті розглянули всі питання порядку денного.

Ця сесія була, напевне, рекордно довгою, рекордною за кількістю питань, та рекордною за кількістю відхилених або відправлених на довивчення земельних питань.





На правах реклами